torsdag, oktober 09, 2014

Spicy Apple Butter



Ni vet ju vid det här laget att jag älskar äpplen, hösten är verkligen rätta årstiden för mig! Äpplemos och äpplepaj är något av det bästa jag vet, det skulle jag kunna äta varje dag utan problem! Min mamma gör världens godaste äpplemos, men det är ju ändå lite krångligt att göra utan den rätta utrustningen. Istället testade jag på att göra ett Apple Butter (direktöversatt till äpplesmör låter det ju verkligen superäckligt, kanske äpplesylt istället?) som jag har läst om lite överallt. Ruggigt gott, särskilt på lite grövre mini bagels. En ny äpplefavorit hos mig!

Spicy Apple Butter

6 äpplen
2,5 dl äppeljuice eller äpplecider
1 dl muscovadosocker
1 tsk citronjuice
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk Mixed Spices (en blandning av muskotnöt, ingefära, koriander, kanel mm.)

Skala och kärna ur äpplena, dela dom i klyftor. Lägg dom i en stor gjutjärnspanna, häll över äpplejuicen, socker och citronjuice, låt koka upp och puttra i cirka 20 minuter, med locket lite på sned. Sätt ugnen på 120 grader. När äpplena har mjuknat, tillsätt kryddorna, använd en handmixer och mixa slätt. Sätt in i ugnen, utan lock och låt koka klart i cirka 2-4 timmar, tills mixen har tjocknat och blivit mörkare. I en luftätt burk i kylskåpet håller det sig i 5-7 dagar.


5 kommentarer:

Jenny sa...

Ja mums! Bloggade ju om detta för ett tag sedan och det är ju så himla gott! Måste nog springa och ta en sked direkt ur burken på en gång! Tummen upp! Tips: jättegott att blanda i naturell yogurt!

Milea sa...

Oh! Det här ska jag definitivt testa. Jag som bor i äppelriket och allt!

Tack!

Miss Marie sa...

Jenny - då var det nog du som planterade ett frö i min hjärna för ett tag sedan! Så gott ju! :)

LuckiMi - testa, så gott! :)

Annika sa...

Otroligt duktig du är!!!
Apple butter brukar jag köpa, och tycker om det!!

Miss Marie sa...

Annika - så gott ju! :)