fredag, juni 01, 2012

Granola Bars1 dl pistagenötter
1 dl blandade nötter
1 dl solrosfrön
1 dl havrekli
1 dl kokosflingor
1 dl gojibär
1 dl mullbär
1 dl hackad, torkad mango
1/2 dl linfrön
2 dl dinkelflingor
1/2 dl rapsolja
1 dl jordnötssmör (osaltat och osockrat)
3-4 mosade bananer
1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker!)
1 tsk kanel

1. Börja med att ta fram alla ingredienserna.* Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda nötterna, solrosfröna, goji- och mullbären i en matberedare. 
3. Mixa så att allt blir finkornigt. 
4. Blanda i resten av ingredienserna. Hacka den torkade mangon med en kniv, den brukar inte blandas så bra i matberedaren. 
5. Bred ut smeten i en form, den ska vara 1,5-2 cm hög. Sätt in i ugnen i 10-20 minuter, tills kanterna börjar bli gyllenbruna.
6. Låt svalna och ät dom sedan! De håller 3-5 dagar i en väl försluten burk i kylskåpet och det går också bra att frysa dom. Man bör vara försiktig med att ge mat innehållande nötter till barn under 1 år, eftersom de lätt kan sätta i halsen om det råkar komma med någon större bit.

*Det är ganska många olika ingredienser, men självklart kan man byta ut innhållet i sina bars. Jag skulle säga att något sorts nötsmör (jordnöt, cashew, hasselnöt...), bananer, olja och dinkel-eller havreflingor är basen i en bar, men sen kan man byta ut resten mot vad man har hemma. Jag har tur att tyskarna gillar ingredienser som dessa, så jag kan lätt hitta olika bär, flingor och frukter. I Sverige vet jag att Go For Life har en massa bra produkter (de har också fri frakt), Renee Voltaire har ju också ett stort utbud (till exempel kan man ju använda hennes müslimix till att göra bars). 

Inga kommentarer: