onsdag, februari 01, 2012

Makroner



Vi fortsätter på baktemat! Och jag har kommit underfund med att ,an lär sig något nytt varje gång man bakar makroner! Jag följde ett recept från Call me Cupcake, och den här gången lät jag äggvitorna stå framme i 5-6 timmar och så mixade jag ihop mandelmjölet (som man kan köpa på påsar i Tyskland så man inte behöver stå och mala) och florsockret med en stavmixer så det var riktigt fint. Innan kakorna åkte in i ugnen fick de stå på plåten i en timme så att de fick en liten hinna. Jag vet inte om det var det som gjorde att de blev så bra, men värt att prova är det! Smörkrämen gjorde jag efter Leila Lindholms recept.

Makroner
100 gram skållade och malda mandlar.
110 gram äggvita (ca. 3 äggvitor) som har stått framme i några timmar
200 gram florsocker
4-5 matskedar socker
ev.  smaksättning, som vaniljpulver
ev. hushållsfärg

Finmal den skållade mandeln. Mixa ihop det med florsockret. I en stor skål, vispa äggvitorna med elvisp. När äggvitan börjar skumma så tillsätter man sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är riktigt tjock. Vänd försiktigt ned mandel- och florsockerblandningen i marängen med en slickepott. Är smeten för hård so rör lite extra i smeten. Klicka eller spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. De ska inte sjunka ut för mycket. Låt klickarna vila en timme innan de sätts in i ugnen. Värm ugnen till 150 grader och grädda i cirka 10 minuter. Låt svalna och fyll med en god fyllning

Smörkräm
100 gram mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
1 st äggula
ev. hushållsfärg

Blanda ingredienserna och färga med hushållsfärg.

När makronerna svalnat, spritsa smörkrämen på en och lägg på en andra som lock. Klart!

9 kommentarer:

Millan sa...

Ah jag maste prova. Tack for receptet! kram

meerle sa...

Dom måste jag prova!
Jag googlade på "makroner Berlin" men jag blev inte så mycket klokare av det, så jag tänkte faktiskt prova att göra några egna istället.
Trodde det skulle finnas massor här, men nä, bara några på Lafayett och det är nog den dyraste affären i hela Berlin.

Marie sa...

Millan - gör så! :)

Meerle - de heter macarons på engelska, kanske får prova på det? Men du har tur att det finns mandelmjöl att köpa i Tyskland så du slipper göra eget! :)

Anna sa...

å vad jag ska prova!
tack för fina tips, du kan snart ha en egen blogg om bara bakning :)

Jenny sa...

Gud vad du är duktig, det ser ju verkligen ut som om ett proffs gjort dem (och det är ju precis det du är numera!)!

Marie sa...

Anna - nej, det lämnar jag till experterna! ;)

Jenny - jag hade tur den här gången! :)

meerle sa...

Jag googlade igen, jag höll på att bryga ihop när dom kallas "Makrönchen" på tyska, så fruktansvärt tyskt! Haha.
Jag hittade faktiskt en affär som ligger på gatan där jag har bott förut.. Förstår inte riktigt hur jag har missat den? Men där ser man, nu måste jag ju gå dit ;)

Anonym sa...

Det finns mandelmjöl i Sverige också..

Lantlollan sa...

Fina macaroner! Är ledsen att jag inte tål mandel, annar hade jag också velat baka dem! Så söta till barnkalas! Fin blogg du har!