onsdag, mars 28, 2012

What's in a name? That which we call rose, by any other name would smell as sweetHär sitter Winston på bordet. Eller, här sitter lilla Stig (Stickan). Eller, here is Stirling! Nej, Alfred är det ju!

Jag kommer ihåg diskussionerna som Engelsmannen och jag hade över vad vi skulle döpa vår son till. Oj, oj, det var inte helt lätt att välja namn! Jag var länge inne på Winston (I'm not calling my son Winnie!) eller klassiska Stig och tyckte absolut att vi skulle med Engelsmannens släktnamn Fleetwood som mellannamn, medan Engelsmannen var övertygad om att Stirling (Störiga Störling) skulle passa utmärkt till vår son. Nu blev det inte något av dom namnen, utan Alfred blev Alfred.

Ända från början har de flesta engelsmän kallat Alfred för Alfie, men för oss är han ingen Alfie. Engelsmannen kallar honom för Freddie ibland och det tycker jag passar bättre än Alfie, men för mig är han fortfarande bara Alfred. Eller Alfredolito, förstås.

Jag har själv aldrig haft ett smeknamn men alltid velat ha ett. Hur är det med er? Har ni smeknamn eller inte?


17 kommentarer:

storasyster sa...

Alfred är Alfred o hans namn är jätte fint. Det är jätte svårt att välja namn till sitt barn. när man själv är liten så har man, iaf jag självklara namn till sina blivande barn. Men sen när det är på riktigt så är det jätte svårt. Och jag antar att ni hade ännu svårare eftersom namnet ska funka på två, gärna tre språk. Smeknan är inget jag gillar. Jag vill inte ha ett smeknamn och jag vill inte att mina barn ska få några fula smeknamn. Lite därav deras korta namn :D

Milea sa...

Jag tycker han verkligen ser ut som en Alfred.

För egen del blir jag ibland Mille och sånt - men egentligen vill jag inte ha smeknamn - för jag tycker att mitt namn är så himla fint!

Marie sa...

Storasyster - åjo, vi ska nog komma på några fula smeknamn på dina barn! ;) Fast du sätter väl ofta på -en i slutet på båda barnens namn, det är ju också smeknamn!

Milea - jag tycker också ditt namn är väldigt fint! :)

Anonym sa...

När vi valde namn till våra två äldsta så var två smeknamn ganska givna men det är bara jag som kallar dem så! Inga kompisar gör det. Vår yngste har ett namn som inte direkt ger ett givet smeknamn men hans ena bror hittade på ett eget som vi använde mycket när han var yngre, inte så ofta numera.

Mitt namn, som du ju känner till, ger bara trista smeknamn, sånt som rimmar om vi säger så... Men maken har ett eget på mig. Hans namn däremot missförstår hela tiden i den engelskspråkiga världen och han får heta Tomas!

Det är inte lätt med namn, vi var inne på flera till son nr 2 och nr 3 men när de väl föddes så var det givet! Nr 1 hade sitt namn klart innan han ens var tillverkad ;-)

Millan sa...

Jag alskar namnet Alfred och det fanns med pa var lista ocksa. Men det blev ju en sofia istallet. Det dar med smeknamn ar ratt lustigt pa nagot satt. For mig ar ett smeknamn en karleksforklaring. Att liksom 'mjuka' upp namnet lite. Camilla tex later hart tycker jag (eller i england - som en posh hasttjej) medans Milla/Millan/Millisen/Mills som jag i allmanhet kallas later mjukare och lite trevligare. Nils gar ju inte att forkorta men de flesta kallar honom Nilsie och Sofia har blivit Fian/Fia/Fiaplutt osv. Till och med Ben heter Bennie for mig och manga andra.

Men ... jag vet att manga INTE tycker om smeknamn och forsoker hitta namn som inte gar att gora smeknamn av. Jag har inte riktigt koll pa varfor det ar sa, men jag har flera nara kompisar som verkligen avskyr om man forkortar deras namn sa jag far tanka mig for o inte gora det med dem.

Det ar dock lite extra lurigt nar man bor utomlands och har tva olika sprak att ta hansyn till. Vissa namn funkar ju inte sa bra ... Sofia hette tex Agnes i forstanamn i nagra dagar. Men efter att jag insett att G'et i namnet uttalas riktigt hart pa engelska och hon dessutom kallats Aggie av ca 10 personer sa gav jag upp och accepterade Sofia som forstanamn istallet.

