tisdag, oktober 30, 2012

10 år senare


Jag spenderade hela högstadiet och gymnasiet med att längta bort. Jag visste att det fanns något mer där utanför den skyddade värld jag levde i och jag ville uppleva det. Jag är absolut ingen äventyrare eller stor risktagare, jag väger alltid för- och nackdelar mot varandra och när jag gör något tänker jag på hur det påverkar människor omkring mig. Men Paris, det var helt för min egen skull. Mina föräldrar hade kanske hellre sett att jag hade börjat plugga direkt efter gymnasiet, men det visste jag att jag inte ville göra.

Paris var det absolut bästa jag gjort i hela mitt liv. Utan tvekan. Hur klyschigt det än låter så var det i Paris jag lärde känna mig själv. Att vara au pair är inte världens roligaste jobb, men jag skulle uppmuntra varendaste en som vill se en bit mer av världen att ta chansen som au pair. Man får mat och boende betalt och så lite fickpengar så man kan uppleva den dära världen. Svårslaget.

Jag träffade många fina människor i Paris, en av dom har blivit en av mina absolut bästa vänner, och även fast jag inte har så mycket kontakt med de andra så kommer de alltid att ha en plats i mitt hjärta. Andra människor träffade jag bara någon enstaka gång, men jag kommer fortfarande ihåg dom, de är en liten bit i mitt livspussel.

Och den här hösten är det 10 år sedan jag flyttade till Paris. De 10 åren efter det har minst sagt varit händelserika. Jag har pluggat, bott i England, jobbat, gift mig, flyttat till Tyskland och fått barn, för att bara nämna de stora sakerna. Även om jag kanske önskar att jag hade gjort vissa saker annorlunda (why oh why slösade jag bort tid och studiemedel på en utbildning som inte var helt rätt för mig?) så har alla beslut och händelser ändå lett till det liv jag lever idag och det är jag otroligt tacksam för.

20 kommentarer:

Sofia sa...

Visst är det så! Jag åkte ju också iväg året 2002 som Au Pair...men inte till Paris, utan London och här sitter jag fortfarande. Bästa jag någonsin har gjort, även om au pair-jobbet var så kul i sig så är det ett enkelt sätt att bo utomlands på.

Jag skulle uppmana alla att prova på att bo utomlands ett tag, man lär sig så mycket - man får så många nya perspektiv genom alla människor man får träffa och kulturen man får uppleva.

Och du har rätt, även om man kanske ångrar vissa saker så är det ändå del av pusslet. Det passar liksom in i helheten.

Sandra sa...

Vad roligt ! Kan du inte berätta mer om din tid i Paris? Det kanske rentav finns någon fin gammal bild ;)
Kram!

Sahra sa...

Jag tror många längtar bort just då efter gymnasiet. Att pröva sina vingar. Man har precis blivit lite lagom vuxen. Jag ångrar att jag inte gjorde det. Jag reste väldigt mycket, men alltid kortare resor. Max 4v. Jag kommer definitivt uppmuntra mina barn att prova en tid utomlands. Plugga eller backpacka eller försöka jobba. Bra erfarenhet som man alltid har med sig.

Anonym sa...

Japp, au-pairlivet är absolut inte glamoröst (jag brukade kalla det för en sorts lumpen!) men så mycket man lär sig under det året / tiden man är iväg. Stå på egna ben, språkliga och kulturella upplevelser, lära känna en annan familj och nya vänner, OCH jobba! Jag var au-pair i Genève, 18 år sedan, huga! Men det är tack vare det året som jag är där jag är nu, även om det inte är i Schweiz! Och förresten har jag ju fortfarande kontakten med au-pairfamiljen, vilket är himla kul!

Anonym sa...

Något av det absolut bästa jag gjort - au pair i London! Precis som du skriver, kanske inte världens roligaste "yrke", men det gav så ofantligt mycket mer. Lärde känna mig själv där. Att jag vågade då var kanske en gåta, men efteråt har jag vågat nästan allt jag viljat! Visst finns det saker man ångrar i livet, men detta är inte något sådant. Tänker fortfarande på London som något magiskt! Berätta mer om Paris någon dag, Marie! /Susanne

storasyster sa...

