torsdag, september 30, 2010

Som om det inte var nog

Och vet ni vad det värsta är? Apropå negativa familjen här nedanför?


Jag får inte flyga över jul eftersom jag är för långt gången då. Vilket betyder att vi alltså blir kvar i München över jul. Och vet ni vilka som direkt sa: "Oh great, then we can come and see you in Munich over Christmas!"?


Precis. Negativa familjen. S E X j ä v l a dagar ska de vara här. Över jul. 


Oh Holy Night.

Miss so and so

Jag tycker att man kan välja livssyn lite. Antingen väljer man att se saker positivt eller så väljer man att se de negativa sakerna. Miss Positiv eller Miss Negativ. Jag är en grubblare av stora mått, det har jag alltid varit. Jag kan vända ut och in på saker och ting hur mycket som helst, se det från alla möjliga vinklar. Och om någonting inte blir som det ska så försöker jag alltid försöka se det som bra att jag överhuvudtaget försökte, man kan inte lyckas med allt.


Men hursomhelst, Miss Positiv, jag försöker vara hon. Därför tycker jag det är jobbigt att vara runt folk som bara ser allting negativt. Engelsmannens familj är är sådana. Kan de se någonting dåligt i något så gör de det. Engelsmannens bror har varit arbetslös en längre tid men har nu fått ett jobb. Och tror ni att de ser det som positivt att han har fått jobb? Nopp. Det är dåliga tider, dåligt betald, inte ett tillräckligt kvalificerat jobb och så vidare. Men orka. 


Och Engelsmannens mamma älskar att berätta mardrömshistorier om hennes och andras graviditeter. Jomen, tack för det. Jag oroar mig nog tillräckligt själv utan att hon ska behöva lägga på mer oro! Det räcker inte med att jag mår bra nu, nej, hon måste dra upp allting som kanske kan hända och hur orolig hon var för att hennes vatten skulle gå när hon var ute bland folk. Men WTF liksom?! Vad är det med människor som vill berätta för gravida hur jobbigt det är att vara gravid och att föda barn, och allting som någonsin skulle kunna hända? Jag fattar inte. 


Nej, Miss Positiv ska det vara. Och jag försöker och försöker och försöker...

Chili

Det här är dagens skörd av chili! Nej, vi kommer inte äta dom alla, en blir i maten ikväll och resten fryses in. Det är visst bästa sättet att behålla färgen och smaken, så vi provar det!

onsdag, september 29, 2010

Höstfint!

Swedish what?

Har ni sett Svenska New York-fruar? Jag kollade ett avsnitt igår och... å maj gadd! Vad är det för människor? Den ena värre än den andra! Från läskig monstermamma som pushar sitt barn, till überytlig silikonblondin, till superläskig business woman som rapar kändisar och pengar, till en hippie ex-knarkare som behandlar sin hund som en bebis... Njae. Eller vad säger ni? I Svenska Hollywood-fruar finns det ju iallafall en viss värme och kärlek, men i NY är det visst bara bitchighet och kyla.

Kunglig konfekt

Lyckosten Vickan är i Paris tillsammans med sin prins Daniel. Jag är inte det minsta avis. Vad är väl Paris på hösten...


De har bland annat träffat presidentparet där Vickan lyckades med att vara mer chic än självaste Carla Bruni! Den där beiga byxdräkten är inte särskilt smickrande... Men däremot lyckades Vickan mycket sämre på kvällen, där hon hävde på sig ett babyblått glittrande tält. Not snyggt! Och så de där silverskorna till... Rys! Nil point, Victoria!


Och måste bara ta med en bild på danska Mary i en underbar höstkappa och matchande hatt! Så ska en slipsten dras! (Och om någon vet varför man säger så får ni gärna upplysa mig!)

tisdag, september 28, 2010

Baby Bump

En liten baby bump-bild kan ni ju få. Tagen en blåsig men fin dag på Crosby Beach i helgen. Får ni bumpen så får ni inte ansiktet, så är det. You can't have it all! ;)

Teknologi och sånt

Sista helgen i Sverige så var vi hos min syster med familj. Vi överraskade henne med en spadag på hennes 30-årsdag. Hon blev överraskad, men antagligen mest för att hennes födelsedag egentligen är i november! Men då får jag inte flyga längre och min andra syster ska få sitt andra barn vilken dag som helst då, så vi fick helt enkelt ta en tidigare dag. Funkade det också!


Jag träffar inte mina syskonbarn så ofta som jag skulle vilja men tackar Gud och teknologin för Skype, där kan man se och prata med folk nästan som om de satt på soffan bredvid. Det är guld värt när man har familj långt bort.


Att vi ser varandra på Skype hjälper också när vi träffas i verkligheten, då är vi inga främlingar för varandra utan de känner igen mig och min röst. Min mamma träffar dom något oftare än jag, men använder också Skype för att se dom oftare. Det är kul att se att dom inte har några problem med mormor utan kommer och kramar henne som om de sågs bara härmodagen!