Oj.. blev en lang kommentar.

Kul ar det med namn och diskussioner kring dem :-).

Kram

Theresa sa...

Hazel tror att hon heter Skruvis... Frågar man "var är Hazel?" säger hon "HÄR!" och pekar på sig själv. Frågar man "var är Skruvis?" säger hon "HÄR!" och pekar på sig själv igen. Men frågar man "Vad heter du?" svarar hon "Jag heter Skruvis!". Aj aj aj...

storasyster sa...

http://fotoklok.se/fotobok/ du kan få en gratis fotobok

Annika sa...

Alfred är ett BRA namn och det passar överallt!
Sådant måste man tänka på.
Jag är en sådan som ger smeknamn till alla. Karolina har massor, massor med smeknamn.
Hade jag en Alfred hade det nog blivit både Alfie, Freddisen, Alfie-boy, A-boy etc...
Listan kan jag redan nu gööööra lååååååååång...
HAHA.
Winston heter Peters systers ena pojke i mellannamn, efter Churchill.

Saltistjejen sa...

Å det är roligt men svårt med namn till sitt barn. Man känne ett sådant ansvar. Detta ska de ju bära med sig hela livet. haha!
och att ha två eller flera språk att ta hänsyn tll gör det klart mer komplicerat. Det är inte alltid lätt. Men jag gillar Slfred mycket! Ett fint namn som fungerar på flera språk. När vi valde Ella till vår dotter insgå vi ganska snart att det var otroligt poppis i Sverige. Det var det enda jag funderade på som var negativt med namnet. Eftersom jag själv heter Anna vilket var ett av de vanligaste namnet när jag växte upp ville jag inte ge ett alltför vanligt namn till vår dotter. Men sedan tyckte vi ändå så mycket om namnet och ja, vi BOR ju faktiskt inte i Sverige (och vet inte ifall vi kommer att göra det igen) så det fick bli Ella trots allt. Nu har jag insett att det blivit vanligare även här, men inte så många i hennes ålder utan kanske mer de som är 2-3 år yngre.
jag ahde inget smeknamn som yngre men kallades ett tag för mitt efternamn (då vi var flera Annor i min simklubb). Jag vet att många tjejer inte gillade att kallas för sitt efternamn och tycker det låter grabbigt, men jag gillade det faktiskt. Och identifierar mig mycket med mitt efternamn (nästan lika mycket som med mitt förnamn) vilket nog är en av anledningarna till att jag vägrade byta jag gifte mig. ;-) Och dottern har mitt namn också. Vilket här i USA anses lite konstigt tror jag, då barnen nästan alltid får mannens namn (om mamman inte heter samma). Men men, som boende i NYC är det rätt bra för här är folk åtminstone lite mer moderna och framåt, och här känner vi två till familjer (amerikaner) som gjort samma sak. Givit sina barn mammans efternamn. Men så är de också lite mer "konstnärliga" familjer och inte så konservativa hahaha! ;-)
Jag kallar Ella för lite olika smeknamn men andra kallar henne bara Ella. För mig är hon Ella-Bella. Ella-Bella-Bus. Bellan. Busan. Eller bara Gosetjejen. :-)
Kram!!

anna of sweden sa...

Ja, när man döper sina barn får man verkligen tänka på vilka smeknamn det kan tänkas bli. Jag gillar både Alfred, Alfie och Freddie. :)

Desiree sa...

Jag tycker att Alfred är ett bra och vackert namn precis som det är utan någon smeknamnsvariant på det. Själv har jag ju ett ganska långt namn så jag har haft lite olika smeknamn. Många kallade mig Dessan då jag var liten men det gillar jag inte så mycket. Jag körde med Dessi vilket jag tycker är bättre. Min bror kallar mig för Eeeee kort och gott för att mitt namn har så många e i sig. Calle kallar mig för väldigt många olika smeknamn fast med princessan eller Lillis.

Marie sa...

