onsdag, september 30, 2015

Anders 1 månad



Jomenvisst, den här lilla plutten blev en månad i lördags! Tiden flyger verkligen när man har en nyfödd, han ändrar sig från dag till dag. Vi har väl lyckats komma in i någon sorts rutin, han sover och äter bra, skriker och bajsar gör han också bra och... that's it. Den här gången har jag lovat mig själv att njuta av nuet och inte titta framåt, men just nu längtar jag ändå efter hans första leende, kärleken känns lite ensidig liksom! Jag hade räknat med problem efter den här förlossningen, med amningen, kolik, depression ja, något, men det har gått så väldigt bra och det är jag enormt tacksam för!

Hur blev det en Anders då, kanske ni undrar? Ja, inte trodde jag att jag skulle döpa min son till ett riktigt svenssonnamn. Jag ville ha ett svenskt namn, men jag trodde det skulle bli något lite mer... coolt. Jag lusläste min svenska kalenders namnsdagar, men det var inget som föll oss i smaken. Efter att min syster föreslog Eskil så var det ett av Engelsmannens favoriter, men det gillade inte jag. Francis var det namn som både Engelsmannen och jag tyckte var fint, men det är inte ett dugg svenskt och så är det väldigt posh. Det namnet blev avskrivet när Engelsmannen föreställde sig att han skulle ropa Francis på lekplatsen, det funkade bara inte! Harald var ett annat namn som vi gillade, men i England blir det då Harold och det gillar jag inte alls. Konstigt att bara en annan bokstav kan ändra ett namn så! Lars var ett annat namn som jag gillade, men det gillade inte maken.

Sedan föreslog min pappa Anders.

Anders?

Anders.

Anders!

Engelsmannen gillade det, jag var lite mer tveksam. Min syster sammanfattade det rätt bra när hon sa att hälften av hennes barns kompisar har pappor som heter Anders, så det är svårt att se en bebis som Anders när det är mest medelålders män annars! Ju mer Engelsmannen sa Anders, det låter så fint när han säger det, desto mer gillade jag det. Ett svenskt namn som även funkar på engelska, måhända att det matchar Alfred lite väl mycket, men so be it. Det blev en Anders till slut!

tisdag, september 29, 2015

Alfred och skolan



Det är väldigt mycket Anders just nu, det känns konstigt för mig, jag är så van vid att det bara är Alfred och jag! Med skola och ny bebis blir det inte mycket tid över för bara oss, men det verkar gå bra för Alfred ändå. Han gillar skolan och har fått en massa nya kompisar. I skolan har de en accident report book, om någon slagit i huvudet eller börjat blöda så måste det skrivas upp där och sedan signeras av en förälder vid skoldagens slut. Låt oss säga att vi har skrivit i den flertalet gånger redan! Han har vuxit mycket i sommar, så jag tror att han inte har helt koll på var armar och ben är helt enkelt, det blir lite snubblerier ibland. 

Visst får man skryta lite? Han blev Star of the Week i klassen förra veckan, det gör mig stolt, inte utmärkelsen i sig, utan att han har hittat sin plats i klassen redan och att han faktiskt tar plats. Det är något jag är stolt över, att Engelsmannen och jag har lyckats få Alfred att förstå att hans tankar och funderingar är viktiga, att han får fråga om saker och också berätta om saker. I skolan hade han berättat allt han visste om solsystemet och planeterna för en av lärarna, och jag älskar hur det är självklart för honom att fråga och berätta. Jag inser att det självförtroendet inte alltid kommer att finnas där och att han kommer få sig sina törnar i skolan framöver, men just nu har han det där självklara självförtroendet som bara ett barn kan ha. Jag hoppas det förblir så ett tag till.

måndag, september 28, 2015

En höstig helg



Vi njuter av en indiansommar här i England. Underbart höstväder, som gjort för långpromenader.


Anders gillar det också. Han sover gott i vagnen i stickad kofta och åkpåse. Jag har en moster som jag utnyttjar totalt när det kommer till stickat, men det är ju så fint! Någon gång måste jag lära mig sticka själv...


Engelsmannen och Alfred är riktiga britter och vill ha shorts så fort det inte är minusgrader, typ. Inte riktigt shortsväder enligt mig, men enligt dom var det det...


Vi tog en promenad till Lytham Hall, ett gammalt ståtligt hus här i krokarna. 


Tänk att renovera det här stället och göra till hotell? Det vore något!


Till Lytham kommer det alltid många besökare när det är fint väder! Fler än vi som tycker att vi bor fint!


Jag njuter av alla vackra höstfärger som vi bjuds på nu. Så vackert! Hösten är verkligen fin i England.


Hemmavid har vi också höstfärger i form av de här vackra rosorna!


