onsdag, juli 04, 2012

Det här med mat


Efter att jag fick Alfred och han började äta riktig mat, så har jag blivit mer och mer intresserad av mat, och då framför allt ekologisk och raw food. Jag tycker det är lite svårt att veta vad som är bra att äta, särskilt med alla kostråd som far överallt. Ska det vara lite fett eller lite kolhydrater? Är halvfabrikat dåligt? Är närodlat alltid bättre? Är smör bättre än margarin? Är oljor bättre än smör eller margarin? Är ekologisk mat bara humflum? Är frukt för sött? Ska man äta bröd? Var man än tittar får man olika råd, det går liksom inte att få några klara direktiv. 


Vad som är viktigast för mig som förälder är att Alfred får smaka på så många olika smaker som bara möjligt, för att försöka lägga grunden för bra matvanor senare i livet. Även om Alfred inte äter någon speciell mat så säger vi aldrig att han inte gillar det, det är bara att prova igen och nästa gång kanske han äter! Och, som min syster påpekar, maten är det enda som barnen kan bestämma själva om. Vill de inte äta så gör de inte det. Föräldrarna bestämmer allt annat; när barnen ska sova, var de ska vara, hur de ska vara klädda och så vidare, så det är kanske inte så konstigt om de ibland vägrar äta? Liksom, kolla på mig, jag gör som jag själv vill!

Jag försöker att inte lägga mina smaklökar hos honom, även om det är något som jag inte gillar så kan ju mycket väl Alfred gilla det. Något som jag tycker är mer och mer viktigt, är ekologisk mat. Här i München är vi riktigt bortskämda, vi har två affärer som enbart säljer ekologiska produkter, som ligger inom fem minuters gångavstånd från oss. Även om ekologisk mat kan vara dyrare, så har jag blivit allt mer övertygad om att ekologisk mat är bättre, framför allt när det gäller frukt och grönt, där kemiska bekämpningsmedel inte får användas vid ekologisk odling. Det känns som våra barn i dagens samhälle får i sig så mycket skit ändå, så de kanske kan få slippa bekämpningsmedel också? Jag själv känner inte direkt någon smakskillnad på ekologiskt eller icke ekologiskt, men däremot tycker jag att ekologisk mat ser bättre ut, de ser ut som grönsaker och frukter man hittat i trädgårdslandet hemma! Närodlat är förstås ännu bättre, men tyvärr så är ju det inte alltid så enkelt när man bor i Europa!

När det sen gäller att tillaga mat så har jag också börjat förändra mitt tankesätt. Både Engelsmannen och jag är uppväxta med kött - och potatismodellen, så det är en utmaning att tänka utanför det. Jag äter gärna vegetariskt och Engelsmannen har faktiskt också börjat uppskatta det, även Alfred som mumsar i sig det mesta.

Jag får mycket inspiration från olika bloggar och communities. Några favoriter är My New RootsGreen Kitchen StoriesLilla Matdériven101 CookbooksMeatless MondayWhole Living och Whole Foods Market. I stort sett alla dom är inriktad på vegetarisk mat och några även på raw food, det vill säga mat som inte tillagas över 40 grader. Inom raw food är jag ännu en gröngöling, det finns mycket där som jag måste lära mig, men jag är på väg! Nu är jag på jakt efter en kokbok som är bra för föräldrar som vill laga mer vegetariskt, så tips på det mottages tacksamt!

Hur tänker ni när det gäller mat till er själva och till era barn? Har ni några speciella tips och råd som ni kan dela med er av?

11 kommentarer:

Sofia sa...

Åh mat...det verkar vara en sådan känslig fråga det där, vad man äter, olika dieter, vad man bör undvika med mera. Som du säger, man hör så mycket olika att det är svårt att veta vad som är rätt och fel.

Själv följer jag ingen diet alls, utan jag försöker lyssna mer på min kropp och lära mig vad jag mår bra av. Jag tror nämligen att vi alla mår bra av olika saker, och att det inte finns någon diet som passar alla.

Jag försöker också köpa ekologiskt och har precis som du en ekologisk mataffär som ligger brevid min närmaste tunnelbana. Very handy indeed! Även Sainsburys och Waitrose har också ett bra ekologiskt utbud, jag köper alltid ekologisk kyckling och ägg, och om det inte är för dyrt, kött också. Mest för att jag hoppas att den ekologiska köttproduktionen är bättre.

Här hemma har jag en man som är fd vegetarian och som helst inte äter allt för mycket kött, han är dessutom hypokondriker och jätterädd för cancer, och är helt övertygad om att han själv kommer att få cancer om han äter för mycket rött kött. Så när Reuben får bestämma så blir det vegetariskt. Jag får ständigt höra om hans teorier att människan inte är gjorda för att äta allt för mycket kött, att vårat matsmältningssystem ser annorlunda ut från djur som är riktiga köttätare. Vi äter inte alls lika mkt kött som jag gjorde när jag var liten till exempel, rött kött högst en gång i veckan skulle jag säga. Annars äter vi kyckling, lax och grönsaker.

Du får gärna dela med dig av dina vegetariska recept, så ska jag se till att jag delar med mig av de får som jag har.

Jenny sa...