Den här bilden på Jonna är en favoritbild från helgen. Hennes älskade mormor håller på och packar in i bilen och Jonna kikar ut genom dörröppningen för att se vad hon håller på med. Ska ni redan åka? Jaja, vi ses snart igen!

måndag, september 27, 2010

Finfint till Blueberry


Jag sa ju att vi inte skulle kunna klara av att inte köpa något till bebisen på Mamas and Papas! Vilken drömaffär det är! Dyrt, men så mycket fint! Perfekt för presenter eller det där lilla extra till bebisen. För vår del blev det här babygymmet och mobilen inköpta. Härliga färger, mjuka utan några hårda plastgrejer. Sånt gillar vi!

fredag, september 24, 2010

Baby stuff overload

Är det nåt som Engelsmännen gör bra så är det bebissaker. Bebiskläder har ingen moms så man kan hitta riktigt billiga saker. 3 pyjamas för £6 tycker jag är bra!


Bebissaker kan man också hitta exakt hur mycket som helst i England. Vi var inne i en babyaffär igår och jag gick bara runt och mös bland alla fina saker. Idag ska vi till Mamas and Papas och det är redan en favoritaffär. De tillhör inte den absolut billigaste skaran, men å andra sidan är deras saker exceptionellt söta! Vi skulle kunna handla allt till Blueberry där, men då skulle vi nog behöva sälja lägenheten först! Eller vad sägs om en bebissäng för över 1000 kronor? Nä, precis, IKEA är också bra!


Bilderna ovan kommer alla från Mamas and Papas och nån utan sakerna följer nog med oss hem idag...!

onsdag, september 22, 2010

Landat i England

Nu har vi landat i England! Vi har glömt den gyllene regeln i England, alltså att alltid bära med sig ett paraply för man vet aldrig när det kan börja regna, så såklart blev vi blöta när vi gick från planet. Jaja, nu är vi här iallafall och har nyss avnjutit en underbart god cottage pie med vin. Ja, eller mineralvatten för vissa.


En liten notering bara. Vi flög hit med Engelsmannens jobbs flygplan. Ja, han jobbar på ett stort företag så de har ett eget plan som går mellan Tyskland och England varje dag, det låter nog lyxigare än vad det är! Iallafall så vet ni ju att jag ibland blir sur på passagerare som inte kollar på säkerhetsgenomgång innan take off, och de här killarna (det var jag och tre tjejer till på planet, så 90% killar) kollade ALLA på genomgången! Och det här är folk som flyger ganska ofta och antagligen kan säkerhetsgenomgången baklänges, men de lyssnade ändå! Repetition är kunskapens moder, så är det bara! Och ni vet när planet har landat och flygvärdinnorna säger att man ska sitta kvar på sin plats tills säkerhetsbältsskylten (phew, vilket ord!) släcks, men hälften ändå reser sig upp så fort planet verkar ha stannat? Här satt ALLA kvar tills skylten släcktes, och sen tog alla lugnt och sakta ned sitt bagage. Det kanske är för att dessa människor jobbar inom flygplansindustrin som de faktiskt har respekt för flygplanet och de som jobbar på det? Tycker alla som flyger skulle vara mer så!


Nu blir det nog lite stiltje på bloggen över helgen. Shopping, middag med vänner, promenader längs stranden står på schemat, och på lördag ska vi till Anfield och kolla in Liverpool vs. Sunderland. Det ska bli kul! Ni som är i Sverige kan se matchen på tv10 på lördag klockan 4 så ska vi försöka vinka åt er! ;)

Enkla kuddfodral


Jag gjorde några superenkla kuddfodral när jag var i Sverige, och jag är supernöjd! Det här blir fodral som man bara kan stoppa in kudden i, inga knappar, dragkedjor eller nåt sånt, utan det är enkelt att sy och lika enkla att ta av om man behöver tvätta dom. Följ med steg för steg:


1. Köp en styvbit snyggt tyg, vik det dubbelt.
2. Mät höjden till 52 cm och klipp av.
3. Vik kudden omlott, se till så att bredden ligger på 50 cm.
4. Se till så att bitarna ligger bra, justera vid behov och sy sedan kanterna med 1 cm sömsmån.
5. Klart! Snygga kuddfodral på 10 minuter!


Sen kan man ju om man vill stryka kuddarna innan man sätter på dom, vilket jag inte gjorde vilket förklarar hur skrynkliga de är nu! Men snygga är de iallafall! 

Oktoberfest 2010

Igår var vi på ett obligatoriskt besök på Oktoberfesten. Engelsmannens jobb hade bokat några bord så vi var nästan tvungna att gå. Det är kul en gång om året i några timmar, men jag förstår inte de som kommer hit och går på Oktoberfesten i en vecka! Det är verkligen inte min kopp te. Kanske framförallt inte just nu, då jag är den enda nyktra bland tusentals människor som blir mer och mer fulla. Ölen är stark och efter några liter är folk väldigt... glada!Vi passade på att äta där också, en halv kyckling var. En halv kyckling och salt. Japp. På Oktoberfesten är det proteiner och öl som gäller, ingen potatis eller grönsaker eller annat tjafs! Kycklingen smakade gott men det blir ju onekligen lite torrt utan någonting till. Fast det kanske inte folk bryr sig om efter x antal liter öl!

tisdag, september 21, 2010

En svensk tiger inte

Och här hänvisar jag bara till Mia.

Höstfin

Klargörning

Bara för att klargöra: vi åker såklart till England för att hälsa på Engelsmannens familj. Shopping är ju sekundärt. Bien sûr.

