Det är klart ni kan få recept på den goda fudgen vi bakade! Det krävs starka armar och god vilja, för det är en hel del vispande och rörande! =) En digital termometer är nästan ett måste, eftersom de har räknat efter precisa grader. Receptet är hämtat ur Vinterns Söta.
50 g smör
3 msk kakao
5 dl strösocker
2 dl mjölk
100 g mörk choklad (60-70% kakaohalt)
2 msk ljus sirap
Smörj en avlång form. Förbered ett kallt vattenbad gnom att fylla diskhon med vatten. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka upp över låg värme under omrörning, tills sockret lösts upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel (annars kan fudgen bli kornig!).
Öka värmen och lå blandningen koka upp till 113 grader. Ta direkt bort kastrullen från värmen och doppa det i vattenbadet i ca 5 sekunder för att kokningen ska avstanna. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna till 49 grader.
Vispa fudgen kraftigt tills den börjar förlorar sin glans, ca 10 minuter. Tryck med oljade fingrar ner fudgen jämnt i formen. Ställ in i kylen tills den stelnar och skär den sedan i små rutor. I boken står det att det ska räcka till 20 rutor, men jag vill hellre ha små munsbitar, så vi skar dom ganska små!
Man kan också tillsätta cocktailkörsbär, krossade polkagrisar eller nötter för att få lite olika varianter!
Jag kan verkligen rekommendera den här boken, det finns en hel massa gott att göra, och det är bra och tydliga recept. En digital termometer är som sagt ett måste, för att få godsakerna helt rätt. Saffransbiscottin som vi bakade häromdagen är förresten absolut fantastiskt god!
Currently Crushing On.
3 timmar sedan
3 kommentarer:
Mmmm vad det lät gott :)
Roligt att höra att du gillar boken, har nämligen funderat på att köpa den :)
Ha en skön torsdagkväll!
Kram Jes
Tack för receptet! Nu måste jag bara inhandla en digital termometer... :-)
//Katarina
katarina - det är en väl värd investering! =)
Skicka en kommentar