fredag, november 23, 2007

Älskade Mormor

Min mormor fick en stroke i måndags. Vi var hemma hos henne på söndagen, och då var allt som vanligt, så det var verkligen en chock när mamma ringde och berättade att de var på väg med mormor till sjukhuset.

Mormor, den piggaste 82-åringen någonsin, som gör morgongympa varje morgon, som klipper sin gräsmatta i en och en halv timme i sträck, som varje dag måste göra handarbete, virka eller brodera, för att känna att hon gjort något den dagen.

Mormor, mormor, mormor.

Att se henne ligga i sjukhussängen, förlamad i höger sida av kroppen och oförmögen att prata, det är verkligen hjärtskärande. Och mormor, som alltid är chic, alltid fin i håret och alltid mån om att vad hon har på sig, har en uttvättad sjukhuströja och noppriga blå byxor på sig. Man ser att hon lider, att hon inte alls vill vara med om den här skiten, och hur frustretad hon blir när hon inte kan kommunicera med oss, för hon är helt med uppe i knoppen, men kroppen vill inte lyda henne. Vi har varit inne på sjukhuset och hälsat på henne, mamma och moster varje dag och vi andra de dagar vi orkar och kan. Igår kände jag igen gamla mormor igen, hon gjorde miner och gester som hon brukar göra, när någon har gjort eller sagt något tokigt, till exempel.

Igårkväll åkte jag och mamma till mormors hus för att hämta lite saker hon behöver, och då fick jag syn på en halvfärdig virkad duk, med garn och virknål bredvid redo för att fortsätta nästa dag. Och då började jag gråta igen, för det skär i hjärtat att veta att mormor antagligen aldrig kommer kunna avsluta den där duken, eller påbörja en annan. För även om hon kan bli bättre, och kunna gå och prata igen, så ska det mycket till för att hon ska bli så pass bra att hon kan brodera eller virka igen.

Ni, kära bloggläsare, får gärna sända en tanke till mormor, med hopp om att hon blir bättre snart. Vi hoppas så innerligt, mormor.

8 kommentarer:

Lisa Christensen sa...

Blev alldeles tårögd när jag läste detta. Hoppas att hon blir bättre! Sänder mina tankar till henne och dig.

Mie sa...

Håller tummarna stenhårt för dig o din mormor!
kram

Ninnie sa...

Å, så tråkigt att höra...Tänker på er! Hoppas det blir bättre.

Tiger sa...

Kära du... Det var verkligen inga roliga nyheter... Jag gör ju min praktik på strokeenheten på sjukhuset samt på strokerehab... Och en sak vill jag säga bara... Det ni ser NU, behöver inte alls vara detsamma som något typ av slutresultat!! Det är så klart svårt och omöjligt att säga/lova något... Och ibland tar det en bra stund innan man börjar känna igen personen igen... Men ett exempel: en man som inte kunde resa sig på sjukhuset förra veckan, kan denna veckan GÅ med rollator! Och kom ihåg det jag berättade om mamma, hon kunde inte heller prata ibörjan... HUR bra din kära mormor kan bli, vet nog ingen, men jag kan nog säga att jag VET att hon kommer bli mycket bättre iaf! Ni är en underbart stark familj o ni ska veta att alla mina varma tankar jag har finns hos er nu!! Massor av kramar, älskade vän. Älskar dig. Mattias hälsar!

-:♠ TTG ♠:- sa...

Men åhh.. Mina varmaste kramar till alla i er familj. Skickar en krya på dig hälsning med till din Mormor. Hälsa gärna.

Miss Marie sa...

Tack för alla fin ord o tankar, de värmer!

Sophie sa...

Skickar en styrkekram och hoppas på det allra bästa för din mormor!

Annika sa...

Jag får också tårar i ögonen när jag läser det här...
Hur står det till med henne nu? ngn bättring.
Usch för sånt här...
Här kommer en styrkekram från mig också!