Shoppingtime

I helgen åker vi till England (hey, det gäller att passa på innan jag inte får flyga längre!) och shopping står på schemat för mig! Jag ska leta efter en mammajacka (gravidjacka? Vad ska man kalla det?) som jag kan ha över vintern utan att frysa. Det är inte det lättaste att hitta, många affärer har gravidkläder men inte så många har vinterjackor. I och för sig så är man (iallafall jag) så varm när jag är gravid, att det knappt behövs en jacka, men är det -15 ute så är det nog skönt med något!


Primark har inte mammakläder, men däremot har de många snygga kläder! Jag tittade lite på deras nyheter och jag gillar verkligen den grå capen. Där borde ju även en gravidmage få plats under? De hade många fler riktigt snygga nyheter, men ingenting jag kan köpa, tyvärr...

Att vara svensk

I Tyskland är både jag och min man utlänningar. Invandrare. Så fort jag träffar någon ny människa så får jag förklara att jag är svensk. "Aha." Genast får man hantera förutfattade meningar. "Är det sant att..?" Ens nationalitet är väldigt viktig, oavsett om man vill det eller ej så döms man efter den. Jag ser ut som en "typisk" svensk, lång och blond, så folk har inga problem med att acceptera att jag är svensk, jag passar in i mallen. En kompis passar inte in i den förutfattade mallen och får alltid höra: "men du ser ju inte ut som en svensk!". Vår nationalitet följer och definierar oss.


De senaste dagarna har jag inte kunnat låta bli att fundera på Blueberrys nationalitet. Vår bebis kommer att födas i Tyskland, med en svensk mamma och en engelsk pappa. Hur kommer h*n definieras i framtiden? Vilka förutfattade meningar kommer h*n att möta? Kommer h*n att få förklara att h*n är svensk och engelsk men född i Tyskland?  


Jag hade hoppats att nationalitet kanske inte skulle komma att spela så stor roll i framtiden, att vårt öppna samhälle skulle acceptera alla människor oavsett vad som står i passet, men så stannade utvecklingen upp i söndags, och frågan är vad som kommer att hända nu?

måndag, september 20, 2010

Trångsynthet och jämställdhet

Peter Kadhammar skriver bra, om att Sverige inte är rasistiskt utan trångsynt. Trångsynt är en väldigt bra beskrivning. Svenskar orkar inte riktigt bry sig och tror att Sverige är ett sånt bra land att alla människor vill komma hit från alla möjliga länder och dra nytta av vår godhet. Sverige är ett bra land, men jag tror oftast vi svenskar överskattar Sveriges dragningskraft och godhet. Sverige är också ett kallt land, och då snackar jag inte enbart om temperaturen.


För övrigt hade jag hoppats på en kvinnlig statsminister. Jag tycker varken Sahlin eller Reinfeldt är särskilt bra politiker, men i ett så kallat jämställt land som Sverige så är det en skam att vi inte har haft en kvinnlig statsminister. För er som nu kommer påstå att kön inte spelar någon roll säger jag bara - HA! Om det inte spelade roll hade vi haft en kvinnlig statsminister för länge sedan. Costa Rica, Indien, Chile, Liberia, Finland, Storbritannien (!), Tyskland... alla har de eller har haft en kvinnlig ledare, men inte Sverige. Sverige har hög jämlikhet mellan politiker i övrigt, men den högsta positionen är tydligen vikt för en med penis. Fram till dess att det ändras får tjejer och kvinnor i Sverige drömma om att vi kan bli vad som helst, förutom just statsminister i Sverige. För vi föddes med fel kön. 

söndag, september 19, 2010

Snyggt hemma

IKEA har blivit med blogg och på den visar de de här vackra flakongerna för sminkbordet. Snygga, snygga! Jag gillar också de andra nyheterna för hösten, doftljuset i skålen på fot är riktigt sött!

Sofia funderar

Sofia till Marie:

- Marie, vet du? När du äter så går all den maten till bebisen i din mage.

-Jo, det gör den ju.

- Å vet du, när du äter choklad så äter bebisen den också! Å det är ju busigt för bebisar får ju inte äta godis, eller hur!

- Eh, nej, så är det ju...


Ibland blir man förundrad över hur en 3-åring funderar!

fredag, september 17, 2010

Kärlek

Rösträtt

Jag hade påbörjat ett långt inlägg om varför man ska gå och rösta, men det blev riktigt svamligt. Så läste jag Tigers blogg och då blev det glasklart, så jag kopierar helt enkelt det!

"Om drygt två dygn öppnar vallokalerna. Det är vår plikt att rösta! Man ska fan inte bo i Sverige och ta del av vår demokrati, tälta i vår allemansrätt, gå på våra gator och utbilda sig i våra skolor om man inte röstar. Medborgerlig plikt, skulle jag kalla det. Men om man inte röstar, då ska man heller inte klaga. Inte en endaste liten gång.

