fredag, januari 11, 2013

Buuuu för Kavat!



Det är nästan lite komiskt, att samtidigt som jag skriver om företaget Cambridge Satchel Company, som har lovat att behålla all produktion inom England, nås vi av beskedet att svenska skotillverkeran Kavat kommer att flytta all produktion till Bosnien. Förut har de flesta barnskor tillverkats i Bosnien, medan vuxenskorna tillverkats i fabriken i Kumla, men nu ska alltså hela produktionen bort från Sverige. I NA kan man läsa:

Enligt styrelseordföranden Magnus Ericson lider Kavat av växtvärk. 
– Vi har fördubblat omsättningen på kort tid, och för att kunna fortsätta växa måste vi omorganisera, säger han.

Kvar i Kumla blir säljorganisationen, marknadsföring, design och outletbutiken. Men hela produktionen flyttas till företagets egna fabrik i Bosnien.
– Vi behöver göra en stor förändring för att kunna hålla vind i seglen och rida på den framgång vi har. Vi känner med den som varslas, men det är en positiv förändring vi gör för att ytterligare kunna växa, säger Magnus Ericson

Och ja, ska man skratta eller gråta? Positiv förändring? Ja, kanske för Kavats giriga ägare som ser en chans att få in mer pengar till sig själva, men knappast för de arbetarna i Kumla som nu sägs upp. Inte heller för svensk skotillverkning. På Kavats hemsida kan man läsa att: Vi är mycket stolta över att vi fortfarande producerar skor i Sverige. Jomenvisst, superstolta. Jag blir så trött på människor som bara ser en chans att tjäna mer pengar överallt! När är enough enough?

4 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Trist men samtidigt inte så ovanligt i vår globaliserade värld. Brio görs väl inte heller längre i Sverige? Eller BabyBjörn? Fast Emmaljunga kanske? Kommer de fortfarande ha sitt outlet i Kumla?! Bäst att åka dit snart då.

Nilla sa...

Sveriges tillverkningsindustri är tyvärr nästan borta...

Martina sa...

Ja de kunde ju atminstone vara lite fina i kanten och sluta skryta om svensktillverkat pa hemsidan!
Kram

Miss Marie sa...

Anna - inte alls ovanligt men inte desto mindre sorgligt! Jag undrar lite hur det ska sluta när allt man bryr sig om är vinster och hur mycket pengar man gör men inte bryr sig ett dugg om människor! Läskigt! Outletbutiken ska vara kvar nånstans i Kumla.

Nilla - ja, tyvärr! Folk köper hellre saker tillverkade av kinesiska barn...

Martina - ja, det måste dom ju ta bort! Tycker bara det är komiskt att de är stolta över det... men ändå mer intresserade av att göra mer vinst!