fredag, mars 16, 2012

The iBabyMan inser ganska snabbt att Alfreds barndom kommer vara väldigt olik min egen. För Alfred är det inget konstigt alls att mormor, granny, kusiner och kompisar dyker upp på dataskärmen och pratar med honom, att vi med några knapptryck kan prata med hans farbror i Australien och sen, när han tröttnat på det, läsa en berättelse om Peppa Pig eller måla lite. Allt på samma ställe, på en platt liten padda. För mig är det alldeles fantastiskt och lite svårt att förstå hur det fungerar, för Alfred är det lika naturligt som att borsta tänderna eller kasta mat på golvet. Fascinerande.

I England kallas Alfreds generation för the Google Generation, eftersom föräldrarna hellre googlar hjälp än pratar med sina egna föräldrar, som man gjort i alla tider innan. Fascinerande det också, med några knapptryck kan vi få råd om allt från blöjeksem till ekologiska produkter till att shoppa barnkläder.

9 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Jag har några superroliga bilder på Isolde och iPaden när hon vill att pappa ska sluta ta foto och sätta igång hennes app istället! :)

Sahra sa...

När jag började jobba på bankens it-avd 1985 gick man fortfarande i vita rockar. Det hette inte heller IT utan ADB!
Att varje hushåll skulle ha en egen dator skrattade man ju läppen av sig. Idag är det snarare så att varje familjemedlem har en egen dator.
Jag har funderat väldigt mycket den här senaste tiden på hur mycket som har hänt de här åren. Molly leker helt obehindrat med paddan och ajfånen. Hon kan tom trycka in lösenordet innan hon sätter igång. Så ja dagens ungdomar har onekligen lite andra förutsättningar när det gäller datorer och teknik.
Ha en fin helg
Kram

meerle sa...

Det där har jag också tänkt en hel del på.
Jag har tänkt på hur det vore att bo utomlands för ca. tio år sen. Utan youtube, skype, webtv.
DÅ måste man verkligen ha varit isolerad från Sverige, nu är ju allting bara en knapptryckning bort, vill man se på tv eller lyssna på radio eller så finns allting där fast man kanske är på andra sidan jorden.

Annika sa...

Javisst, en helt annan uppväxt.
Med dator, ipad och mobil som självklarheter.
Vilken skillnad
Att bo utomlands innan internet vet jag däremot hur det känns...BEEN THERE, DONE THAT.
DET var stor skillnad på hur det är idag, kan jag säga.
Fick gå upp vid 4 på morgonen om jag ville ringa billigt hem till sve, annars var det skitdyrt.
Brev istället för mail.
Som natt och dag hur det är idag.
DET kan jag vika ett blogginlägg åt, och har vikt blogginlägg åt det i det förflutna, men det kan upprepas :-)))

Desiree sa...

Ja jag tycker också att det är fascinerande att se barn när de håller på med mobiler och med paddor av olika slag. En helt annan barndom jämfört med ens egen. Häftigt att se. Tekniken har gått så snabbt fram att man ibland känner sig som någon gammal dinosaurie.
Trevlig helg.

Lotta sa...

Wow, ja det är verkligen så. All integrerad teknik, kanaler och applikationer är helt naturligt för the Google Generation (passande namn!)

Vaddå telefon och skicka brev liksom ;)

Tänkvärt Marie och söta bilder som alltid!

Saltistjejen sa...

Jadu en annan värld helt klart. Ella var ju mycket liten när hon lärde sig hur hon skulle kunna starta en film på våra iPhones!! Nu sköter hon detta galant. Hon spelar också en del spel på M's iPad vilket hon gillar mycket. Främst bokstavsspel och ett där man ska hitta ord som rimmar. :-)
Kram!!

Marie sa...

Anna - haha, dom vill vi se! :)

Sahra - ja, visst var det väl IBM-chefen som sa att han såg en marknad på 2-3 datorer i världen... Snacka om att vara fel ute! :)

Meerle - jag flyttade utomlands för första gången för 10 år sedan, och då var det annorlunda! Då tyckte man att mejl var häftigt... ;)

Annika - det är ju alltid så roligt att diskutera sånt här, allas olika erfarenheter! :)

Desiree - ja, jag kommer ihåg när vi bara hade två kanaler på teven... det var tider det! ;)

Lotta - ja, vaddå brev?! Vi skickar faktiskt brev till Alfreds great granny ibland, men det är den enda!

Saltis- ja, och snart kommer våra barn vara bättre än oss på tekniken...! ;)

Anna sa...

:)
Google Generationen!
märker väl av hur de föräldrarna fungerar, både på gott och ont! på jobbet.
måste bara slänga in ett: är inte Familjeliv en heeeemsk sida??