Tänk att det finns människor som inte ens kan föreställa sig hur det känns att leva i ett land där man får säga rakt ut vad man tycker, där man har en chans att påverka! Då jag var i Egypten frågade jag några kvinnor om de hade president där. De berättade att samma gubbe varit president i 30 år, och att han kommer vara tills han dör eller tills de störtar honom. Jag frågar kvinnorna om han var bra då? Alla utom en blir helt tysta. Kvinnan som höjer rösten berättar att hon inte är från Egypten o därför vågar säga att presidenten är värdelös, orättvis och dum. Jag frågar en av de andra kvinnorna varför hon inte kan säga rakt ut vad hon tycker om presidenten; "Because then I won't see the sun again", blev hennes svar. Tänk på det några sekunder... Och gå och rösta på söndag!"

För mig är det självklart att rösta och jag blir riktigt upprörd över de som inte tar sin medborgerlig rättighet och skyldighet på allvar. Att det inte är 100% valdeltagande är för mig fullständigt obegripligt.

Och de som använder ursäkten att de inte vet vad alla partier vill i alla frågor så tycker jag att man ska välja några frågor som är viktiga för en själv och sen gå efter det parti som är mest lik ens egna funderingar. Tror det är väldigt få vanliga människor (icke-politiker) som har koll på alla partiers ställningar i alla frågor!

Rösta vetja, det är livsviktigt!

Trendspaning

Idag spanar jag trender! Fast egentligen kanske det inte är en trend när bara en person har på sig det, men Liv Tyler har iallafall hakat på hängslena, både till vardags och till fest! Snyggt...? Tja. Men är man Liv Tyler så passar man ju i allt!Mörk utväxt är en trend jag ofrivilligt har hakat på! I mitt fall beror det på håret växer, men jag tror damerna nedan har lagt ned mycket omsorg för att få den perfekta utväxten. Personligen tycker jag Rachel Bilson och Sarah Jessica Parker har lyckats bäst!
Och så lite 60-tal! Finns det egentligen något mer kvinnlig årtionde? Tror inte det. Tuperat hår, klara färger (särskilt senapsgult), välklätt och kvinnliga handväskor, 60-talet kommer åter i år igen!

onsdag, september 15, 2010

De första månaderna

I början var det nektariner. Jag åt nektariner som om det inte fanns en morgondag. Jag tror det var något med det där söta, mjuka och svalkande som både jag och Blueberry tyckte om. Frukt överhuvudtaget smakade väldigt bra, men helst nektariner.

Rått kött klarade jag inte av, Engelsmannen fick laga mat och när han jobbade sent blev det restaurang eller take away. Jag tror främst det var lukten av rått kött som jag inte gillade, men det kan också vara den läskiga konsistensen. Rester klarade jag inte heller av. Den fisksoppa som ena dagen smakade kanongott, kunde jag dagen efter inte ens lukta på.

Mitt luktsinne har aldrig varit så här bra. Parfymen från Prada som Engelsmannen fick av mig i födelsedagspresent har åkt längst in i skåpet, den får han inte ha på sig. Citron går däremot väldigt bra, om han nu skulle vilja smeta in sig i det. Och är du nära mig så får du gärna duscha och ta på deo, för svettlukt är bland det värsta. Och röklukt, men det gillar jag inte i vanliga fall heller!

Hetta var inte heller bra. Jag mådde som allra sämst när sommarvärmen slog till i München och jag låg framför fläkten och bara ville dö (Jag? Drama queen? Nähä...). Jag mådde illa om jag inte åt, om jag åt, om jag låg ned, om jag stod upp, om jag gick... Ja, att bege sig utanför dörren då var inte att tänka på!

Men jag antar att jag hade tur, för jag kräktes faktiskt aldrig, och det var skönt att slippa. Jag mådde bara väldigt, väldigt dåligt! Det är väldigt svårt att förklara hur det kändes, och alla graviditeter är ju olika. En del märker knappt att de är gravida överhuvudtaget! Innan v.8 kände jag inte så mycket, men mellan v.8-v.14 var det upp och ned, vissa dagar var det helt okej men andra dagar så var det inte lika okej...

Numera mår jag bra, känner knappt att jag är gravid. Antar att det kommer att ändras snart igen...

Filmtajm

Alla filmer med Johnny Depp eller Jake Gyllenhaal är väl egentligen bra, eller vad säger ni? Så mycket mer begär vi inte! Här är några filmer jag vill se framöver!
"


"


"


"


Le Vernis de Chanel

Det ser mörkt ut på fingrarna hos Chanel! Mörkt eller guld ska det tydligen vara i höst och vinter. Jag gillar Gold Lamé och Khaki Rose!

Babyboom

Här är det några fler som väntar smått och är ungefär lika långt gångna som vi! Ska bli kul att kunna jämföra bebismagar sen lite längre fram... fast jag hoppas jag inte blir lika stor som kronprinsessan Mary kommer att bli, eftersom hon väntar tvillingar!

Blandat

* Varför har Martin Stenmark gjort en version av Keanes Everybody's Changing, som låter nästan exakt som orginalet? Vad är meningen med det?

* He's alive! Chuck is alive! Phew.

* Tycker det är dumt av folk att hålla på att bombhota Eiffeltornet! Lägg ner!

* Och vad är det för fel på alla fotbollsspelare som är gifta/har flickvän men som ändå inte kan hålla sin Petter-Niklas i styr! Puckon.

tisdag, september 14, 2010

Big Baby Questions, part 1

- How do you know if the baby is too warm? Engelsmannen funderar.

-I dunno, I think you should feel the neck.

