måndag, maj 09, 2011

Själen


Häromdagen såg jag och Engelsmannen en dokumentär om hur barn blir till. Jo, vi vet ju liksom redan hur det funkar, men det är riktigt kul att titta på ändå! Ungefär som att jag älskade att läsa Ett barn blir till när jag var gravid. Att forskare har kunnat ta reda på exakt hur det funkar när ett barn blir till, hur en av de där alla miljonerna spermier lyckades ta sig fram till det där enda ägget och befrukta det. Helt magiskt. På så sätt är vi alla vinnare redan innan vi fötts in i denna värld, för vi lyckades komma först och vi lyckades överleva i magen på våra mammor.

Men det fick oss också att börja fundera på det där andra som finns, det som finns inom oss och som gör oss till den vi är. När kommer det till i oss? Kalla det för vår själ, eller vad ni nu vill, men något är det ju. Våra tankar, drömmar. Kommer det till i samma stund som ägget blir befruktat? Eller kommer det till oss gradvis ju mer vi växer i mammas mage? Eller kommer det när hjärtat börjar slå, sisådär när fostret är 3 veckor gammalt? Kommer det till oss när vi föds? Eller efter det?

Barnmorskan, som kom på hembesök till oss efter att Alfred fötts. hade en fin teori om det. Hon trodde att bebisen har själ när den föds, men att den inte riktigt har fastnat ännu, så den flyger fram och tillbaka lite innan den landar helt. Det låter väldigt flummigt nu när jag skriver det, men har ni någon gång sett en nyfödd bebis så tror jag ni förstår vad hon menar. De är födda in i den här världen, men är inte helt närvarande. De sover mest, öppnar knappt ögonen ens när de är vakna. De vänjer sig långsamt vid allting omkring dem. Själen landar långsamt.

Vad tror ni? 

14 kommentarer:

Mes rêves blancs sa...

Ja, när man tänker pâ det, varför inte? är själen som kommer till bebisen helt ny eller gammal, redan använd?

Marie sa...

Mes rêves blancs - ja, det kan man också fråga sig! Ibland när man tittar in i bebisars ögon ser de så gamla o förståndiga ut att jag tror att de har varit med om mer än vi vet.

brysselkakan sa...

Vi har en bok som heter Själens fågel, den tycker jag beskriver själen på ett bra sätt.
http://cdon.se/b%C3%B6cker/snunit,_michal/sj%C3%A4lens_f%C3%A5gel-413291
Uppenbarligen finns den boken på flera språk än svenska!

Marie sa...

Brysselkakan - den får jag kolla in!

Annika sa...

Intressant, stora frågor.
Jag har nog alltid tänkt att själen kommer iom befruktningen. Direkt.
men jag tycker om din barnmorskas teori. Det gör jag verkligen. Den är vettig också. Det tar ju verkligen sin lilla tid innan den lilla bebisen "landar" sas...

Marie sa...

Annika - ja, det finns ju inga riktiga svar så vi kan ju bara spekulera! Undrar om forskarna nån dag kommer kunna säga exakt när det händer?

Anna, Fair and True sa...

Det var fint sagt. Och om det inte är själen som sådan så är det deras personlighet, individen som sakta växer fram.

Anna, Fair and True sa...

Alltså, personligheten finns där, den måste bara sätta ihop sig och komma fram

Marie sa...

Anna - ja, själ, personlighet... Vad är egentligen vad o vad ska man kalla det för? Det är iallafall spännande att få följa en ny liten människa så här nära o se hur de utvecklas!

Desiree sa...

Det tycker jag var en fin förklaring och teori. Tar nog sin tid innan själen eller personligheten kommer fram. Sedan utvecklas den ständigt under hela livet.
KRam!

storasyster sa...

Spännande tankegångar! Den finns nog där iaf senast vid förlossningsögonblicket tror jag...

Marie sa...

Desiree - ja, en ständig utveckling är nog sann!

Storasyster - mkt spännande!

Tiger sa...

Oj vad jag funderat på det där. Och vad är arv och vad är miljö? Och hur kommer barn på att de gillar en viss sak, eller avskyr nåt annat? Jag har funderat på det här sen jag läste ditt inlägg och jag kommer fram till olika saker olika gånger... Ibland låter din barnmorskas ord väldigt "rätt" för mig, samtidigt som jag har svårt att tänka att en bäbis som kan drömma, lyssna och minnas inne i magen inte skulle ha en själ.

Men jag brukar ju fundera på detta bland oss vuxna med. Var sitter själen? Och när vi sörjer, då det känns som att hjärtat och själen krampar, var är det egentligen vi har ont?

Marie sa...

Tiger - visst är det en hel massa funderingar som kommer med en bebis! Det blir så tydligt med dom att något är "med" redan inne i magen, för alla bebisar är ju annorlunda redan i magen och när de föds. Men vad är det? O barnmorskan trodde att bebisar föds med en själ, men just att den inte riktigt fastnat riktigt, på nåt sätt, den är fortfarande lite flytande. Men det här är ju nåt man kan fundera över i en evighet!