fredag, november 26, 2010

Alternativt

För två helger sedan var vi på en birth preparation class + baby class. Eftersom vi inte svänger oss så bra på tyska så blev vi glada när vi hittade en amerikanska som höll klasser på lördagar för oss som inte kan så bra tyska. Vad som var roligt och lite annorlunda, var att hon hade ett alternative birth centre, så hon hade lite alternativa synsätt. Väldigt uppfriskande eftersom allt man läser på svenska liksom handlar om samma saker och ur samma synvinkel. 


När hon började prata om tygblöjor så kan jag ju erkänna att både jag och Engelsmannen undrade vad vi hade gett os in på. Ja, jag vet att det är mer miljövänligt och antagligen bättre för bebisens hud... Men, jag tycker liksom att det är lite äckligt att behöva lägga bajsblöjor i blöt och sen tvätta efter några dagar. Det finns visst en blöjservice här i München, där de kommer och hämtar upp blöjorna typ varannan dag och sen lämnar rena blöjor. Gör det ju hela lite lättare, men ändå... engångsblöjor verkar vara så mycket enklare! Även fast Blueberrys barnbarnsbarn kommer hata mig om hundra år när deras miljö är förstörd. Förlåt mig!


Men det mesta hon pratade om var riktigt intressant. Hennes motto var: "Keep it simple, keep it easy, keep it fun and let baby do her own thing." Det gällde framförallt amningen men kunde också gälla allt annat. 


En intressant sak hon sa var att bebisar spenderar tre trimestrar i livmodern, där den hela tiden får mat och aldrig är ensam, så det kan vara positivt att försöka efterlikna livet i livmodern för bebisen även första tiden i livet, så att bebisen nästan får en fjärde trimester. Hon var ett stort fan av att swaddla, alltså linda in barnet i en sjal. Vad jag vet så är det inget som görs i Sverige nuförtiden, men det gjordes förr. Tanken bakom detta är att barnet ska känna sig tryggt och att det liknar livet i livmodern, där bebisen inte kan röra sig så mycket och stoppar barnet från att skrämma sig själv genom att fara upp mer armarna. Är barnet upprört är det visst bra att lägga det på sidan, för att sätta igång "the calming reflex", eftersom barn som ligger på rygg kan uppleva det som att de faller. Sen kan man gunga barnet, eftersom bebisen är van vid det från mammas mage och så ska man säga schhhhh schhh. Vet ni förresten varför man säger schhhhh? Jo, för det är ett ljud som barnet är vant vid från livet i livmodern, eftersom det är så det låter när mammans blod åker runt i kroppen! Riktigt smart tycker jag.


Det blev långt det här, ursäkta för det! Men nu kan vi iallafall det här i teorin. Jag återkommer om hur det är i praktiken... ;)

10 kommentarer:

Annika sa...

Swaddla gör man här, och jag tror det är ganska bra i början. jag fick lära mig att göra en "baby burrito" på en av de klasser vi tog innan K föddes, och sen swaddlade jag henne under ngn månad. Kan rekommendera det.
Visste inte det där med Scchhhhhh....där ser man. Vettigt.
Tyblöjor är nog bra och allt det där, men inget som jag använde, elelr skulle använda idag heller. BAD ME!! BAD!!
;-)

Marie sa...

Annika - ja, det verkar vara väldigt vanligt i USA! Jag tycker det verkar vettigt. Först tänkte jag, stackars barn som inte kan röra sig, men man ska ju ha en lite stretchig sjal så att de kan röra sig lite, precis om i livmodern. Det blir nog till att prova med Blueberry! Precis, våra barnbarnsbarnsbarn får skylla på oss sen när de inte kan andas utomhus! ;)

Desiree sa...

Jag hade inte heller kört med tygblöjor om jag var dig så det ska du inte ha dåligt samvete över. Det tär nog också en del på miljön med tvättmedel och vatten osv. Det är tillräckligt mycket jobb med baby så man får faktiskt ta den smidigaste lösningen ibland som engångblöjor är.
Kram!

Marie sa...

Desiree - nej, jag har inte direkt dåligt samvete över det, men vore man en god eko-morsa så skulle det ju bli tygblöjor! :)

Anonym sa...

Vi lärde oss linda in Sofia när hon var pytteliten. Det funkar bra med en vanlig babyfilt. Hon blev mkt tryggare! //Syster

Anonym sa...

Oh vad mycket spannade du har for dig!

Marie sa...

Syster - okej, det såg jag aldrig då! Trodde inte de visade det i Sverige.

Linnéa - oh yes! Di skulle bara veta! ;)

Anna, Fair and True sa...

Jag skulle jättegärna köra med tygblöjor för miljön skull, men nä, jag orkar inte. Om det fanns en service kanske. Jag ska dock försöka köpa de som är mest miljövänligast.

Smart det där med swoschandet. Tror dock inte att jag kommer linda barnet. Det vi kommer göra är såklart att linda om litegrann och i sängen kan man t ex bädda runt omkring tätt så barnet känner sig omslutet. Känns så konstigt att linda så där mycket tycker jag. Ett tips är också att sova med en filt de senaste veckorna innan barnet föds så filten luktar som er. Sedan har man den filten i vaggan/sängen.

Marie sa...

Anna - ja, min syster med familj sov med filten innan deras bebis kom, men sen blev den lite geggig på BB så de var tvungen att tvätta den iallafall! :D Så kan det gå... :D

Anna, Fair and True sa...

Bäst att vi sover med två filtar då så vi har en backup :)