- Hmm, okey. But surely that depends on the temperature of your hand too? Nu var det min tur att fundera, Engelsmannen och jag tänker inte alltid på samma våglängd.

- But maybe if you warm your hand up before you feel the neck? Det var väl ett bra svar, tycker jag.

- I guess. Or if it's crying you can just put on more clothes, and if it cries even more it was too warm to begin with, and if it stops crying it was too cold. Engelsmannen tycker han har kommit på den bästa lösningen.

- Yeah, but isn't that a bit mean?

- Hmm, maybe...

Lapptäcke

Nu har jag gjort mitt livs första (och troligtvis sista) lapptäcke! Det är ju då såklart till Blueberry och temat är färg, färg, färg. Tydligen ska bebisar gilla färg (inte för att jag har hört någon bebis säga det, men dom som vet säger så). Jag är nöjd iallafall!

måndag, september 13, 2010

I Wanna Know Your Name

Dexter, Tingeling, Spark, Tintin, Malva, Ängla, River...

Anna undrade i en kommentar om vi har börjat fundera på namn... OM vi har!

Kan ju meddela att det är två steg framåt och sen fem steg bakåt. Flicknamn har vi mängder av, pojknamn inte så många, men att välja ett är svårt! Grejen är ju att det ska helst gå att uttala på både svenska och engelska, inte gå att rimma på något konstigt på något av språken och inte leda till missförstånd.

Vissa namn tycker jag är jättefina, bollar dom med Engelsmannen... och inser att de låter sjukt fula på engelska. Ta Eloise och Signe till exempel. Eloise har jag gillat länge, men när det uttalas Ällojs på engelska så är det inte lika snyggt. Eller gamla släktnamnet Signe. Sajnee. Nope, funkar inte!

Och ska det vara sött, snyggt, klassiskt, trendigt, nytt, gammalt....? Namnen överst på inlägget är namn som jag har hört den senaste tiden, och de måste väl ändå anses vara ganska nya? Inte riktigt vår kopp te, och det är ju alltid ett steg i rätt riktning, att vi vet vilka namn Blueberry INTE ska få! Undrar hur lång tid det tar att sålla bort alla namn och sen stå där med THE name...? Kanske lagom till Blueberrys 12-årsdag?

Vi bollar iallafall lite olika namn med våra familjer, försöker få inputs från både England och Sverige, och några namn har som sagt fallit bort, men vägen till ett namn är fortfarande lång... Tur att det är 20 veckor kvar!

Flygfärdig

Nämen, det här skulle ju nästan kunna vara jag när jag är ute och flyger! Kim Kardashian flög från USA till England och såg lika snygg ut när hon kom till London som när hon lyfte från USA.

Nä, skämtet åt sidan, så här skulle jag aaaldrig kunna se ut när jag landar. Mitt hår är platt, jag har oftast spillt något på mig själv och sminket är lite lagom utsmetat. Hur tror ni miss Kardashian gör det? Flyger hon alltid med en frisör och en make up-artist? Det skulle ju i och för sig kunna vara en lösning även för mig...

Nytt till barn

Men har ni sett så söta bebiskläder H&M har fått in? Overallen överst till vänster är så söt, med små öron på huvan. Gulligull. Och så är det nåt väldig sött med stickade tröjor till bebisar!

IKEA har en massa leksaker i tyg, och det tycker jag verkar bra! Det låter åtminstone mindre när barnen slänger dom i backen..! Tyvärr får vi vänta ett tag med dom, för vissa är från 18 månader medan andra är från 3 år. Engelsmannen har börjat titta på lego åt Blueberry, och han har riktat in sig på dom som är från 5 år. Jag försöker intala honom att han då måste vänta tills Blueberry är 5 för att kunna leka med dom så vi kan vänta med att köpa det, men han menar att han behöver tid på sig att leka själv med dom...

söndag, september 12, 2010

Köksbygge

Och jag fortsätter bygga köksskåp från IKEA. Det tar tid, kan jag meddela! Men när man väl har gjort ett är det lätt att fortsätta, eftersom de flesta ska byggas enligt samma principer. Nu har jag lite ont i fingrarna...

lördag, september 11, 2010

9/11

Kommer ni ihåg vad ni gjorde?

Jag var på Grekland med mina föräldrar. Vi var på väg ut på middag och jag gick förbi en bar där det visades på TV att ett flygplan hade flugit in i en skyskrapa i New York. Aj då, vilken otur, tänkte jag.

Dagen efter skulle vi åka hem och vi möttes av en lång kö på flygplatsen, vi fick visa passet minst 4 gånger innan vi fick kliva på planet, lite försenade. Det mumlades bland passagerarna att det hade hänt något i USA, men ingen visste riktigt vad.

Väl ombord och uppe i luften delade de ut dagstidningar. Där, flera tusen meter upp i luften förstod vi vad som hade hänt. Bilderna visade människor som hoppade ut från fönster, människor som panikslaget rusade runt på på New Yorks gator och så flygplan som åkte in i World Trade Centers torn. Inte bara ett torn, utan båda två. Och inte bara i New York, på andra ställen också. Ofattbart och väldigt läskigt att läsa när vi väl satt på flygplanet uppe i luften.

Väl hemma satte vi oss framför teven för att försöka förstå vad som hade hänt.

