torsdag, november 11, 2010

Not Interested, ThankYouVeryBloodyMuch

Jag trodde det var tyskarna som var ovanligt framfusiga, men så läser jag det här: Leave The Pregnant Woman Alone, Please och inser att det inte är tyskarna, det är människor!


"For some reason, when you're pregnant, your bump becomes public domain. Perfect strangers feel the need to offer advice on matters that are none of their business. People feel the urge to comment.
---
Pregnancy is a period wherein your body becomes a subject of public speculation and conversation. People guess the baby's sex based on how fat your face looks or how oblong your abdomen happens to be. People comment on how tired you look or whether you're carrying "big" or "small." And then they comment on the things you do and the foods you eat."


Första gången en tysk kom upp till mig och kommenterade att jag var för varmt klädd för bebisens skull så kunde jag bara stirra. Det kom inte ens för mig att säga att jag var alldeles lagom varm, tack så mycket, utan jag nickade bara och log. Numera ignorerar jag totalt så då brukar de gå över till Engelsmannen och berätta exakt vad jag borde göra/inte göra, som om han borde ha bättre koll på sitt fruntimmer. 


Att vänner och familj diskuterar ens graviditet är helt okej, men främlingar? Vad får människor att tro att jag har något som helst intresse i att höra vad de anser om min graviditet? Hur konstigt som helst.

6 kommentarer:

Desiree sa...

Haller helt med dig om att folk borde skota sig sjalva och lata andra famlingar vara vare sig de ar gravida eller inte. Gud sa jobbigt. Vad mycket knappa manniskor det finns. Vada for varmt kladd for bebisen. Den bor ju inne i dig dar det alltid ar 37 grader sa vitt du inte har feber.
Kram!

Annika sa...

Tror också det är människorna! Överallt. Alla har goda råd, och alla vill berätta!
Jag vet, jobbigt.
Vänta tills bebben är född, då du!! DÅ kommer folk att tycka ÄNNU mer.
-men han är för kallt klädd, för varmt klädd, han är för liten, för stor, han borde ha napp, han borde inte ha napp...etc, etc, etc, etc
Ack ja...

Marie sa...

Desiree - ja, man undrar ju hur de skulle kunna ha mer förståelse för hur jag mår än jag själv! Blir extra störd när det är äldre män som ska "ge råd", de har ju aldrig ens varit gravida! Och som du säger, bebisen har det ju alltid skönt i 37 grader i min mage iaf!

Annika - aaahhh, jag trodde ju att det bara skulle vara när jag var gravid! Men det kanske kommer sen också.... :S

Anonym sa...

Jag har ju inte upplevt det men lite gulligt är det med. Ibland tycker jag att vi ska vara mer omtänksamma mot varandra... Fast sedan kan det behövas jobba på komplimanger istället för missriktade råd kanske? Tänk att de nog avundas dig, är glada för din skull, känner igen sig i dig och bara vill väl (som hmm typ pinsamt nog Magdalena Ribbing ungefär brukar skriva i sina kolumner). jag som läasare fascineras ju också av din graviditet men jag lovar att aldrig komma fram och tala om för dig att du är rund eller fyrkantigt gravid eller nåt fånigt...

storasyster sa...

Vänta bara tills de börjar klappa på magen oxå, utan att fråga först. Jag har tack o lov varit ganska förskonad från det men det är inte kul när nå helt plötsligt ska kladda på en. Du kommer få massa kommentarer sen när bebis är född som Annika skriver. Men det är alltid barnets mamma som vet vad som är bäst för barnet. Kom ihåg det.

Marie sa...

Anonym - ja, komplimanger borde vi bli bättre på! Tror jag skulle bli gladare då, nu blir jag bara sur. Så länge jag mår bra mår bebisen bra, o det spelar inte direkt någon roll om jag har en extra halsduk eller inte... Och som du säger, graviditet fascinerar ju alltid, så jag förstår att folk är nyfikna! Men främlingars "råd", de står jag gärna över!

Storasyster - du menar bebisens mamma OCH pappa va? ;) Jag tror jag kommer vara mer öppen för råd när jag har barn, jag kanske inte alltid vet exakt vad som är bäst för barnet. Men nu när jag är gravid så mår ju bebisen antagligen bra så länge jag mår bra, o det vet jag ju bäst själv o ingen främling kan avgöra det...