tisdag, februari 07, 2012

Fika med bananbröd


Ibland behöver man en stark kopp te, särskilt när termometern fortsätter att krypa längre och längre ned under minusstrecket. Jag hittade ett recept på bananbröd hos My New Roots häromdagen och bakade det i helgen. Det blev riktigt gott och påminde om ett chokladbröd jag brukar äta i Frankrike, som en mjuk baguette med chokladprickar i. Nån som vet vad det heter? Jag har i alla fall haft lite Paris-längtan i helgen, så det kan ha varit därför som jag tyckte det smakade som det! Bananbrödet är dock en aningens nyttigare, med en massa bananer, nötter och så lite choklad. Passar bra till te, varm choklad... ja, en hel massa drycker! Receptet kommer här:


Mysigt bananbröd
1/4 cup mjölk (nöt, soja, ko...) 0,6 dl
6 matskedar olivolja
6 matskedar lönnsirap
1 tesked vaniljpulver
21/4 cups mosad banan (cirka 5 bananer) 5,4 dl
2 cups mjöl 4,7 dl
1 tesked bakpulver
1 tesked bikarbonat
1/2 tesked salt
1 cup hackade nötter och frön 2,5 dl
100 gram mörk choklad, hackad

Sätt ugnen på 170 grader. Ta fram en 24 cm bakform och klä med bakpapper, eller lägg lite bakpapper på en plåt, som jag gjorde. Brödet får inte en perfekt vacker form då, men det funkar!

Blanda mjölk, olja, lönnsirap, vanilj och banan och mixa med en stavmixer. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål. Tillsätt banansmeten och rör försiktigt i nötter och choklad. 

Häll i smeten i bakformen, eller på bakplåten. Sätt in i ugnen tills en tandpetare kommer ut ren, mellan 30 - 60 minuter, beroende på ugn och hur tjock brödet är.


Kan till exempel avnjutas med en kopp LOV Organic te!

11 kommentarer:

brysselkakan sa...

Vet precis vad du menar för bröd! Men vad det heter... Pain au chocolat är ju mer som en croissant med choklad. De jag tänker på är inte riktigt så, mer som bröd och så chokladprickar i! Brukar försöka strunta i att köpa dem ;-)

Marie sa...

Brysselkakan - precis, inte pain au chocolat, men det är bröd med choklad! :) Goda är de i alla fall! ;)

storasyster sa...

Nä tror inte detta bröd föll mig i smaken... Men teburken var riktigt fin!

Annika sa...

Ja vilka jättefina bilder! Teburken är ju hur fin som helst, och dina koppar också!
Bananabread har jag nog inte så mkt till övers för, men det är ju många som älskar det!!

Desiree sa...

Jag gillar bananer och jag gillar bröd, detta borde vara en väldigt god kombo. Tack för receptet.
Kram!

Anna tänker högt sa...

Hur mycket är en cup egentligen?

Anonym sa...

viennoise au chocolat (stavningen kanske inte är helt korrekt) dom var inte dumma alls, eller jo tänk så många kilo jag gick upp pga av dom =)
mycket nyttigare med banan i, men enligt mig inte alls lika gott =) /Pernilla

ullis sa...

Åh, vad gott det låter och ser ut.

Marie sa...

Storasyster -jorå, det är så gott så! :)

Annika - mmm, det är ju så gott, särskilt med nötter och choklad! :)

Desiree - du får säga till om du provar det! :)

Anna - 1 cup är 2,36dl! :)

Pernilla - så heter de! Såååå goda, men som du säger, sååååå dåliga! :D

Ullis - mums! :)

Ebba von Sydow sa...

Wow, så gott! Vi har ett liknande recept i vår kommande kokbok faktiskt. Och SÅ fint te från Löv! Måste kollas in... :-) /Ebba

Marie sa...

Ebba - kul! Den får jag kolla in när jag kommer till Sverige! :)