Två år senare var det dags för något ofattbart igen. Svenska utrikesministern Anna Lindh mördades i Stockholm. Jag kommer ihåg hur jag följde presskonferenserna de hade om hennes tillstånd, och om hur jag satt som på nålar när de skulle hålla en presskonferens på morgonen den 11 september 2003. Där i vardagsrummet i trean i Linköping, som jag delade med en kompis, föll tårarna när nyhetsuppläsarna plötsligt sa att Anna Lindh hade avlidit.

Ofattbara saker, men ändå händer dom.

Parachute

Jag vet inte om Cheryl Coles Parachute var lika stor i Sverige som den var i England, så ni kanske inte vet vilken sång jag pratar om! Hursomhelst så har jag fått reda på att Parachute skrevs av min favorit Ingrid Michaelson och att hon nu ska släppa sin version av Parachute. Jag tycker båda två är bra så jag kan inte säga att jag har en favorit! Vad tycker ni?"

Bu och Bä

Ibland när man ser kändisar så blir det bara en wow-känsla. Som Noomi Rapace på gala i Venedig, i glittrande grönt, hur snygg är inte hon? Eller Blake Livelys gula skapelse? Gemma Arterton är underskön i vitt och SJP är randig i Chanel och färgglad i rosa och rött. Eva Mendes är avslappnat snygg i Paris (med en väldigt snygg väska!) och Rachel Bilson glittrar i vitt Chanel.Och så kommer de som man undrar om det var väldigt mörkt i garderoben hos på morgonen? Jessica Simpson skulle vara gästdomare på Project Runway och tyckte det var en bra idé att klä sig i ett glittrande tält med hål på armarna! Inte smickrande för fem öre, det får henne att se väldigt bred ut. Miley Cyrus glömde byxorna hemma och tyckte det var okej om hon drog upp strumporna till knäna. Nej, det är inte okej. Och Britney Spears satsade på volangblusen... vi säger bara nej till den, eller hur? Kim Kardashians byxor sprack och hon löste det med att snöra ihop dom framtill. Snyggt? Nej, ingenstans!

Kräftor

Igår kom pappa hem med en stor hink kräftor! Dom fick leva sina sista minuter i badkaret innan de kokades. Lite grymt egentligen, och jag gjorde ljudeffekter medan pappa hällde dom i det kokande vattnet. "No, please, I don't want to diiiiiiiiiiiie!" Skitkul, tyckte jag! ;)

Och de smakade förträffligt gott!

fredag, september 10, 2010

I rymden finns inga känslor

Igår var jag och mamma och såg I rymden finns inga känslor, Sveriges oscarsbidrag i år, och den var riktigt söt! Den handlar om Simon som har aspbergers och inte gillar förändringar. Storebror Sam är den enda som Simon gillar och Sam gillar Frida så därför måste även Simon gilla Frida. När Frida och Sam gör slut så beger sig Simon ut på flickvänsjakt åt Sam... En kul, rolig och annordlunda film som är väl värd att ses!

torsdag, september 09, 2010

And the House is Red

Renoveringen av sommarstugan fortsätter. Eller ja, mammas och pappas blivande hus är kanske rätta benämningen, long gone är sommarstugan! Och nu börjar det likna något! Borta är den kiss- och- bajsfärgkombination som min mormor och morfar hade valt till huset. Hur man kan välja gult och brunt tillsammans är för mig ett mysterium... då gillar jag den röda färgen med vita knutar mycket bättre!

Mamma och pappa jobbar stenhårt men de får också lön för mödan, för huset blir verkligen kanonfint, med golvvärme, stora fönster, vinterträdgård, bastu och ett fint kök som jag har börjat skruva ihop. Lite för stort kök, enligt mig, för det kommer ta ett tag innan alla de skåpen är ihopskruvade...

Bugaboo vs. Brio - igen!

Och jag tjatar vidare om barnvagnar. Tycker ni det är för mycket bebissnack här så kan ni ju återkomma om en sisådär 5-10 år! ;)

Visst, det är kanske lite löjligt att ta bilder på kändisar och deras vagnar, men de enda bilderna som annars finns är de stylade bilderna på företagens hemsidor, och då ser man ju inte hur de är att använda! Jag går i och för sig på stan och tittar på människors barnvagnar, Engelsmannen har också gått ifrån att kolla flygplan till att kolla vagnar! Men på bild får man hålla till godo med kändisar.

En sak jag inte gillade med Bugaboon var att den har en mindre avställningsyta under vagnen, men på de här bilderna verkar man ju kunna få plats med en hel del saker. Kanterna går ju också upp lite på den medan Brios är mer platt, då kanske det blir mer smuts på sakerna? Däremot gillar jag Brios handtag mer och den känns mer stabil medan Bugaboon är lite mer lättstyrd. Tydligen är stötdämpningen bättre på Bugaboon, men den känns bäst på Brion.

Förvirrad? Moi? Never....

Bröstpump

Jag tycker det är ganska roligt att Lars Ohlys kommentar om bröstpump har väckt såna reaktioner hos folk! Om ni inte vet vad jag pratar om så ska jag berätta lite snabbt. Lars Ohly var med i ett program i TV där han bland annat försvarade vänsterpartiets linje om delad föräldraförsäkring med kommentaren: "På min tid använde vi bröstpumpen när min fru gick tillbaka till jobbet och jag var föräldraledig." Programledaren hade frågat om det verkligen var rätt att mamman skulle behöva sluta amma bara för att det skulle vara jämställt med föräldrarna, men Ohly menade att så inte är fallet.

