måndag, juni 04, 2012

Tarte aux Fraises



Häromdagen bakade jag tarte aux fraises, det kan vara något av det godaste som finns! Jordgubbar med riktig vaniljkräm, mums!


Botten är en så kallad pâte brisée:

80 g socker
100 g smör
200 g vetemjöl
1 äggula
en nypa salt.

Vispa alla ingredienserna i en skål tills det blir en grynig massa. Tryck ut degen i en pajform och nagga innan den vilas i kylen i en halvtimme.

Vaniljkräm:

3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3 äggulor
1 ägg
125 g socker
50 g mjöl
20 g smör

Koka upp mjölk och grädde med en delad och urskrapad vaniljstång. I en skål, vispa samman äggulorna, ägget och sockret och tillsätt mjölet. Häll ned den kokande mjölken i skålen under vispning. Häll tillbaka krämen i en kastrull och vispa med kastrullen på värme tills den tjocknat. Dra av från plattan och blanda i smöret.

Sätt ugnen på 180 grader. Grädda pajdegen i 10-20 minuter, tills den blivit gyllenbrun. Låt svalna innan vaniljkrämen breds på. Garnera med färska jordgubbar.


Så gott!

10 kommentarer:

Annika sa...

OCH vacker är den!!
SÅ fina foton, som alltid. SER så jättegod ut.
Hoppas att ni har det mysigt hemma nu!
OCH måtte värmen återkomma!!

Miss Marie sa...

Annika - både god o vacker! Hoppas värmen kommer tillbaka!

Desiree sa...

Mums, håller med Annika om att den både ser jättegod och snygg ut. Jag ska ta och skriva ut ditt recept och fixa denna till midsommar. Tror den kommer passa perfekt då.
Kram!

Anonym sa...

Du skulle kunna göra en kokbok av alla dina vackra bilder & goda recept - du är otroligt inspirerande!=)

Miss Marie sa...

Desirre - ja, till midsommar skulle denna passa perfekt! Man kan även ha gele på jordgubbarna så de håller länge, men jag får aldrig till det så jag skippade det! ;) men de höll fint ändå i flera dagar!

Penny - åh, tack! :)

Anonym sa...

Låter himmelskt! Ska vänta tills det finns jordgubbar i landet, då provar jag också!/Susanne

Anna, Fair and True sa...

Den kanske jag ska göra till midsommar!

Miss Marie sa...

Anna - gör det! Enkel o god!

Jenny sa...

Åh vad gott! Och vad fint du gjort, ser ut att komma från en kokbok ju! :)

Miss Marie sa...

Jenny - tack! Den är riiiktigt god!