Och kanske blev det en paj också, men nyplockade björnbär. Inte av mig då!


Och så blev det en hel del gosande i helgen också. Det aboslut bästa.

söndag, september 27, 2015

Söndagssvep, 27 september 2015





Jag gillar den olivgröna färgen på jackan från Monki.


Jag vill ha den här tröjan i mina nya favoritfärg!


Hos ASOS finns den här stiliga ryggsäcken i skinn.


Le Petit Boutique fyller ett hål i den svenska barnklädesmarknaden med sina fina, lite gammeldags kläder som är designade i Spanien. Jag tycker såna här mamelucker är så söta både på små flickor och pojkar!


Och till de lite större barnen är den här klänningen från Zara enkel men fin, funkar båda till vardags och till fest!


Rutigt på rutigt på rutigt! Fin höstinspiration från Madewell.


Burberrys front row var det stjärnspäckat. Jag ser åtminstone en hårtrend med "naturliga" hårfärger och utväxt!


Malin Perssons kök är så fint!


Det är inspirerande med människor som går sin egen väg! Maria bakom bloggen Lev mer på mindre har nu släppt boken Självhushållning i praktiken.


Mexikansk mat funkar alltid för mig och jag letar hela tiden nya recept och varianter på tacos, tortillas och enchiladas. Det här receptet ska testas!


Ännu mera godheter, en chili med butternut squash toppad med avokado! Mums.


Crêpes med rostade päron, mums!


Ryan Adams coveralbum av Taylor Swifts 1989 och det är så bra! Det här visar vilken bra låtskrivare Swift verkligen är och vilken bra musiker Adams är som kan göra låtarna till sina egna. Lyssna pch njut! Och jag älskar hur han hyllar Taylor.



fredag, september 25, 2015

Några bilder från en torsdag hos oss



Igår hade Anders på sig pyjamas till långt in på eftermiddagen, men både Alfred och jag lyckades få på oss kläder i tid för skolan, så det ser jag som en vinst ändå! 2 av 3 får duga.



Anders är förresten lite snuvig. Med Alfred lyckades vi hålla honom i stort sett frisk hela första året, men Anders får sin första snuva redan fyra veckor gammal... Nackdelen med en storebror i skolan! Han snorar inte så mycket, men det underlättar att ligga lite uppåt.


Min älskade Alexa har varit på reparation hos Mulberry i flera månader. Surt, surt, jag kan tycka att en så dyr väska ska hålla i mer än 5 år, särskilt som jag inte använder den dagligen, men tydligen tycker Mulberry inte likadant! Strunt samma, nu är den tillbaka igen och jag ska älska den för alltid!


Och jag går och läser fina kort som Anders fått från familj och vänner. Jag blir så rörd av alla som vill välkomna honom till världen!


Vi hade riktigt engelskt höstväder igår, det regnade, solen sken och det blåste så in i helskotta. Men inomhus var det mysigt åtminstone!


Här köper jag mina grönsaker och frukt. Så engelskt!


När vi hämtade Alfred på skolan så sken solen, riktigt härligt!


Och till middag blev det bland annat sweet potato fries. Tipset för att få dem bra är kanel och muscovadosocker! Mums, skulle kunna äta det dagligen!

Det var vår torsdag!

torsdag, september 24, 2015

Pumpamuffins



Det är höst och höst betyder rotfrukter och pumpa för min del. Dessa pumpamuffins med butternut squash, blir saftiga och goda, perfekta för mellis eller en höstig picknick!

3 dl fullkornsmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 krm salt
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
en nypa riven muskotnöt
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
1/2 dl muscovadosocker
2 msk olivolja
2 dl yoghurt
1 dl mjölk
2 dl pumpapuré
pumpafrön

Sätt ugnen på 200 grader. Har du ingen pumpapuré hemma så är det lätt att göra. Dela en pumpa på mitten, ringla lite olivolja över skärsidan och lägg dom med skärsidan upp på en plåt och ställ in i ugnen i 15-30 minuter beroende på hur stor pumpan är. När den är mjuk att klämma på så är den klar. Ta ur ugnen och låt svalna, skopa sen ur köttet och mixa med en handmixer om det behövs.

