måndag, september 18, 2006

Bitter, bitter...

Jag är trött på kändisar som vill förändra världen. Bono, till exempel. Jag tycker det är jättebra att han VILL förändra världen, men han kanske inte är den mest lämpliga för det. Han har ju satt upp DATA (Debt, AIDS, Trade in Africa) som ett led för att väcka uppmärksamhet mot Afrikas skulder, spridningen av AIDS och dåliga handlesförhållanden, och det är såklart bra. Men när han till exempel är med i Live Aid och Live 8 och försöker få vanliga människor att skänka pengar, ja, då blir det lite dubbelmoral. Han vill att vi ska skänka 10, 100, 1000 eller hur många kronor vi vill till de fattigare. Visst, det är en fin tanke, men så länge han åker runt i privatplan och köper designerkläder, ja, då tänker inte jag skänka nåt till DATA eller Live 8 iallafall. När han skänker en sisådär 80% av sin förmögenhet (vilket iallafall lämnar en hel del miljoner kvar till honom), så kan jag kanske börja skänka pengar. Försök inte ge oss vanliga människor dåligt samvete för att vi inte skänker pengar, pleeeaseee. Skänk några miljoner själv istället, så slipper vi tänka på det.

Angelina Jolie likaså. Det är jättefint att hon adopterar barn, det är jättefint att hon hjälper jordbävningsdrabbade i Pakistan, det är jättefint att hon är goodwillambassadör för UNICEF, men om hon tror att det får mig att donera pengar så tror hon fel. Så länge hon köper designerkläder och tar privata flyglektioner och inte skänker sin förmögenhet till bättre behövande, ja, då skänker inte jag en penny.

Och nu senast är det Scarlett Johansson som ska försöka förändra världen. Hon har gått med på att fronta Project Red, som startats av Bono (God Himself) och går ut på att ett antal procent av visa produkters (från exempelvis Emporio Armani och GAP) vinst går till barn och kvinnor i Afrika som berörts av HIV och AIDS (läs mer på http://www.joinred.com/red.asp den som vill). Jättefin idé... men gå och köp alla tröjor själv då, din stenrika snorunge! Det är ju inte särskilt svårt för någon att stå några timmar framför en kamera, och på så sätt få sitt hollywoodsamvete stillat.

Nä, om kändisar nu vill rädda världen, vad än deras avsikter må vara, så, visst fortsätt. Men jag tänker inte bry mig mer. Amen.

5 kommentarer:

T sa...

va ere för politiska åsikter du börjar få? slappna av... *ler*... du har aldrig tänkt så att de åtminstonde gör NÅNTING? *ler lite* tänk va förbannad du skulle va den dan du va rik om nån kom o begärde att du skulle lägga av m alla dyra vanor du jobbat ihop pengar för att få njuta av... för att istället skänka rubbet till aidsforskning...

haha. marie, e du avis? :)

Marie sa...

klart jag e avis, o det tror ja du oxå e...

om jag nu var kändis och skulle få för mig att jobba med välgörenhet, snälla skjut mig! vad jag menar är, att de istället för att snacka så mycket, ska skänka pengar UTAN att snacka så mycket! think bill gates, snubben är stenrik, skänker apmycket, UTAN att behöva skryta om det som vissa andra... classy.

Marie sa...

o du, de politiska åsikterna har jag alltid haft! :D

T sa...

haha.. ok! men då håller ja faktiskt med! skänka utan o skryta vore de allra bästa!

exempel: foppa som bjuder över hela knattelaget från modo till philadeplphia. när en reporter från aftonbladet ringer upp säger han bara typ "Äh, de e inget o prata om, det e mellan mig o dom".

stort.

inte välgörenhet, men stort!

o du, man får väl retas lite ;)

Marie sa...

man får till o med retas mycket... :D