måndag, november 08, 2010

Mea Culpa

Jag blir trött.


Innan jag blev gravid så trodde jag att det gravida skulle avstå från var alkohol, tobak, koffein och opastöriserad ost. 


Ha!


Visst, det ska man avstå från, men också så mycket mer! Nu senast är det alvedon som är farligt. Innan dess var det lakrits som ledde till korkade barn och högt kolesterol, bland annat. Och tonfisk kan leda till att barnets nervsystem skadas. 


Och det konstigaste med de nya rönen om alvedon är att forskarna inte vill att gravida ska avstå från alvedon, utan avvakta mer forskning. Okej, tack för den. 


Okej, såklart att man vill sitt barn det allra bästa och vill att det ska må bra, men kan man verkligen skylla allting på vad mamman åt under graviditeten? Tänkt vad smidigt ändå, kunna försvara sin dumhet med att mamma åt lakrits då hon var gravid!


De allra roligaste "råden" är de som man får att vissa saker ska man bara äta ett visst antal gånger om året. Till exempel insjöfisk som man bara ska äta 2-3 gånger om året. Vad händer om man äter insjöfisk tre gånger under tre dagar? Är inte risken för att barnet ska få skador högre då än om man äter insjöfisk fyra gånger under nio månader?


Äh, jag vet inte.


UPDATE: Amen to that, Lisa Magnusson!

6 kommentarer:

storasyster sa...

Haha riktigt bra skrivet av er båda. Mmm mkt att hålla reda på när man är gravid. Och papporna bara åker med på ett bananskal de.

Marie sa...

Storasyster - yes, de är verkligen överflödiga nu! ;)

Annika sa...

Ja, nog pumpas gravida fulla med varningar, många säkert totalt oskyldiga. Lakrits??? What?
Som ni säger ovan, papporna bara seglar med och kan fortsätta äta och dricka allt...
Men, jag tycker nog att det varnas lite väl mkt, trots allt.

Marie sa...

Annika - ja, visst varnas det väl lite väl mycket? Tror att om det var män som var gravida så skulle de kräva ordentlig forskning för att vara säkra på vad som är skadligt och vad som inte påverkar fostret. Just de här "varningsartiklarna" gör ju en bara osäker! Tänk om det nu är något fel på bebisen? Ska jag då gå o gräma mig för att jag tog en alvedon när jag var gravid??!?

Anna, Fair and True sa...

Har också tänkt på det. Färsk tonfisk är okej två gånger om året. Men hur länge måste jag då vänta mellan de två gångerna?? ;) Jag har inte ätit opastöriserad ost men har däremot ätit pastöriserad Brie och annat som de säger man helst bör undvika också. Men jag menar hur ofta har jag fått listeria förut?! Tydligen är de två fall om året i Sverige, och då inte bara bland gravida utan bland befolkningen i stort.

Vad gäller paracetamol sa en barnmorska i tidningen att det inte är bra heller för barnet om mamman har jätteont i huvudet eller ryggen för de påverkar också barnet. Så man kanske inte ska knapra Alvedon var och varannan dag men har man ont ska man ta en tablett.

Marie sa...

Anna - jag vet, listeria, toxoplasma... Risken att få det är ju så liten, men ändå piskas det upp så mycket att man blir livrädd o knappt vågar äta något! Jag tycker nog att man borde kunna få klarare direktiv i vad som är farligt eller inte...