fredag, juli 01, 2011

Barnsaker

Jag tycker om att jämföra Sverige, England och Tyskland. Det är kul hur olika saker och ting är i de olika länderna. På senaste tid är det såklart graviditet och bebisar som jag jämför. Här är två saker som jag upptäckt:

I Tyskland rekommenderar barnläkarna att bebisar inte ska sova med en kudde, för det försvagar deras nackmuskler. I Sverige rekommenderas små tunna kuddar för att bebisarna inte ska få platta bakhuvuden. I Tyskland pratar de inte ens om platt huvud, och det förvånar mig lite eftersom tyska läkare annars brukar oroa sig över allt! Jag kör på den tyska linjen men lade ibland Alfred på sidan så att han inte alltid skulle ligga platt. Numera snurrar han runt hur han vill!

I Sverige och Tyskland rekommenderas att man ger extra D-vitamin till bebisar upp till ett års ålder (två år i Sverige, tack Jenny!). I England finns det inte sådana generella rekommendationer, utan istället ges föräldrar rådet att ta ut barnen i solen senare på kvällen då den inte är lika stark.

Visst är det ganska roligt att det ges så olika råd i europeiska länder! Hur är det i andra länder?

Förresten, ett tips till mammor som ammar men som inte gillar när folk glor: Breatsfeeding Buddies sätter man på en sjal och har runt halsen som skydd mot nyfikna blickar. Tycker jag är skönt när jag ammar offentligt i München, för här glor de mycket mer än i Sverige!

6 kommentarer:

Jenny sa...

Hejsan! Trevlig blogg du har!
Här i Sverige så ska man ge extra D-vitamin till barnen är 2 år.
//Jenny

Marie sa...

Jenny - aha, fel av mig! Trodde det var upp till 1-års ålder som i Tyskland. Tack för rättningen! :)

Anna, Fair and True sa...

Jag hade inte någon kudde i början för hade inte hört de svenska råden först men sedan har vi haft en väldigt platt/tunn kudde. Men jag vände även hennes huvud och tänkte på det. Nu gillade ju hon att ligga på magen från början men man märker på några i mammagruppen som inte gillat det att de faktiskt har lite platt huvud. Men det kanske hinner fixa sig? I USA rekommenderar man också kudde och pratar en del om platts huvuden. Men det är konstigt som de säger att tyskarna inte oroar sig för det!

Desiree sa...

Jag tycker också att det är kul med skillnader mellan länder. Bra att veta om vilka rekomendationer som finns och sedan kan man ju välja dem som passar en själv bäst.
KRam!

Marie sa...

Anna - så som jag har förstått det så är det oftast ingen fara om bebisen har lite platt huvud, det fixar sig av sig självt. Men Alfred har aldrig haft platt huvud så vet inte vad doktorerna säger om det!

Desiree - visst är det kul med skillnader, men som nybliven förälder till första barnet så kan det ibland vara svårt att välja vad som är bäst!!!

Anonym sa...

pratar inte tyska barnläkare om platt huvud alls? det trodde jag. däremot har jag sett bebisar här (jag bor också i tyskland) som har haft någon typ av "hjälm" på sig för att deras huvud har varit platt, och tydligen ska de hjälpa för att huvudet ska bli runt igen.

en annan sak också, i tyskland ska ju bebisar sova i en "sovsäck" utan någonting annat i sängen alls. det verkar inte vara något svenska barnläkare pratar om, eller?