torsdag, februari 19, 2009

Fredagstema- Kaffe

Simone har bestämt att veckans fredagstema är kaffe. Jahopp. Jag dricker inte kaffe, har aldrig druckit kaffe och kommer aldrig att dricka kaffe. I Sverige är ju kaffeberoendet så utbrett att man ses som konstig om man inte dricker kaffe! Det var först när jag flyttade utomlands och insåg att inte alla dricker kaffe hela tiden som jag fick känna mig normal på inte-dricka-kaffe-fronten! Jag tycker kaffe luktar gott, sure, men jag förstår inte varför folk vill dricka svart, varmt vatten?! I just don't get it.

Nej, så blir det fika för mig så blir det saft, te eller vatten, sån är jag! Till fredagens fika (som blir min enda sportlovsdag!) har jag bakat världens supergodaste muffins! Med recept från allas vår Leila!100 g smör

2 st ekologiska ägg

1.5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 dl ekologisk mjölk 3%

1 st citron, skalet

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Öka med 20-25 grader om du har vanlig ugn! Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt eller smörj en silikonform (det blir 8 stora eller 12 små muffins!). Lägg i smeten och valfri fyllning!

Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den)Ett recept jag verkligen kan rekomendera! Och har du silikonform eller muffinsplåt som du kan sätta pappersformar i så blir muffinsen höga och fina, annars är det lätt att de sjunker ihop och ut! Och de smakar säkerligen minst lika gott till kaffe som till te eller saft... :)

Hoppas att ni får en bra fredag och helg allihopa!

9 kommentarer:

Moster Mjölgumpa sa...

Jag dricker själv inte speciellt mycket kaffe. Det görs oftast av sociala själ. Lite beskt i smaken tycker jag, men oj vad ljuvligt det luktar med en nyöppnad paket. Allt annat med kaffesmak tycker jag om, som choklad och glass. Synd att själva drycken inte är lika god.

Anonym sa...

Mmm, så smarrigt! nästa gång jag bakar muffins ska jag fixa en muffinsplåt och testa med... det verkar mycket bättre än pappersformar både miljömässigt och prismässigt...

Annika sa...

Haha, det är sant...Kaffe luktar mkt bättre än det smakar. Absolut!!
Håller med!
dricker inte mkt kaffe själv heller..
MMmmmmmm vilka goda muffins. Blir sugen....
Ha en fin fredag!

Fritt ur hjärtat sa...

Hmmm, jag dricker ju väldigt mycket kaffe och tycker att det smakar gott! Kan jag få lov att testa dina muffins ändå:-)
Maken är tedrickare så jag är ensamberoende i familjen:-)

Mia sa...

Åh vilka goda muffins, de skulle jag vilja ha till kvällsfikat! Håller med om att kaffe luktar gott men smakar illa!

Anonym sa...

Alla dricker inte kaffe, alla gillar det inte, så är det bara!

Vilka fantastiska muffins du visar, så goda de ser ut.
De där silikonformarna har jag varit så misstänksam mot, men det kanske är värt ett försök?

Taina sa...

Tack för receptet! Jag har börjat inse att alla dricker inte kaffe. Även om jag har svårt att förstå hur de kan låta bli??? Ha en trevlig helg.

Västmanländskan sa...

Mmm... härliga muffins. De måste jag testa.

Marianne sa...

Muffinsen ser jättegoda ut! Ett tips om man inte har form, det har inte jag, är att ta två pappersformar så håller det bättre.