Jag tycker det är ganska roligt, för här snackar vi inte om att barnet ska sluta amma när det är 3 månader, utan den delade föräldraförsäkringen ska alltså låta mamman få 7-8 månaders ledighet och pappan detsamma. I många länder har mamman inte ens rätt att vara hemma så länge överhuvudtaget, och pappan har ingen rätt alls! I USA finns det inte ens en nationell rättighet till mammaledighet, utan det är upp till arbetsgivaren att bevilja arbetstagaren mammaledighet (som oftast är obetald) och det är med lite tur 3 månader.

Jag vet inte vad jag tycker om lagstadgad delad föräldraledighet, å ena sidan är det kanske enda sättet att göra det jämställt mellan föräldrarna men å andra sidan är jag emot att lagreglera sådana personliga saker. Grejen här är väl bara att jag vill uppmärksamma att föräldraförsäkringen är sjukt bra i Sverige och att vi kan behöva bli påmind om det ibland!

onsdag, september 08, 2010

En Svensk Höstdag

Aussie

Weeiiii! Nu finns äntligen Aussies hårprodukter i Sverige! Jag använde dom när jag bodde i England, men de har varken funnits i Sverige eller Tyskland, men nu finns de alltså! Jag hittade dom på Rusta och de priserna de har är helt okej, trodde de skulle vara dyrare i Sverige faktiskt.

Så ett hårtips från mig är Aussies produkter, och så luktar de så gott!

Surt sa räven

Okej, nu har jag iallafall fått mejl om att varorna är skickade och att jag bör ha dom hos mig inom två vardagar. Bra där, bättre sent än aldrig antar jag?

Nu till ett annat irritationsmoment! Ni kommer ihåg att Telia fu**ade upp fiberoptiken så att bredband, TV och telefon inte fungerade hos mina föräldrar i somras under 3 veckor? Ja, de lyckades ju laga det men nu är det uppenbarligen nåt mer problem, för TVn funkar inte ibland och nätet lägger av det också. Och nu till något skumt, jag kan inte logga in på facebook, hotmail eller några andra amerikanska sidor! Funkar varken på min eller mina föräldrars datorer men det funkar om jag är på andra nät. Hur skumt är inte det?! Någon data/teknikkunnig person som vet vad det kan bero på? Det svaret jag har lyckats lista ut är att det antagligen beror på någon DNS-sak hos Telia som gör att den blockar vissa sidor. Men som sagt, jag vet icke hur man ska kunna lösa det!

tisdag, september 07, 2010

Lång leveranstid

Vad trött jag blir på Bokus, Adlibris och co. Varför har bokaffärer alltid så lång behandlings-och leveranstid? Köper man någonting annat online, dvds, inredningsgrejer eller vad som helst, så brukar man ha sakerna inom några dagar, men med bokaffärer tar det alltid VECKOR att få hem böckerna, även när de finns i lager! Sånt är mycket irriterande...

Vardagsrum


Vardagsrum är viktigt! Nästan det viktigaste rummet i ett hus, eller vad tycker ni? Man umgås, pratar, läser, lyssnar på musik, tittar på TV, myser... Då är det viktigt att det är fint, tycker jag iallafall. De här rummen är olika men ändå tilltalas jag av dom allihopa. En kombination skulle man kanske försöka sig på?

Barnvagnsjakt

Vissa saker är ju enkla att införskaffa till Blueberry. Typ söta små kläder och fårskinnsmössa. Inte så enkelt är djungeln av barnvagnar därute. Eller förlåt, numera heter det inte barnvagn utan baby transportation system. Viktigt det där.

Vi har två kriterier för vår vagn:

1. Den måste få plats i hissen. (Hissen är sjukt liten!)
2. Den måste vara lättstyrd. Vi har lärt oss att tyskarna inte gärna flyttar på sig så antingen är valet att köra på dom eller att ha en vagn som går lätt att styra undan. Det sistnämnda verkar bättre för bebisen! ;)

Inte så fasligt svårt kan man tycka. Men det är det! De vi har tittat på och tyckt om är
Brio Go och Buggaboo Cameleon. De båda är ganska lika och väldigt, väldigt lättstyrda. Men vilken är bäst?! Ingen aning. Och så en fråga. Till båda två kan man införskaffa en resväska och det är kanske något vi borde ha med tanke på att vi kommer att resa en del med Blueberry. Jag har hört en del skräckhistorier om barnvagnar som blir skrapade eller på annat sätt förstörda vid hanteringen på flygplatser, och då kanske det är en bra försäkring att ha en resväska istället för en trasig barnvagn?

Japp, som ni hör, svårare än man kan tro...

söndag, september 05, 2010

Mads hjärta Fritidsresor

Okej, jag måste erkänna att jag blev minst sagt överraskad när jag råkade slå över till reklam på tv4 och där såg Mads Mikkelsen... göra reklam för Fritidsresor! Jag antar att det var enkla pengar och en gratis semester för honom, men jag trodde han tjänade nog med pengar på riktigt skådespeleri, han ska ju vara med i nya versionen av De Tre Musketörerna! Men men, inte mig emot, jag ser gärna Mads på stranden igen och igen och igen...

