tisdag, september 25, 2012

Let's Talk About Sex, Baby (and about contraception, baby)"Hade vi satt halva den manliga befolkningen på ett läkemedel som runt var sjätte skulle få minskad sexlust och ­sexuella problem av? Hade vi skrivit ut det till 15-åriga pojkar som om det vore godis? Hade de glatt knaprat i sig det ­varje dag?
Aldrig."


Jag läser Sexuell frihet finns inte på pillerkartan på Aftonbladet. Gå in och läs ni också. Citatet ovan kommer direkt från artikeln. Och så är det ju. Flickor i högstadiet får p-piller och så är allt frid och fröjd, här ska det inte finnas några oönskade tonårsgraviditeter. Det är ju bra i sig, barn som får barn är ju sällan något bra, men finns det inte andra sätt att komma ifrån tonårsgraviditeter? Sexualupplysningen när jag gick i skolan gick ut på hur man skulle skydda sig från sexuellt överförbara sjukdomar och graviditet. Kondom är bäst men p-piller är ju också bra. Och någonstans där är det ju något som är fel. Ska man istället inte försöka uppmuntra flickor och pojkar, tjejer och killar från att kanske inte ha sex på ett tag? Att de helt enkelt inte behöver ha samlag ännu, men kan ha det fint ändå. I Sverige får man inte köra bil innan man är 18 år, man får inte dricka på krogen innan dess heller och man måste vänta tills man är 20 år innan man får köpa alkohol i affären. Men att ge tonårstjejer, som fortfarande utvecklas både psykiskt och fysiskt, p-piller, det är helt ok!


"Mäns sexualitet tas på allvar – av dem själva och av samhället – kvinnors gör det inte. Kvinnor tar pillren för att kunna ha sex, men pillren ger mellan 10 och 40 procent mindre lust att ha sex. De gör kvinnor mindre attraherade av sin partner och ger färre sexuella tankar. Exakt hur många som drabbas är ­naturligtvis svårt att avgöra. Hur ska en kvinna som börjar med p-piller när hon är 15 och tar dem i princip utan avbrott tills hon är 35 kunna bedöma om de ­påverkar hennes sexualitet?
Den lust hon har är den enda hon har känt."


Sen måste man ju också undra, hur alla dessa p-piller som så många tjejer tar från ung ålder, egentligen påverkar vår fertilitet? Kvinnor proppar i sig hormoner i många år och sen blir de förvånade när de inte blir gravida direkt när de vill. För att inte tala om blodproppar, cancer...

Det handlar om sex, preventivmedel och jämställdhet.


16 kommentarer:

Pirapäron sa...

Hej
Läser ofta din blogg. Hittade hit när jag också bodde utomlands men har nu flyttat hem till Sverige igen.

Det här inlägget känns så viktigt! Härligt att läsa bloggar som inte bara består av photoshoppade bilder på inredningsdetaljer!

Hanna

Miss Marie sa...

Hanna - hej och tack för kommentaren! :) Förut var jag betydligt mer fundersam på bloggen, men det har försvunnit mer o mer de senaste åren, dags att det kommer tillbaka! :)

Sofia sa...

Jag håller med till 100%. Man stoppar i sig p-piller utan att någon frågasätter, i tidig ålder - jag började när jag var 16 (!!!) tror jag. Och jag var inte ensam, många kompisar fick p-piller mot mensvärk etc. Och så sitter jag här många år senare och undrar hur saker och ting skulle se ut om jag inte hade tagit de där pillren? För ja, det där med fertalitet alltså, ingenting man ska ta för givet.

Annika sa...

Jag håller också med dig.
Jag är själv rädd för p-piller och de biverkningar de för med sig (har aldrig knaprat sådana).
Jag tror inte på att man ska predika avhållsamhet heller för tonåringar, and wait until marriage och allt sådant där. Men att man ska vänta på att det känns HELT rätt från båda parter. Det finns andra sätt att skydda sig på förutom piller också.
OCH att skriva ut piller åt femtonåringar tycker jag är galet. Vänta åtminstone tills de är 18 år.