Blanda mjöl, bakpulver, salt, kanel, kardemumma, muskotnöt och vaniljpulver i en skål. I en annan skål, vispa samman ägg och muscovadosocker tills det är väl blandat, tillsätt olivolja, yoghurt, mjölk och pumpapuré och blanda lite till. Blanda samman de våta och torra ingredienserna och portionera ut i muffinsformarna. Har ni inga muffinsformar kan ni ta lite bakplåtspapper och lägg i varje muffinsform. Funkar finfint. Strössla över pumpafrön och in i ugnen i 15-20 minuter.


onsdag, september 23, 2015

På lekplatsen i Lytham



Vi har en otroligt bra lekpark här i Lytham, det finns något för alla där! En del för bebisar och småbarn, en del för äldre barn och en del för tonåringar. Det finns en ramppark, en bmx-bana, en sand and water play area, träningsredskap, fotbollsplaner och basketplan. Det finns också en liten skog att utforska och så ett litet café med en köksträdgård. Till caféet kommer inte bara småbarnsföräldrar, nej, det är poppis även bland pensionärer och andra som gillar att fika. Anders har inte upplevt så mycket av det än, han sover mest!


Alfred däremot tycker lekplatsen är kanon! Alla ställen där man kan äta glass är ju så klart bra...


Men absolut bäst är såklart bmx-banan där han mer än gärna susar runt! Tävlingsinstinkten har han inte fått från mig, han blir fruktansvärt sur när någon är snabbare än honom runt banan, och det spelar ingen roll om de är 10 år äldre, han blir sur ändå! Han gillar inte att loosa, som han säger.


Vi får jobba på det där med att förlora med stil...



Som tur är har han en pappa som tycker det är minst lika kul att hänga på bmx-banan. Han har redan börjat babbla om att han skulle vilja ha en bmx-cykel, jag får hejda honom och påminna honom om att han är närmare fyrtio än tretton och att det mer än räcker med de cyklar han redan har! Jag gissar också på att det inte kommer dröja alltför länge till innan Alfred tycker det är piiinsamt med en pappa som hänger på bmx-banan! Fast med det sagt, alla de äldre barnen tycker ändå det är kul att en pappa engagerar sig, det gör inte alla!


Och nu har vi investerat i en full face helmet, knä- och armbågsskydd till Alfred att ha på bmx-banan. Det behövs!

tisdag, september 22, 2015

Tips av coachen inför ankomst av bebis



Jag tänkte tipsa om några saker som hjälpt mig kring Anders ankomst och därefter. Vi kan börja med torkade aprikoser! Ni som fött barn vet att man vill ha en bra mage, alltså inte bli förstoppad, efter en förlossning och där tycker jag torkade aprikoser är riktigt bra. Jag började äta några stycken om dagen några veckor innan Anders beräknade förlossningsdatum och fortsatte sedan även efteråt, och det har funkat kanon. Puh! 

Lavenderolja är en sak som jag blev tipsad om av en barnmorska. Det finns många fördelar med lavendelolja, varav en är att den är antiseptisk och läkande, och jag fick tipset om att stänka några droppar lavendelolja på bindan när man byter den. Om inget annat så luktar det åtminstone gott! Man kan också skölja underlivet med vatten med några droppar lavendelolja i, särskilt bra de första dagarna efter förlossningen. Testa! 

Tredje tipset är arnikaolja. Det var Brysselkakan som skrev en kommentar efter Alfreds förlossning, att hon hade blivit masserad med arnikaolja under en förlossning. Jag kom ihåg det till den här gången, och under Anders förlossning masserade Engelsmannen mitt ryggslut med arnikaolja och det var riktigt skönt. Det kanske hade varit lika skönt med vilken olja som helst, men arnikaolja får ändå bli mitt tips!


Och så två tips till bebisen! Anders moseskorg har verkligen funkat perfekt för oss. Vi bor i ett tvåvåningshus och vi kan nu lätt ta Anders med oss mellan våningarna när han ligger och sover här i. Det blir väldigt ombonat och mysigt också, säkert ett skäl till varför han trivs så bra. Och till vår stora förvåning kan vi lägga honom där och han somnar utan gungning, vaggning eller någonting! Det hände aldrig med Alfred... När han sover på dagarna så bäddar jag lite mer mysigt men på nätterna får alla gosedjur hoppa ut och han sover bara med sovsäck eller en filt.

Och på tal om filt. Anders har en mjuk lyxfilt i merinoull från Bambino Merino som är riktigt härlig! Jag har köpt dom i present till bebisar förut, men jag tvekade om jag skulle köpa en själv, det kändes lite onödigt eftersom vi har filtar efter Alfred, men så fick jag en rabattkod och slog till på en och det ångrar jag verkligen inte. Merinoull har en mängd bra egenskaper, särskilt för bebisar som inte kan reglera sin egen temperatur så bra. I Sverige har jag förstått att man inte rekommenderar att swaddla, eller linda, sina barn, men om man inte bor i Sverige eller bara känner för att vara rebellisk, så är merinoull bra att swaddla med just eftersom det är temperaturreglerande och även naturligt elastisk. Det sägs också att för tidigt födda barn mår allra bäst i merinoull.

Mina bästa tips!