lördag, november 27, 2010

Baby Names

Jag läser på Momlogic om de senaste trenderna inom bebisnamn. Intressant! Det här är ju mest för US/UK, men svenskar tar ju inspiration därifrån mer och mer, så det är ju lite intressant även i Sverige. 


2-in-1 - föräldrar väljer ett seriöst namn, såsom Abraham eller Beatrix, och sen får bebisen ett sött och lätt smeknamn, som Bram och Bee.


Fokusering på smeknamn - föräldrarna väljer ett smeknamn till barnen först för att sedan hitta passande formellt namn för barnet. De börjar med Josie eller Zee (som barnet kommer kallas) och det blir sen Josephine eller Zachary på pappret.


Hundnamn till bebisar - Buster och Buddy, som förut var hundnamn har nu även blivit bebisnamn! (Tänk Jamie Olivers son som heter Buddy.)


Namn som börjar på Ha - Hayden, Harry, Hazel, Harrison, Harper, Hadley, Hank, Haven, Harriet, Harlow.


Namn som slutar på -us för pojkar - Atticus, Augustus, Aurelius, Cassius, Maximus, Amadeus.


Kalendernamn - January och May, Winter och Easter, Sunday och Midnight.


Gamla namn som folk aldrig trodde skulle komma tillbaka - Stanley, Harvey, Ernest, Arthur, Warren.


Fräscha blomnamn - Lily är poppis i Sverige liksom US/UK, men nu börjar andra blomnamn ta över. Dahlia, Poppy, Lotus, Azalea, Marigold, Lilac.


Namn som börjar på R - Rufus, Rupert, Ray, Rosamund, Raphael, Roman, Romy, Rowan, Ronan, Ruby.


Namn som börjar eller slutar på O - Orlando, Otto, Oscar, Owen, Milo, Olive, Olympia, Ophelia.


Rymdnamn - Mars, Jupiter, Orion, Seraphina, Stella, Luna.


Och så namn som är på väg ut...


Sämsta inspirationen hämtad från TV - Dexter. Tror du ditt barn vill vara döpt efter en massmördare?


Twilightnamnen - Emmet, Edward, Bella, Rosalie, Jasper, Cullen, Felix är på väg nedåt eftersom föräldrar inte vill att folk ska tro att de är döpta efter vampyrer!


Spännande att läsa! Några av mina favoritnamn är med här, men som Engelsmannen säger, gillar vi namnet så spelar det ingen roll om det är poppis eller inte. Så sant, så sant. 

7 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Intressant läsning! Inte jättemånga där som jag skulle välja men...

Gillar Zachary men det är ju inte så bra på svenska. Zackarias är helt okej men det heter Peters kusin redan. Harry tycker jag är lite gulligt men det tycker nog inte Peter :)

Amadeus har jag alltid gillar, liksom Dante men det har Peter lagt in veto mot :)

Lilly eller Lily är gulligt, resten vet jag inte. Azalea låter fint men tycker ändå blomnamn är lite konstigt.

Rufus och Rupert hade jag kanske övervägt om vi bodde i England.

Ophelia eller Ofelia har jag alltid gillat, liksom Ottilia.

På utelistan gillar jag Edward/Edvard men har aldrig läst Vampyrböckerna så skulle inte associera det med dem :)

Mina favoriter fanns dock inte på din lista! :)

Tiger sa...

Jag gillar de dära Hazel... ;)

Men inte att de står på en innelista!!

Marie sa...

Anna - nej, det ar ju mer brittiska o amerikanska namn, sa allting funkar ju inte riktigt pa svenska! Ni far kolla pa den svenska inne- och utelistan o se om era favoriter finns dar!

Tiger - men det var ju ni som satte trenden! ;)

anna of sweden sa...

Har varit en dålig bloggläsare den senaste veckan, men nu har jag läst ifatt mig här hos dig. Gillar din blogg! Men det visste du ju redan! :)

Sandra sa...

Åh tack! December kommer bli strålande, det är min fulla övertygelse. Vad spännande, nu närmar det sig för er. Namn är svårt kan jag tänka. Men än finns tid. Hoppas du har en fin lördag.
Kram

Desiree sa...

Det där med namn är kul och spännande. Det är mycket att tänka på men kul att göra listor. Jag tycker absolut att man ska välja ett namn man gillar oavsett om det är poppis eller inte. Det är nog bara bra att inte ta ett namn som är allt för poppis för då finns det ju garanterat fler i klassen sedan som heter exakt samma. Många fina namn fanns med i denna lista som du tog upp. Jag tycker att det är viktig att försöka hitta ett namn som funkar på flera språk. Vi hade nog försökt hitta ett namn som fukar både på svenska och engleska. Jag kan tänka mig att ni också tänker så. Dessutom bör det väl funka på tyska för er också.
KRam och trevlig första advent.

Marie sa...

Anna - tack! :)

Sandra - yes, vi har fortfarande tid på oss, som tur är! :)

Desiree - Ja, i min generation känns det som varann kille hette Daniel o Peter, o tjejerna var antingen Linda eller Maria! :D Det vill man ju försöka undvika nu... Vi fokuserar på att det ska fungera på engelska o svenska, förhoppningsvis ska vi inte vara kvar i Tyskland alltför länge, så då spelar det ingen roll.