...och jag inspireras av dig! Sunda tankar, Marie. Jag har sett jättebra kokböcker i den kategorin, men jag kommer inte på nu. Men jag lovar att jag hör av mig när jag hittar dem igen! Kram

Lotta sa...

Jag håller med! Många olika teorier och råd. Inte alltid lätt!

Jag försöker lyssna, läsa, lära...känna efter vad jag mår bra av. Förstår att du tänker extra mycket på mat och val nu för Alfred.

Desiree sa...

Mitt matintresse växte medan vi bodde i USA och allt eftersom intresset växte så blev jag också duktigare i köket då det gällde matlagning. Jag tycker det är jätteviktigt att äta bra mat av god kvalité och som är bra för kroppen. Som du säger så blir man lätt förvirrad av alla olika kostråd som finns och som ständigt förändras. Jag tror på en god mix av allt möjligt och vill inte utesluta några större kategorier. Halvfabrikat undviker jag för jag vill veta vad jag får i mig och jag tror att bra mat är den man lagar till själv utifrån riktiga råvaror. Vi lägger mycket pengar på mat per månad men det är något vi tycker är viktigt och som vi gillar. Gillar att både äta och laga mat. Jag tycker du gör helt rätt i att försöka få Alfred att prova på så mycket som möjligt och låta honom prova mer än en gång. Det känns som om du lägger en bra grund för honom inför framtiden. Sunda tankar som jag håller med till fullo.
Vi äter mycket frukt och grönt. Halva min kundvagn varje gång vi handlar per vecka är fylld med frukt och grönt. Försöker också äta varierat och äta både fisk, kött, fågel och vegetariskt. Inte äta rött kött mer än två gånger i veckan. Först var det kanske lite gnäll om helvegetariska rätter men nu vet jag att C gillar dem och gärna känner att han äter vegetariskt vissa dagar i veckan. Jag tycker du lagar så himla mycket gott och har massor med bra inspiration med nya recept. Kollar gärna in dessa matbloggar som du tipsar om.
Kram och fortsätt precis så som du gör med maten.

Miss Marie sa...

Sofia - oavsett om man följer en diet för att gå ned i vikt eller inte, så är ju det man äter ens diet, om du fattar vad jag menar?! :) Men jag tror du har helt rätt, alla människor har olika behov och det gäller mat också. Men det är ju svårt ändå att veta vad som är bra för en! Smör är "rent" medan margarin har tillsatser, ändå tycker Livsmedelsverket att vi ska välja margarin framför smör, till exempel! Sånt kan göra mig förvirrad. Ska dela med mig av de recept jag har! :)

Jenny - tack! :)

Lotta - ja, barn får en att öppna ögonen!

Desiree - visst är det lite läskigt att "dålig" mat kan vara så mycket billigare än "bra" mat? Det har jag sett både i Sverige, Tyskland o England! Bra mat kostar en hel del, men, jag tror det var Kalaslotta som sa det, man får se det som en investering i framtiden, äter man bra nu så blir man frisk senare och slipper dyra medeciner osv. Det gäller bara att göra det!

Linnéa i Colorado sa...

Mat ar sa roligt! Jag laser valdigt mycket bocker om just kost och jag vill verkligen rekommendera den jag laser nu. It starts with food. Den forklarar allt, i latt sprak men fortfarande vetenskaplig. Oh snalla Marie las den!

Mitt forhallningsatt ar i dagslaget- naturlig mat, undvikt processat sa mycket det gar.

At mat som gor dig halsosammare, inte nagot som gor mig mindra halsosam.

Bara ekologiskt kott, so mycket ekologiska gronsaker som mojligt

Men las boken! Du kommer fa alla fragor besvarade och den ar faktiskt rolig

Miss Marie sa...

Linnéa - den ska jag absolut kolla in, tack för tipset!

Milea sa...

Jag skulle kunna skicka dig en d-uppsats till svar, men jag svarar i stället bara på en sak: ja, smör är alltid bättre än margarin. Margarin är skit i så många avseenden att man knappt kan påbörja den diskussion.

Miss Marie sa...

Milea - jo, jag har också kommit till den slutsatsen, men det känns fel att inte hålla med Livsmedelsverket! :)

Petra H sa...

Jätteintressant inlägg! Jag tycker att du verkar så duktig med matlagandet och matinköpen! Jag önskar att det fanns större ekologiskt utbud här i Bryssel, det finns det kanske men jag vet inte var? I vår mataffär finns det ett ekologiskt sortiment dock och det försöker vi att köpa till största utsträckning. Min spanska svåger som bor i München har blivit helfrälst på ekologisk mat sedan han flyttade till Tyskland och håller på med en affärsidé som innefattar just ekologiska produkter!
På Vs dagis äter de helt vegetariskt en dag i veckan, och all maten lagas på dagiset av personalen. Jättebra tycker jag!
Fortsätt lägga ut inspirerande recept på barnvänlig mat, jag gillar det!
Kram

Anonym sa...

Vilken är bästa kokboken du äger i nuläget? Faktiskt svârt att hitta bra kokböcker -alltsâ som man använder om och om igen till bâde gäst och vardagsmiddagar med garanterat resultat som alla njuter av... äger 1 stycken sâdan jämnbra bok med vardagsrecept...