Sen håller jag helt med Hanna ovan! Underbar blandning på din blogg.
Jag är själv också trött på inredning och överexponerade bilder som finns på så många bloggar.
En härlig blandning av allvar och flärd, det är vad jag vill ha!!och det ger du!!

Desiree sa...

P-piller ur hälsoaspekt är verkligen inte bra. Det är mycket som påverkas och hur starkt ens sexuallitet påverkas är som du tar upp jättesvårt att säga eftersom man ofta börjar med dem tidigt och sedan tar dem i en herrans massa år. Jag tror inte på att predika avhållsamhet. Det skulle inte funka. vilka vettiga alternativ finns det då? Visst kan man köra med kondom istället. Men jag tror att det i många fall är lättare att hämta ut det där receptet med piller för ett helt år än att springa och köpa kådisar med jämna mellanrum. Sedan tror jag också att många unga kan tycka att det är pinsamt och svårt att ta upp det hela med kådis när man är i stånd till att ha sex. Man önskar att så inte vore fallet men så är det ju. Jag tycker inte piller är bra ur en hälsoaspekt men jag tycker ändå att de är viktiga för de ger unga kvinnor mer frihet än de annars skulle ha. Intressant ämne att ta upp och också något som är viktigt att disskutera. Jag har själv upplevt baksidorna av p-piller. Jag älskar också mixen i din blogg :-)
Kram!

Sahra sa...

Bra artikel. Håller med dig. Vänta. Vad är brådskan med sexdebuten. Min syster fick flera blodproppar pga ppiller. Missade flera terminer i skolan. Inte roligt. Kramen

Lotta sa...

Marie, så viktigt det här, mycket bra artikel.

Håller med alla och mixen i din blogg är jättebra!

Love it

xx

Miss Marie sa...

Sofia - ja, det är ju inte enbart för sexet som man ger ut p-piller, som du säger är ju det vanligt även vid svår mensvärk. Och det är ju bra om det funkar, men kan man som tonåring väga för- och nackdelar mot varandra? Som du säger, fertilitet är inget man kan ta för givet, tyvärr.

Annika - tack för de fina orden, de värmer! Klart man inte kan predika avhållsamhet, vissa kanske är mogna att ha sex när de är 15, men just det här med att det ska kännas rätt är ju så viktigt. När jag växte upp kändes det som om folk förväntade sig att alla skulle ha sex när de var 15, jag tycker väl man ska tänka tvärtom?!

Desiree - ja, om man tänker så är det såklart bättre med p-piller än att unga tjejer blir gravida, helt klart, men jag tycker ju att om man inte kan snacka om att använda kondom så är man definitivt för ung för att ha sex! ;) Svår fråga! Man vill ju inte att det ska bli som i England, där det är väldigt vanligt med tonårsgraviditeter, men det krävs en liten attitydförändring!

Sahra - iiiihh, det ryser i mig när du berättar om din systers blodproppar, det är ju det som är det läskiga med pillrena! Hur påverkar de oss egentligen?!

Lotta - tack! :)

Anonym sa...

Som nybliven gynekolog måste jag invända lite mot ovan...
P-piller är ett mycket bra och säkert preventivmedel. Minskar risken för både cancer i livmodern och äggstockarna. Blodproppsrisken är lätt ökad första 6 mån, men risken för proppar är betydligt högre om tjejen blir gravid. Kondom är inte ett särskilt bra preventivmedel mot oönskade graviditeter, utan bör användas som komplement till annat preventivmedel mot könssjukdomar.
När det gäller fertiliteten så påverkas den inte negativt, tvärtom sparar man ägg genom att äta p-piller! Den menscykel man får när man slutar med p-piller är den egna naturliga och den har inte påverkats av p-pillren.
Gynekologen som vill slå hål på myterna om p-piller...

kalaslotta i usa sa...

Åh du har så rätt.

Jag fick p-piller (eller minipiller kallades det men det var ju likförbaskat hormoner som åkte in i kroppen) när jag var 13!!! Pga att jag hade såna PMS smärtor som hindrade mig från att gå i skolan tre dagar i månaden..

Jag tror att mina sköldkörtelproblem (hyper och struma) kom pga att jag knaprade piller i så många många år.

