fredag, oktober 08, 2010

Envis Blueberry

Idag vaknade jag tidigt av en kickande Blueberry. Tror h*n var lite sur över gårdagen. Igår var vi nämligen på the BIG ultraljud och, boy, den doktorn hade inte direkt en lätt hand!


I Tyskland går jag ju på ultraljud varje månad, men det här ultraljudet är större och de kollar om bebisen mår bra på alla sätt och vis. Jag frågade doktorn om vad exakt de kollade efter och hans svar var: "Everyzzing". Ok. 


Så i ungefär en och en halv timme misshandlade doktorn min mage och Blueberry med ultraljudsgrejen. Okej, jag kanske överdriver lite, men ont gjorde det. Han kollade fötter, tår, ben, mage, armar, fingrar, njure, lungor, hjärta, hjärna... Helt fantastiskt faktiskt. Han kunde mäta hur mycket blod som pumpades ut från hjärtat, och blodet som kom in hade en färg och blodet som kom ut hade en annan färg på skärmen. Hur häftigt är inte det? Bluberry låg med huvudet bortvänt, så doktorn försökte få bebisen att vända på sig genom att pumpa hårt på min mage. Det gjorde ont och funkade inte, så jag och Engelsmannen fick gå ut och gå i trappor två gånger för att försöka få Blueberry att vända sig om, men det funkade inte heller. Sista gången vi kom in så hade Blueberry till och med lagt armen för ansiktet, lite som att surt säga: "näpp, här visas ingenting, hur mycket ni än försöker!". Envis bebis! Det gillar vi.


Men eftersom doktorn gärna vill se ansiktet så ska vi tillbaka idag. Han kollar så att linserna på ögonen är som de ska (bebisen blundar men doktorn kan se igenom ögonlocken till linserna, hur coolt är inte det?) och att näsbenet är rakt. Ja, om Blueberry nu vill samarbeta alltså. Det var ganska kul när jag ringde och beställde tid för ultraljudet, för sköterskan sa att det vanligtvis tog 1-2 timmar, men att det kunde ta en halvtimme också, beroende på hur samarbetsvillig bebisen var. Då fattade jag inte vad hon menade, men det gör jag nu!

9 kommentarer:

Millan sa...

oj josses vilken ingaende undersokning!! Sa ingaende kollar de nog inte ens om man gar privat i det har landet. Alltsa de kollar massor av saker men det tar inte sa lang tid som upp till tva timmar! Fast i och for sig Nils var valdigt osamarbetsvillig han ocksa. Lag med hakan tryckt mot brostet och de ville kolla bland annat gomspalt osv sa fick luta back min sang sa att jag nastan stod pa huvudet for att han skulle andra stallning :-).
Men visst ar det fantastiskt att se den lill* darinne. Det blir sa mycket mer verkligt!!
Kram

Marie sa...

Millan - nej, det var verkligen en genomgående undersökning! Känns ju skönt nu när det är över (nästan iaf) o man vet att bebisen mår bra. Och visst blir det mer verkligt, helt underbart ju! :)

storasyster sa...

Oj vad de grejar med dig. Här i sverige är de väl klara med ul på 20-30min ungefär. Och här är det farligt att ta för många ul. Eller är det en ursäkt för att det är för dyrt kanske? Jag går gärna på flera ul för att se så allt är ok m bebis.

Marie sa...

Storasyster - yepp, de grejar ordentligt och så även idag! Klart det är dyrt med UL, det tar ju tid o maskinerna är ju inte direkt av den billiga sorten! I Tyskland ser dom ingen risk med UL så jag litar på dom!

anna of sweden sa...

Oj, vad avancerat! Helt otroligt!

Desiree sa...

Det var en gedigen koll men det låter bra så att man kan vara trygg att allt ser bra ut. Men det var allt en envis liten rackare du bär på. Hoppas att det gått bättre idag med kollen av ansiktet. Så häftigt att ändå få vara med om att se allt detta som doktorn kollar.
Kram!

Marie sa...

Anna - ja, det är verkligen avancerat!

Marie sa...

Desiree - det är riktigt häftigt att se det o det känns skönt nu när det är klart o man vet att allt ser bra ut!

Anna, Fair and True sa...

Oj, vad många ultraljud! Det är tydligen liknande i Makedonien hörde jag precis, fast ännu oftare, typ varannan vecka.

Antar att det du beskriver här är det i v. 19-20? Mitt var också så där ingående, i alla fall nästan. Vet inte om de kollade ögonlocken iofs :) Men hon kollade alla organen och beskrev hela tiden var hon gjorde (för en annan har ju ingen koll på att det hon tittade på var njuren eller precis. Sedan kollade hon hjärnan och sedan hela ryggraden, att allt såg rakt och fint ut hela vägen osv. Och de kollade efter gomspalt och sådant. Jag fick dock inte se hjärtat pumpa i olika färger.

Vår lilla vanligtvis vilding somnade också halvvägs genom undersökningen men jag fick hosta ordentligt och högt för att väcka henom. Läkaren sa att det är inget idé att gå upp och gå för då vaggas de bara. Men er skrutt måste ha sovit ordentligt eftersom han inte ens växtes av allt pumpandes på magen!

Vad kollar de på övriga UL? Är de bara korta undersökningar 10-15 min?