När hösten kommer


Nu går det inte att undvika längre! Tjockare kläder, lager på lager och halsdukar är här för att stanna (iallafall tills det blir vår igen!). Jag gillar fortfarande långklänningar, och skinnjackor är alltid snyggt!

Fint i september

Någonting jag älskar med hösten (sorry, mamma, det är höst och icke längre sommar!) är hur trädgården är så härlig. Färgerna vibrerar i olika nyanser och så är det nu trädgården börjar bli riktigt god. Havtornen är rik på C-vitamin och andra vitaminer, men den är lite för sur för att man ska kunna äta många! Morötterna däremot är smaskigt goda och äpplena har redan blivit en paj! Smulpaj med vaniljsås är det som gäller för mig. Andra pajer och kakor är också goda, men den abosolut godaste pajen är smulpaj! Och det gäller även för blåbär och andra frukter och bär. Mums!

Maskrosen har blommat över, men stjärnflockan is still going strong och kärleksörten börjar komma. Underbara höst!

fredag, september 03, 2010

Tack

Tack för alla fina gratulationer och kommentarer igår! Det värmer!
Nu åker jag och Blueberry till Sverige (dit jag går går även h*n!). Hoppas ni får en trevlig helg!

torsdag, september 02, 2010

Men halloj...

Tror ni lillasyster blev avis när Vickis fick sånt beröm för sin polarpris-look? Tror jag! Så därför gick hon på knock-out när hon var i Sydafrika igår! Sa jag något om glamour? Vickan ligger i lä när det gäller glamour, så är det bara. Vickan försöker, men Madde ser mer bekväm ut med glamour, något medfödd. Där Madde känns hemma i glitter och glamour så passar Vickan bättre i Fjällräven och gummistövlar. Inget ont om det, båda är bra!

Klänningen är ju riktigt snygg, men inte helt otippat så är det örhängena som är mina favoriter!

Blueberry

Ni vet, man pratar lite. Varför inte, liksom? Vi kan ju prova, funkar det inte nu så är det inte meant to be, då är det menat att det ska bli senare. Jag som inte vill planera har insett att det antingen är nu eller om 4-5 år. Så varför inte? Jag vill inte vara en gammal mamma och Engelsmannen är gammal så det räcker för oss båda (5 år äldre, my dear friends, 5 år äldre).

Så vi provar. Nej, jag ska inte gå in på några detaljer. Men så kom den där dagen. Den där dagen då jag tycker att brösten ömmar ordentligt och visst är det väl så att... jojomänsan, jag är sen. Vad heter graviditetstest på tyska? Det är tur att Clearblue finns även här.

Jag behöver inte vänta länge. ”Schwanger” blinkar det till på digitaltestet. Vad betyder det nu då? Kollar på instruktionerna och det ska antingen vara ”Nicht Schwanger” eller ”Schwanger” och så mycket tyska förstår jag att ”Nicht” betyder inte. Vi ska alltså ha barn.

Jag tar med stickan och visar för Engelsmannen. Det tar ett tag innan han fattar. Sen går ljuset upp. ”I’m gonna be a dad. Fuck!” Han menar att det var ett happy ”fuck!” men han ser lite lätt chockad ut. Det blir på en gång så riktigt. När vi kom överens om att prova så hade nog ingen av oss riktigt funderat på vad det egentligen var vi kom överens om!

Fem minuter senare går vi ut och äter middag med några vänner. Vi sitter ovanligt tysta, leende. Med en hemlighet så stor att den knappt får plats inom oss.

Engelsmannen vill berätta för hela världen på en och samma gång, men jag vill suga lite mer på karamellen. Men redan någon dag senare berättar vi för våra föräldrar och syskon, det går inte att hålla inne längre.

Sen är det dags att gå till gynekologen. Här i Tyskland är det inte barnmorskan som håller koll på en genom graviditeten, utan det gör en gynekolog. Jag har tur och hittar en norsk gynekolog som jag kan prata svenska med och det känns riktigt bra. I vecka 8 får jag se det lilla pyret på ultraljudet och höra hjärtslagen. Dunk-dunk-dunk-dunk, det låter som en galopperande häst och det är först då jag verkligen förstår att jag har ett annat liv inom mig.

Vi ska ha barn.

onsdag, september 01, 2010

Verona

Verona. Jag skulle kunna åka dit igen idag, så mycket gillar jag staden! Det känns verkligen som en romantisk stad, kärleken spirar till och med bland fåglarna.

Veronas stadskärna är med på UNESCOs världsarvslista och det märks att de försöker bevara den gamla känslan. Floden Adige flyter igenom staden och i centrala Verona finns en hel massa restauranger med toppmat. Kött och efterrätter är något italienarna verkligen gör bra! Veronas restauranger kan kanske inte jämföras med de små restaurangerna i Toscana, där maten verkligen var superb, men den är ändå supergod!

Portami Via

På tal om take away. På en restaurang vid Lago di Garda såg vi den här skylten, så numera säger vi take me away här hemma! :)

Somewhere Only We Know

Jag går igenom gamla skivor, märks det eller? Det här är en all time favourite!