Hoppas och tror att det kommer finnas alternativ när mina kiddos är där.

Avhållsamhet kan man glömma tror jag, att som Annika skriver, förklara hur viktigt det är att båda verkligen VERKLIGEN vill är viktigare.

Sex är inte farligt men man måste vara två, vilja lika mycket och aldrig aldrig aldrig känna tvång/grupptryck.

KRam!

kalaslotta i usa sa...

Nu måste jag få invända lite mot kommentaren ovan från en nybliven gynekolog.

Jag åt p-piller från 13-29 års ålder och min gynekolog och barnmorska sa till mig att när jag slutade kunde det ta en stund (ibland lång tid) innan kroppen anpassade sig till ett liv utan p-piller och att det kunde ta tid innan jag blev gravid.

Nu blev jag gravid när jag önskade men sen kom mina problem med sköldkörteln och min läkare sa att p-piller självklart påverkar detta organ då det mixtrar med hormonbalansen.

Kanske har jag fel men det känns farligt att säga att p-piller knaprande under många år inte skulle påverka våra kroppar.

Vill ABSOLUT inte starta något bråk men jag kände att jag var tvungen att invända lite..sorry, no hard feelings I hope!

Anonym sa...

Fakta: P-piller påverkar inte den naturliga menscykeln! P-spruta däremot kan innebära att det tar 6-18 mån innan mensen kommer tillbaka. Fertiliteten påverkas inte av p-piller!! Som gynekolog ser jag baksidan med medias propaganda mot p-piller - oönskade graviditeter! En oönskad graviditet innebär betydligt större hormonell belastning på kroppen samt är ofta psykiskt mycket påfrestande för patienten.
Gynekologen

Miss Marie sa...

Gynekologen - intressant att höra från någon kunnig inom detta område! Såklart p-piller är bättre än så som det var förr, när kvinnor kunde ha 10 barn o vara gravid mer än det, men nog måste hormonerna i kroppen påverkas av att äta p-piller i flera år? Det finns ju forskning som visar på det ändå? Och jag förstår inte riktigt varför kondom inte skulle vara bra, om den används rätt? Läste du förresten artikeln, författaren pratar ju om en dator som kan ta tempen och på så sätt vis om man är fertil eller inte, vad tror du om det? Sen måste man ju undra varför det inte finns något p-piller för män, om det nu är så säkert att äta?

Lotta - Jag har också hört en massa människor där deras läkare sagt att p-piller har påverkat dom på ett eller annat sätt, cancer eller andra sjukdomar, och alla dom läkarna kan ju inte ha fel?! Tror inte heller på att man ska predika avhållsamhet, men man måste pränta in att sex ändå är något särskilt o inte nåt man bara "måste ha"!

kalaslotta i usa sa...

Det finns säkert olika syn på det hela men att säga att det är fakta att p-piller inte påverkar vår menscykel är lite svart/vitt tycker jag.

Alla är vi olika och hormonintag påverkar oss olika.

Jag har spenderat tillräckligt många timmar hos läkare, gynekologer och barnmorskor för att veta vad som gäller för min kropp iallafall.

Miss Marie sa...

Lotta - ja, jag håller nog med om det, klart vi påverkas av det!

Anonym sa...

Litet sista inlägg... Medicin är sällan svart/vitt och så inte heller debatten om preventivmedel! Svårt i enstaka kommentarer på en blogg info tillräckligt, men av erfarenhet kan jag ändå säga att de flesta kvinnor är positivt inställda till p-piller efter adekvat information. Och visst hade det varit fantastiskt om det fanns ett p-piller för män - något för forskningen att bita i! P-piller idag fungerar på så vis att ägglossningen hämmas, slemhinnan i livmodern blir mer ogästvänlig och sekretet i livmodertappen blir svårare för spermierna att ta sig genom dvs verkar på kvinnliga genitalia och inte på spermienivå. Kondom är bra, men skyddar inte alls lika bra mot oönskad graviditet som andra preventivmedel, även om den används korrekt. Temperaturen stiger lite i samband med ägglossning, men är ingen säker metod bla pga att spermierna kan överleva 5 dygn i kvinnans kropp!
Godnatt efter jour!