onsdag, juli 18, 2012

Rödbetsrecept


Rödbetor är en sån där grönsak som jag inte riktigt har vetat vad jag ska göra med. Inlagda rödbetor... men sen då? Jag har provat och smakat av, och här kommer två av mina favoritrecept när det gäller rödbetor. Som ni kanske märker så tycker jag att rödbeta och getost passar alldeles utomordentligt ihop...


Rödbetsbiffar med getost

Inspirationen kommer från Pickipicki.

2 stora rödbetor
en halv lök
1 ägg
2 msk maizena
1 tsk rökt paprikapulver
finhackade färska örter
salt
peppar

100 gram getost
1 dl crème fraîche
honung
salt
peppar

Skala rödbetorna och riv dom på ett rivjärn. Låt rödbetorna rinna av på en bit hushållspapper. Riv eller finhacka löken och blanda med rödbetorna. Tillsätt ägg, maizena och kryddorna och blanda. Forma smeten till lagom stora biffar. Stek på medelvärme. Smula getost i en skål och blanda med crème fraîche, honung, salt och peppar. Servera med bulgur och sallad, toppa biffen med en rejäl klick getostkrämen.



Getost- och rödbetsröra

Den här röran är så god! Receptet kommer från Green Kitchen Stories och jag kan verkligen rekommendera det!

1 stor rödbeta
100 gram getost
olivolja
salt och peppar

Skala rödbetan och mixa den i en mixer. Tillsätt getost, olivolja, salt och peppar och mixa lite till. Bred på mackor eller använd som dipp.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Rosta pinjenötter, lägg åt sidan. Koka rödbetor skurna i klyftor, lägg åt sidan. Stek champinjoner och lite hackad vitlök. Låt en stor mängd bladspenat gå nåt varv i pannan, ska bara bli ljummet, inte vissna totalt, vänd ihop med stora bitar getost, nötter, rödbetor, toppa med honung, flingsalt och pinjenötter. Servera till kött, t.ex. :D
/T

Jenny sa...

Mums! Rödbetssoppa är ju gott också! Behöver inte vara den kända ryska varianten utan man kan ju krydda och servera den lite hur som. Sedan gillar jag att blanda i den med andra rotgrönsaker i ugnen. Men dina recept verkar ju hur goda som helst. Jag som är veggie tycker det är lite tråkigt med mackor eftersom det finns så få pålägg, så detta ska jag definitivt prova! Kram

Miss Marie sa...

T - oh yes, låter riktigt smarrigt! Det ska jag prova! :)

Jenny - rödbetssoppa ska jag definitivt prova nån gång!

Saltistjejen sa...

Ååååå jag ÄLSKAR rödbetor!!Och med getost är det supergott! Du kan även "bara" koka dem och äta dem med smör och salt. Ljuvligt gott!
Och så kan man baka dem hela i ugnen också. Med grovt salt och sedan servera med getost. Eller koka dem/ugnsbaka dem och sedan sedan skära lite tjockare skivor och lägga på en lite tjockare skiva getost ringla lite honung och strö lite timjan på toppen! SÅÅ GOTT!
Eller varför inte göra en rödbetssallad. Koka dem, tärna tillsammans med tärnad mild lök, och tärnade kokta potatisar., små söta tomater, lite fin bladspenat. Krydda med salt o peppar och andra kryddor om man vill. Äta med en klick gräddfil, eller röra ner en skvätt grädde, eller äta med just getost... :-)
Jag älskar som sagt rödbetor!
Kram!!

Anonym sa...

Kokar rödbetorna just nu! Ska avnjutas delade med smulad chevre, honung ringlad över, salt, valnöter och rosmarin! Min favorit!Testa det någon gång du också! :)Susanne

Miss Marie sa...

Saltis - mmm, låter gott! Getost passar ju himlans bra med rödbeta! Ska testa dina recept!

Susanne - mmm, jag blir ju hungrig igen fast jag just ätit! Låter kanongott! :)

Millan sa...

Mmm ja jag alskar ocksa rodbetor men inte med getost dessvarre (getost funkar inte med nagot alls enligt mig ;-)). Men rodbetor ar faktiskt himla goda att ugnsrosta ocksa. Om man gor en sunday roast sa ar rodbetor himla gott att rosta ihop med potatis, morotter och andra rotfrukter.