torsdag, februari 02, 2012

Spara in på barnmorskor?

En kompis på facebook tipsade om en debattartikel där författaren berättar om hur det sparas in på barnmorskor i Göteborg. Läs den artikeln, läs och begrunda vart Sverige är på väg. Och jag är så arg att de lägger de här besparingarna på kvinnor. För ja, det är kvinnor som föder barn, men det är också mestadels kvinnor som jobbar som barnmorskor och undersköterskor, och nu blir villkoren för dom sämre.

Barnmorskor och undersköterskor i Göteborg ska sparas med 10 %, begreppet vikarie försvinner och nu blir vikarierna i stället en del av en bemanningsservice, genom ett sms får de veta om de behöver jobba. Besparingarna sätter högre press på barnmorskorna, de måste vara effektiva och det kan bli svårt att ge en födande kvinna det stöd hon behöver. Författaren till debattartikeln skriver att hon tror att resultatet av besparingarna kan bli en mer teknikorienterad förlossning, där apparater får ta över det jobb som barnmorskarna gör bäst:


"Ingen har tid att ge evidensbaserad vård med stöd och närvaro. Det blir mest apparatstyrd tillsyn: ryggbedövning från droppställning, en värkmätare på magen, en elektrod i slidan som fästs på barnets huvud, värkförstärkande dropp från droppställning. Var är barnmorskan som talar lugnande och ger stöd? Riskerna ökar för långdragen förlossning, sugklocka, klipp, bristningar och kejsarsnitt. Dyrare vård och sämre förlossningsupplevelse. När det saknas barnmorskor minskar kompetensen och den medicinska säkerheten kan inte upprätthållas.
---
Föda barn är en av livets största upplevelser. Processen är djupt biologisk, utvecklad under miljoner års evolution. Krafterna finns inom varje kvinna och kan frigöras av skickliga barnmorskor. Den medicinsk-tekniska modellen för mödra- och förlossningsvård är utvecklad av män som produkt av den industriella revolutionen."


Och jag blir så förbannad. Graviditet och förlossning är ingen sjukdom, jag vet (bite me!), men det är heller inget man gör varje dag över en kafferast. Det måste få fortsätta vara viktigt, det måste finnas människor med tid att ge födande kvinnor stöd, uppmuntran, vägledning och tröstande ord. Det måste det. 

10 kommentarer:

Ida inte längre i BXL sa...

Ja, jag ångrar fortfarande min förlossning - den var som barnmorskan beskriver i artikeln.

Det är märkligt att ingen reagerar men det är som hon skriver - innan vet man inte vad som väntar och efteråt är det ju för sent.

smäm sa...

Jag håller med. Det är så oerhört viktigt!

Iccan sa...

Det kanske är bäst att jag snabbar på med producerandet för usch en sån där förlossning vill jag icke ha!!!! Då lär det bara bli ett barn & det vill jag ju inte heller...

Marie sa...

Ida - ja, det är svårt att veta vad man ska kunna vänta sig, men en bra barnmorska betyder ju verkligen allt!

Smäm - superviktigt!

Iccan- japp, det är bara att sätta igång! ;)

Sahra sa...

Det är fan skandal. Det öppnar också upp för privata alternativ. Det ska inte vara så att de som har råd att betala garanteras en säker förlossning. Jag är för privata alternativ när det gäller det mesta. Tror på fri konkurrens och allt det där. Men när det gäller något så fundamentalt viktigt som graviditet o förlossning måste det ändå finnas en grundsäkerhet som kan garanteras alla.
Jag skulle inte ha klarat mina förlossningar utan de fantastiska barnmorskorna eller uskorna. De gav mig tro och hopp. De lugnade mig. Gjorde att jag kände mig trygg. Fy fan vad arg jag blir. Och som du säger. Det drabbar kvinnor dubbelt.

Marie sa...

Sahra - barnmorskorna betyder ju så grymt mkt under förlossningen, de är ju dom man litar och lyssnar på! Jag håller med, när det kommer till graviditet och förlossning måste alla garanteras största möjliga säkerhet!

Anna, Fair and True sa...

Jag var så himla nöjd med mina barnmorskor (hann gå genom tre!) men där jag födde har de också bra med resurser. Trist när de drar in på sådant som är så viktigt. Men det är ju generellt i sjukvården, inte bara i förlossningsvården :(

storasyster sa...

Att föda, något som är så fint o som kan gå hur som helst. Det handlar ju om liv. Både mammans och bebisens. Man får pricka in en lugn dag att föda på (en dag det inte föds så många barn på)som jag faktiskt lyckats göra två gånger! Så man får ha personalen hos sig! Och får en plats på BB, ett dygn, fast att man är omföderska!!

Annika sa...

japp, om sjukvården hemma kan man nog säga en hel del.
Det där är ju bedrövligt.
USCH!
SOm du säger, man föder inte barn över en kafferast, och faktum är att MKT kan gå illa.
SKÄR inte ner på den vården, men det är ju kvinnor och barn det handlar om, gu'bevars...och där har de väl (som vanligt) inga problem att spara.
Blir så trött...

Marie sa...

Anna - ja, då har du ju några att jämföra mellan! :) Jag tycker det är viktigt att kvinnor får en positiv upplevelse när de föder barn, och det är så mycket som kan gå illa om det skärs ned för mycket på de resurserna.

Storasyster - ja, det där med att dom skickar hem en fort efter att man fött barn, det kommer jag nog aldrig att förstå! Ok om man nu vill åka hem, men man ska inte bli tvingad! Ja, i framtiden kanske man måste boka in sin förlossning och får välja att bli igångsatt eller snittad...

Annika - nej, det verkar vara lätt att spara in på kvinnor! Om det var män som födde barn tror jag inte vi skulle ha samma problem...