måndag, oktober 11, 2010

Smile

Har ni sett så fantastiskt? En liten bebis som ler (jomen, ha lite fantasi nu) vid 17 veckor i magen. Det här har sparkat igång abortdiskussion i England igen, där gränsen för abort är 24 veckor. Yes, ni läste rätt. 24 veckor.


Alltså, jag är alltid för kvinnans rätt att välja, men då handlar det om ett foster, inte om en liten bebis. Jag är nu 23 veckor gången och skulle aldrig kunna tänka mig att abortera ett barn som är så här pass stort, särskilt inte när jag känner barnet i magen och till och med har sett det gäspa på ultraljudet. Det tål att tänkas på att man numera även kan hålla en bebis som fötts i vecka 24 vid liv. Sen är det såklart en annan diskussion om man verkligen ska hålla liv i en så för tidigt född.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Nemen vilken bild! Det är fantastiskt!

Marie sa...

Linnéa - visst är den! Jag som tyckte det var häftigt att vi kunde se Blueberry gäspa, men det här är ju nåt extra! :)

Anonym sa...

Det är lika fantastiskt att ni kunde se ert lilla blåbär gäspa. Det har jag inte ens tänk att små små bebisar kan göra! Såg ni det på ultraljudet?

Marie sa...

Linnéa - japp, vi såg bebisen i profil (man ser ju inte sådär superbra, det är ganska suddigt o kornigt) o rätt som det var gäspade h*n! Helt fantastiskt faktist. De både gäspar, suger på tummen o gör en hel massa saker.

Desiree sa...

Så cooolt med dessa 3:d foton. Jag tror dock att det måste vara väldigt få som gör abort så pass sent. De som gör det har nog stora medicinska risker. Jag tror att de flesta som inte kan/vill ta emot ett barn bestämmer sig mycket tidigare. Så häftig bild. Helt klart en liten person som bor där inne.
KRam!

Marie sa...

Desiree - ja, det är häftigt! Jag hoppas verkligen att det inte är så många som gör abort så sent, men jag förstår inte hur de som gör det tänker heller! Tror jag aldrig skulle klara av det, hur skadat barnet än var...

Tiger sa...

Ursäkta mig, men hur fan är man funtad om man kan abortera ett barn på 6 månader?! Som sagt, de kan ju överleva utanför magen då...

Sick.

Marie sa...

Tiger - mm, det är lite så jag funderar också. Men om det nu finns risk för mammans liv... så kanske... Men jag skulle nog nästan se det som mord när den är så gammal!

Anna, Fair and True sa...

Har varit dålig på att läsa hos dig så måste läsa ikapp :)

Vi har inte gjort ett 3D-UL, har ni?

Jag är dock helt för kvinnans rätt att alltid bestämma oavsett. Tror att det i praktiken är väldigt, väldigt få som gör så sen abort som v. 24, utan då är det väldigt särskilda omständigheter (sjukdom, psykiska problem osv.). Jag har självt tänkt det, att hur kan man göra det särskilt efter v. 16 vilket var då jag började känna barnet. Men tror att de allra flesta aborter är tidigt i graviditeten, dvs innan v. 12. Så det är i mångt och mycket ett teoretiskt problem. På ett sätt har Sverige (och många andra länder) aborträtt under hela graviditeten men FRI abort är det ju inte hela perioden.

Jag tror dock inte att v. 24 stämmer. Jag trodde det var så här:

"Sverige ger som enda land i EU kvinnan rätten att själv bestämma om abort till 18:e graviditetsveckan, socialstyrelsen kan medge abort fram till vecka 22. I andra EU-länder går gränsen vid vecka 12 eller tidigare. I Finland, Storbritannien och Luxemburg är abort bara tillåtet om det är hälsomässigt, ekonomiskt eller socialt påkallat. I Polen, Portugal, Spanien, Cypern och Irland får abort bara utföras om kvinnans hälsa är i fara. Malta har absolut abortförbud."

Dock för UK gäller att man får rätt att göra abort fram till v. 24 om man hänvisar till de skäl/faktorer som uppräknas ovan.