onsdag, december 08, 2010

Aj aj aj

I Tyskland används inte lustgas som smärtlindring vid förlossning (min politiskt inkorrekta make tycker det är hilarious att tyskarna förbjuder gas!), så här får man förlita sig på andra metoder. Vid över 70% av förlossningarna i Sverige används lustgas, men i Tyskland anser man att gasen inte lindrar smärtan utan bara gör hjärnan snurrig och att gasen därmed kan ha motsatt effekt. Ja, lite konstigt är det att två europeiska länder gör så olika bedömningar!


Så istället får vi fokusera på andra metoder! Engelsmannen och jag har tränat på andning och massage och hoppas att det ska räcka långt, men sen finns så klart akupunktur, aromaterapi och epidural, bland annat. De förlossningar med epidural som jag har sett så har mamman i stort sett varit helt förlamad och blivit tillsagd när hon ska krysta, och det tycker jag ser riktigt läskigt ut! Men jag pratade om med min gynekolog, och hon sa att de vanligtvis ger ganska lite bedövning här, man ska kunna känna värkarna och veta när man ska krysta, och man ska till och med kunna stå och gå när man har fått en epidural, så då känns det ju lite bättre iallafall! Även om jag inte planerar att använda epidural så vet man ju aldrig hur förlossningen kommer att gå och hur jag kommer att efter x antal timmar med värkar.


Tips och ideer?

12 kommentarer:

Njut i din trädgård sa...

Hej! Hittade en bild på en bebis
här på din blogg från 2007.
http://miss-maries.blogspot.com/2007/05/det-blev-en-bebis.html

Jag lånar den bilden, säg bara till om du misstycker.

Anonym sa...

Det är konstigt hur olika epiduralen doseras, även inom Sverige. I östersund doserar de, och sätter den, på så vis att du ff känner värkarna ordentligt, kan stå och gå. Jag hade verkligen gått in med inställningen att absolut inte ta ngn bedövning men jag kapitulerade. Jag var riktigt positivt överraskad av epiduralen och tyckte att den tog bort det värsta. Det är nog smartare som du att gå in med öppet sinne, så slipper du konflikten med dig själv mitt uppi allt också! ;)//Tiger.

Marie sa...

Njut i din trädgård - ingen fara, låna på! :)

Tiger - ja, en väldig skillnad! Vad jag absolut inte vill är att ligga där som ett kolli o bli tillsagd vad jag ska göra! Öppet sinne är nog alltid bra att ha! :)

Annika sa...

Lustgas används inte i US heller, tror de har ngn liknande teori som tyskarna har. Gillar din icke PC-makes kommentar förresten, hahaha, den var BRA!!!
Anyway, hör används lustgas hos tandläkaren. Jag brukar den dock ICKE där. Jag tvekade aldrig om epidural. Det hade jag bestämt mig för redan innan jag blev gravid. Tror nog att de flesta narkosläkare kan lägga den bra. Jag skulle inte tveka en sekund. Det blev ju k.snitt för mig till slut. Men att ta en epidural tycker jag, personligen, är det enda raka. Men, vi är alla olika. Antar att du kan bestämma det då du ligger där, visst? Inget du behöver bestämma nu.

Marie sa...

Annika - yes, det är inget jag behöver bestämma innan utan det kan jag ändra mig om under tidens gång. Det enda som "skrämmer" mig om epiduralen är att det KAN bli fel o man kan få men för livet. Självklart går det bra för de flesta, men just att risken finns gör mig lite osäker.

Kalas Lotta sa...

Märkligt att de inte har lustgas. Det är min favorit...eller ja, jag har ju inte provat något annat haha.

Lustgas funkade galant för mig alla tre gånger, tog inte många inandningar typ tre per förlossning. Visst blir man lite blarig men på ett ganska nice sätt. Lite som att vara salongsberusad haha. Jag hälsade alla studenter som var med på min första förlossning välkomna efter första puffen...kändes trevligt.

Epidural är inte min tekopp, jag ville inte dra ut på förlossningen som de sa att epiduralen bidrog till. Jag är smärttålig och kände att lustgas är mitt val.

Min syster tog sterila kvaldar eller vad det nu heter...yikes, ta INTE det...verkar göra ondare än att föda.

Känner inte dig men det känns som om du är en stark kvinna som nog tål ganska mycket. Jag skulle testa att köra utan Epidural as far as possible och sen köra på det om du verkligen behöver.

Sen kan jag verkligen rekommendera gravid yoga - DET hjälpte mig alla förlossningar...andas rätt, fokusera och använda kroppen på bästa sätt.

Det kommer gå super, go with the flow och tänk på att du är kvinna, stark och grymt bra!

Anna, Fair and True sa...

Intresant att det är så olika! De propagerar inte för lustgasen här heller, inte på profylaxen i alla fall för de vill ju att man klarar sig så länge man kan med avslappning och andning. Men vi fick även lära oss hur man andas rätt i lustgasen. Man måste andas rätt i den, annars får man som sagt en överdos och den hjälper inte. Detsamma med epidural. Förr var den starkare eller vad man ska säga, eller tekniken har blivit bättre, så att man ska kunna gå och stå när man fått den. Och man ska kunna känna värkarna fortfarande! Men epidural är ju lite tricky, får inte sättas för tidigt eller för sent.

Min plan är i alla fall att klara mig så långt det går med andning samt lustgas om jag behöver det och sedan även annat om det behövs. Jag tänker liksom inte vara anti och protestera om det visar sig att jag måste få ytterligare hjälp.

Skrattar åt din makes kommentar förresten! :)

Marie sa...

Lotta - sterila kvadlar har jag bara hört skräckhistorier om, så de ska jag verkligen undvika! Har inte hört att de gör det här överhuvudtaget. Jag tänker på att min farmor klarade av 9 förlossningar utan någon smärtlindring, så nog ska jag klara mig med det som finns om jag nu skulle vilja det! :)

Anna - ja, det är tydligen olika i olika län i Sverige hur man sätter epiduralen o hur stark den är! Jag har samma inställning, vill klara mig au naturel så länge som möjligt, men sen får vi se hur det går!

Desiree sa...

Ha ha ja man kan ju faktiskt tycka att det är lite roligt att tyskarna är emot gas ;-)
Men det verkar ju som om tyskarna är mycket emot medicinering över huvudtaget. I USA vet jag att de inte heller kör med lustgas utan med epidural som i tyskland. Jag tycker nog att det är bra att hålla det hela öppet vad gäller smärtlindringen så får du se hur du känner då det är dags. Det är ju skönt att veta att du har epiduralen som möjlighet även om du kanske inte alls behöver andvända den.
Synd att engelskmännen fastnar för det negativa. Om det nu vore så negativt så skulle ju väldigt få barn födas i England vilket inte är fallet antar jag. Klart att livet förändras men det blir annorlunda och ger er en helt ny dimension i många positiva sätt.
Kram!

Marie sa...

Desiree - ja, tyskarna är nog ganska mkt emot medicinering, så det känns skönt att man iaf har chans till epidural om det nu skulle behövas!

mia sa...

HAhaha, engelsmannen verkar ha min typ av humor.

Kan förstås ingenting om sådana här viktigheter men lustgas verkar jobbigt. De vänner jag har som fött barn har bara mått illa av det och istället rekommenderat epidural. Tydligen blir man härligt hög av skiten. :)

Marie sa...

Mia - ja, det är en djungel! Skönt att du inte behöver tänka på det ännu... ;)