måndag, januari 16, 2012

Barn eller djur?

För länge sedan, långt innan jag fick barn, skrev jag ett inlägg om en bild där Milla Jovovich gick med sin dotter i en sele och jag tyckte det var aaaalldeles förfäääärligt! "Hon har väl en dotter, inte en hund"- typ.

Ja.

Sen fick jag barn och började inse att världen är ganska så farlig.

Tji på mig.

Så nu sitter jag och tittar på selar. Än så länge behövs det inte, men det känns som om Alfred snart kommer i den åldern då han vill upptäcka och utforska, och då kanske det inte alltid är det lättaste att hålla koll på honom, och då tänker jag framför allt på flygplatser,där man ska hålla koll på bagage, handbagage, jacka och så barn och en massa annat. Det nyper i mammahjärtat bara av att tänka på vad som skulle kunna hända. Den här selen ser ju till exempel inte ens ut som en sele, den kanske vore nåt?

Så, hit me, kära läsare. Är det nån som har erfarenhet av selar eller har någon allmän åsikt om dom?

10 kommentarer:

Sahra sa...

Den ser mer ut som en ryggsäck. Väldigt söt. Jag hade sele när jag var liten. Men det är nog också den enda erfarenhet jag har av sele. Jag tror inte ens jag har sett någon ha det i Stockholm. Det kommer kanske till användning vid resor. Men när jag har flugit med mindre barn brukar jag låta dem sitta i bagagevagnarna. De allra flesta är ju idag anpassade för att kunna sätta barn där.

Marie sa...

Sahra - om man nu har tur att det finns bagagevagnar! Det finns tyvärr inte på alla flygplatser, och på de på Münchens flygplats får man icke sätta barn i! Annars är ju det ett bra tips.

Sara sa...

Jag har aldrig anvant sele till mina barn. Det kandes inte schysst pa nat satt, bara for att det ar enklare for mig. Jag ser manga barn i sele har men tyvarr oxa manga barn som INTE tycker om att ga i sele vilket jag kan forsta. Men det ar ju upp till var och en. Kan se att det ar lattare i vissa situationer. (Gillar oxa den dar ryggsacken OM man nu vill ha sele.) Men i slutandan handlar det ju anda om att lara sitt barn att det ar farligt i trafiken (och att man kan komma bort). Tyvarr finns det ju manga barn och tonaringar som dor i trafiken varje ar sa det ar ju inte alltid aldern. Sjalv holl jag hellre i handen, och larde dem att ga jamte mig eller vagnen. Jag tranade dem nar vi var pa sakra stallen som i parken. Lat de ga jamte vagnen (och sa om du springer ivag sa far du sitta i vagnen) och sprang de ivag vilket de sjalvklart gjorde sa tog jag tillbaka dem och satte dem i vagnen och forklarade sa gott det gick. Pratade mycket om trafiken med barnen, och det finns aven bra trafikbocker som man kan lasa. Sen tror jag mycket pa att man maste ge barn frihet, sa att de lar sig ta ansvar, att inte forbjuda. Pa flygplasten nar vi reste nar de var sma (och jag hade tva ju!) brukade jag involvera barnen. Halla passen, lata dem vara med, dra sin egen lilla resvaska osv.

Anonym sa...

Tycker det skulle vara helt okej att använda en sâdan om det gör att du känner dig lugnare och du gillar ju inte att flyga väl? Jag skulle säkert vara stressad och tycker det kan räknas att man har ett trix att ta till om man är ensam och känner att armarna inte râcker till för barnet och väskan och paraplyvagnen. Men jag kommer nog snarare undvika att resa ensam och därför ha flera armar? Men det viktigaste är väl att man försöker göra resan till nâgot positivt, en lek? Att man inte stâr där och skriker pâ barnet... Tyvärr enda exemplet jag sett live sâ användes selen typ som koppel och barnet âlade sig fram... Dâ sâg det ju inte sâ roligt ut men om man bara har det som en extragrej att haka pâ just när man kanske ska igenom security och umgâs med barnet pâ ett trevligt sätt tja dâ ser jag inte att det är hemskt fel...

Marie sa...

Sara - ja, i England har jag också sett en hel del barn med sele där barnen absolut inte gillar det. Men de föräldrarna verkar använda det på lite annat sätt än vad vi har tänkt oss, dom verkar mest vilja kunna göra annat utan att barnen springer iväg!

Anonym - precis, om selen används som koppel så blir det ju lite fel, det är ju ett barn och inte en hund! Men det är svårt, om man som Sara säger ovan, ska prata med barnen och lita på att de verkligen gör som man säger, eller ta det säkra före det osäkra och ha sele! Alfred och jag kommer att flyga ensamma många gånger framöver, det finns inget annat alternativ ibland, så vi får se ur vi gör!

Sahra sa...

Prova! Så vet du hur det känns. Jag har också drillat dem att aldrig släppa vagnen. Men det funkar ju såklart inte på flygplatser där du inte får ha vagn. Du ska ju känna dig trygg. Det är a och o.

Sara sa...

Jag later helt anti men det ar jag inte menade ju som du skrev att har verkar folk anvanda det for att fa en lugn shopping tur! Vilket ju ar hemskt. Men sen Marie - du verkar vara en mycket bra mamma fran vad jag kanner till :) och den dagen du ska flyga sjalv med Alfred sa kommer du veta OM du behover en sele eller inte. Som mamma kanner man sitt barn! Sen ar det ju aven sa att hur mycket man an skyddar och forebygger kan olyckan vara framme pa en sekund. Kram

Marie sa...

Sahra - ja, vi får se hur vi gör!

Sara - ah, men tack! :) Har ju flugit en gång förut ensam med honom, men då var han ju inte mobil! Nu småspringer han överallt o det kommer ju bara bli värre om man kan säga så! :)

Millan sa...

Ja men de dar sma ryggsackarna har jag inget emot, daremot tycker jag det ar hemskt nar de satter ett 'koppel' runt handleden pa barnet (och det hander ofta i england). Vi har inte haft sele pa nagot av vara barn men jag kan forsta att man vill ha det nar man ar ute och de sma. Dock icke en handleds-grej ...
Kram

Anonym sa...

Funderade ibland på en sele till sonen för han var livsfarlig i trafiken ,kunde inte gå bredvid och hålla i en vagn och kunde istället tralla iväg vart som helst. Jag tyckte dock också att det kändes lite som ett koppel, så det blev ingen sele. Nu har han lärt sig! Upplevde att det var mer accepterat i Tyskland (nja..) än i Sverige (nej!) :)/Susanne