måndag, februari 06, 2012

American Pancakes med granatäpple


Jag kan erkänna att jag aldrig riktigt har fattat grejen med granatäpplen. Hårda små kärnor som inte smakar något, och så är de dyra också, what's up with that, liksom? Men så var jag på vår ekologiska mataffär och hittade ett granatäpple till bra pris och bestämde mig för att ge det en chans.

Aha! Eureka!

Det är så de ska smaka! Och kärnorna är ju fortfarande hårda, men liksom mjuka också. Och så juicen, den mörkrosa juicen. Ni ser ju på bilden hur god den ser ut! Granatäpple passar utmärkt till gröt. Eller som här, topping till american pancakes. Det här receptet till american pancakes är väl värt att spara, de är de fluffigaste pannkakorna jag har ätit och blev himmelskt goda. Tyvärr kommer jag inte ihåg var jag hittade receptet, men här kommer det:

2 stora portioner

2 stora ägg, äggvitan och äggulan för sig.
1 tsk råsocker
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk olivolja
1 cup mjölk (2,4 dl)
1 1/2 cup dinkelmjöl (3,6 dl)
1 tsk vaniljpulver

Vispa äggvitorna tills de är vita och fluffiga. Vispa i en annan skål äggulorna med socker och salt. Tillsätt bakpulver, mjöl, mjölk, olivolja och vaniljpulver. Blanda tills det är klumpfritt. Vänd  försiktigt i äggvitorna med en slickepott. Låt smeten stå i 15-30 minuter. Gör pannkakorna på medelvärme, när kanterna börjar bli torra och det bubblar lite på toppen, vänd dom och vänta tills de blir gyllenbruna.

Servera med lönnsirap och granatäpple, hur gott som helst!

11 kommentarer:

Jenny sa...

Mums! Det vattnades bokstavligt sig i munnen när jag såg fotot! Ser jättegott ut!

Marie sa...

Jenny - det är jättegott! Du får prova! :)

Allt och/eller Inget sa...

Det receptet ska jag prova, tack! Visst är det gott med granatäpple men det är så himla svårt att "rensa" liksom. Har du nåt knep?
Kram Linda

Marie sa...

Linda - jag har inget knep, tyvärr! Annat än att vänta tills de är mogna, då tycker jag att det är lite enklare att rensa dom, men det blir ju en del vitt ändå!

Annika sa...

UJ vad det ser GOTT ut!
Blir så sugen nu!!

Marie sa...

Annika - det var riktigt gott! :)

Angelica sa...

Mums!

Anonym sa...

Jag älskar granatäpplen i sallader, te x ihop med romansallad, avocado, rostade solroskärnor, olivolja,salt och peppar...
Så här "rensar" man dem: Dela på hälften, håll med skalsidan uppåt i din hand, med andra handen bankar du på skalet med en träslev-et voila- kärnorna far ur, hela och fina ned i skålen! Bryt av en bit till om du hamnat mitt i ett innerskal, fortsätt banka! :)Susanne

Desiree sa...

Mmmm ser supergott ut med granatäpple. Jag gjorde också American Pancakes i helgen men jag måste prova med just granatäpple nästa gång.
Kram!

Sabina sa...

Attans vad jag blev hungrig nu;-)

Marie sa...

Angelica - :)

Susanne - tack för tipset, det ska jag prova! Jag har ju som sagt inte gillat granatäpple förut, men nu måste jag prova det i allt! :)

Desiree - gör det! De är härligt uppfriskande och är lite syrliga mot de söta pannkakorna, supergott.

Sabina - :)