tisdag, november 09, 2010

Blått eller Rosa

Det är ganska roligt att höra alla kommentarer om man ska ta reda på vilket kön bebisen har. Det är en fråga som väcker många känslor och människor kan bli väldigt provocerade av sådana som inte tycker likadant!


För mig spelade det ingen roll, vi får ju reda på det förr eller senare, och som min gynekolog sa, vi kan inte ändra på det även om vi vet eller inte! Men med alla de undersökningar som vi gör så kändes det helt naturligt att få reda på könet.


En annan sak är att strålskyddsmyndigheten varnar för att göra fler ultraljudsundersökningar än "vad som behövs". Vad är det som behövs då? Behöver man egentligen något ultraljud om allt annat går som det ska under graviditeten? Här i Tyskland så har man betydligt fler ultraljudsundersökningar än i Sverige och är inte lika restriktiva med dom som i Sverige. Behövs fler ultraljudsundersökningar i Tyskland? Å andra sidan är tyskarna mer försiktiga med läkemedel under graviditeten. Vilka har rätt? Vad är bäst? 


Fast sen kan jag ju tycka det är lite korkat att vilja veta könet av "praktiska skäl". Ni vet, om bebisrummet ska vara rosa eller blått, men det kanske är för att jag inte är en "rosa eller blå"-människa heller. Många saker med färg, liksom de blå pyjamasarna till Blueberry, fixade vi innan vi visste att det var en han. Jag gillar både rosa och blått så jag är ganska så säker på att Blueberry kommer kläs i båda färgerna!

4 kommentarer:

Desiree sa...

Vad som är bäst är omöjligt att veta. Man får nog gå på sin egen känsla och sunda förnuft. Olika länder har ju helt olika regler och rekomendationer. Håller helt med dig om att man inte blir klok när man börjar fundera på det hela. Jag tycker det är helt upp till var och en om man vill kolla könet innan eller om man vill vänta och få en överraskning.
KRam!

Marie sa...

Desiree - ja, verkligen olika regler! Hade inte riktigt tänkt på det innan jag blev gravid i Tyskland, men nu inser man att saker är väldigt annorlunda bara i Europa! Det är också annorlunda vad som ingår i sjukförsäkringen. I Sverige behöver man ju inte betala för någonting medan man får betala för alla undersökningar som inte ses som absolut nödvändiga här i Tyskland!

Anna, Fair and True sa...

Tycker också det är larvigt att ta reda på det av praktiska skäl. Jag är heller inte blå och rosa-människa!

Vi har ju bara gjort de två ultraljuden (vilket bara skulle ha varit ett om jag inte bett om det tidigare - man får det automatiskt först från 35 år) och jag är nöjd med det. Men om det finns medicinska skäl så gör de ju flera. Då kanske man ser könet. Vill egentligen inte veta men som du, skulle vi göra ett till och man råkar se så är ju det okej liksom.

Marie sa...

Anna - ja, för mig spelade det verkligen ingen roll. Som jag sa så får vi ju reda på det förr eller senare!