Brysselkakan - ja, ditt namn rimmar ju lite illa ibland, tyvärr! :) Alfred valde vi för att det passar i alla länder, i stort sett! :)

Millan - Agnes gillar jag också, men precis som du så insåg jag att det inte funkar i England. Eller funkar gör det ju, men det är ju inte lika fint som på svenska. Sofia funkar ju på båda språken! Jag håller också med att smeknamn mjukar upp namnen, Marie låter lite hårt ibland så därför skulle jag gärna ha ett smeknamn!

Theresa - haha! Sötskruvis! :)

Annika - jag gillar smeknamn! Jag är inte lika kreativ som du är, men jag gillar dom! :)

Saltis - ja, efternamn ska vi ju inte prata om! jag valde att ha samma som min make eftersom jag vill att alla i vår familj ska ha samma efternamn, o ärligt talat skulle jag inte orka förklara mig för alla bakåtsträvande engelsmän varför jag inte tagit min makes namn... Förstår att du måste förklara dig ibland!

Anna - ja, man måste tänka på det innan!

Desiree - kärt barn har många namn! Förstår att du har fått höra många smeknamn eftersom du har så långt namn, fint! :)

Anna, Fair and True sa...

Alfred är så fint och passar på honom (såklart!)

Vi är inte heller så mycket för smeknamn, Peter och jag. Så Isolde är mest Isolde. Men ibland Izzy eller Isso men inte så ofta. Då är det mer Peters föräldrar och hans syster med man som använder smeknamn för de har alltid varit för smeknamn. Izzy Busy Bee säger många :) Inget emot det men för mig är hon Isolde, i alla fall nu!

Marie sa...

Anna - Izzy Busy Bee är ju supersött! :) Nej, jag tror också att ett eventuellt smeknamn på Alfred får växa fram för min del, han kanske förblir Alfred för mig! :)

meerle sa...

Jag tycker Alfred passar jättebra i sitt namn!
Mitt eget namn (Emelie) ger inte direkt något självklart smeknamn, men när jag var lite kallades jag Milla eller Mimmelie av några släktingar.
Det som däremot är irriterande att folk stavar mitt namn fel nästan jämt. I Sverige skriver folk i 98% av fallen "Emilie". Dom borde väl höra att det är ett "e" i mitten och inte ett "i"?!
I Tyskland skriver dom faktiskt oftast rätt - men ibland skriver nån Emily eller liknande.
Konstigt egentligen, för mitt namn är betydligt vanligare i Sverige än här.

Sahra sa...

Svårt med smeknamn på Sahra och det är jag glad över.
Saaaara laaaara från saaaahara, har jag dock hört ett antal gånger.
Båda killarna har namn som det går att göra smeknamn av. William Wille och Ludvig Ludde.
Ludvig har verkligen avskytt att bli kallad Ludde. Han fräser till okända att 'jag heter faktiskt Ludvig'.

När det gäller namnval så hade vi inte direkt några förslag. Däremot hade vi gjort lista på namn vi tyckte om. William är efter min morfar och det föll sig ganska naturligt. Ludvig fick sitt namn klubbat och bestämt när den där tremånadersgränsen som skattemyndigheten kräver började närma sig. Båda namnen är så självklara. Ludvig skulle aldrig kunna vara något annat än en Ludvig. William likaså.

Julia hade jag väntat på i hela mitt liv. Jag har så länge jag kan minnas velat ha en Julia och det var väl tur att det namnet passade på henne.

Molly var vi också ganska säkra på. Molly Elisabeth Fideli. Fideli efter min favoritserie som barn, Den vita stenen.

Namn är viktigt. Jag har flera kompisar som har bytt namn som vuxna för att de inte kan identifiera sig med det namn deras föräldrar givit dem. Alfred tycker jag är jättefint och han ser ut som en Alfred.

Kram

Marie sa...

meerle - ja, emelie är nog lätt att stava fel, tyvärr! Svårt det där när det finns fler stavningar! Alfred har ett ganska så komplicerat efternamn (för vissa i alla fall) så då ville vi att han skulle ha ett lättstavat förnamn, det är inte lätt att stava fel på Alfred!;)

Sahra - ja, visst är namn viktigt! Därför känns det som ett ganska så stort ansvar att namnge sitt barn! :) Förhoppningsvis gillar Alfred sitt namn när han är äldre också, men nästan alla går väl igenom en fas då de ogillar sitt namn kanske?