10år sen... hmm. men visst har vi fina liv idag även om det så klart finns småsaker man ångrar att man gjort. ditt au pair år fick även mig att besöka o älska den magiska staden. jag minns att vi gick hand i hand i kärlekens stad haha.

meerle sa...

Ohyes! Jag håller helt med dig! Alla borde prova att vara au-pair eller i alla fall bara byta land för ett litet tag! Man får inte bara insikt i en annan kultur och vardag, vidgar sina vyer, man lär verkligen känna sig själv och sin egen kultur. Det ger så mycket! Jag är jätteglad att jag stod emot min mamma och åkte ändå. Jag kommer aldrig ångra det året, även om det var mycket upp och ner och slitigt. Men jag hade inte varit den jag är idag annars. Och mitt liv hade definitivt sett annorlunda ut om jag inte gjort det! Jag tycker också det skulle vara intressant att läsa om din tid i Paris, den är nog lite mer exotisk än min i Hannover ;)

Anna tänker högt sa...

I år var det 16 år sedan jag var au-pair i London, eller jag for ju tillbaka till samma familj en sväng till sedan också. Helt klart ett av de klokaste beslut jag någonsin har tagit, att besluta mig för att flytta in hos vilt främmande människor i ett främmande land. Det låter ju helt knäppt när man tänker på det så men åh så roligt och spännande det var. Bara att få insikten att man klarar sig själv, man behöver inte ha sina trygga föräldrar och vänner nära för att klara sig. Jag blev förälskad i London och längtar tillbaka mest jämt.
Jag har några vänner som ångrar att de aldrig tog chansen då och flyttade utomlands ett tag. Man ska definitivt passa på att göra det tycker jag om man har möjlighet.

Millan sa...

Grattis till 10 ar! Visst kanns det lite stort nar man inser att man bott utomlands sa lange .. Oftast var det ju inte alls det man tankt sig fran borjan. Men nagot leder till nagot annat och sa vidare ...
Kram!

Annika sa...

Au-pair ja, det var så jag hamnade i USA efter avslutad dekoratörsutbildning i Sverige.
Fick inget jobb hemma efter den utbildningen och tänkte att NU åker jag till USA på ett år...
OCH se vad som hände?
Sitter kvar i Washington 22 år senare.
Trivs bra.
OCH jag är inte heller ngn som ngnsin egentligen velat ut på ngra större äventyr, eller den som tar risker.
Tycker också att det är nyttigt att dra iväg ett år
under sin ungdom. Absolut.
Ja, du fick ditt lystmäte stillat.
Gillar.
Karolinas bästa kompis har en syster som JUST kommit hem från ett år som amerikansk au-pair i Paris. OCH hon trivdes. SÅ bra.
Nu har hon börjat UNI här i USA och är så jätteglad att hon tog chansen att åka till Paris då hon fick den!!

Miss Marie sa...

Sofia - jag skulle också rekommendera alla att bo utomlands ett tag! Det ger en verkligen perspektiv, och jag möter inte många rasistiska ex-pats, kanske för att man själv faktiskt har egna erfarenheter av att vara utanför..?

Sandra - gamla bilder finns, men tyvärr inte på min dator! Visst kan jag berätta mer! :)

Sahra - ja, det är en perfekt tid att utforska världen, man har inga skyldigheter hemmavid utan man kan lugnt göra nåt kul, sen blir det svårare ju äldre man blir efter giftermål, husköp, barn osv...

Petchie - absolut! Att vara au pair är inte glammigt på nåt sätt o det är ganska konstigt att bo hemma hos någon man inte känner, men man lär sig så himla mycket om sig själv!

Miss Marie sa...

Susanne - visst är det så! Slitigt o ganska tråkigt att vara au pair, men det är ju livet runt omkring som gör det hela värt det! Jag är också övertygad om att jag hade varit en hel annan (feg!) människa om jag inte hade åkt till Paris!

Storasyster - ja, det var så kul med dina besök! Kommer fortfarande ihåg de snygga blommiga byxorna som du shoppade! :)

Meerle - helt sant! Det ger så otroligt mycket att uppleva ett annat land o kultur o upptäcka att allt inte är så som man är van vid hemifrån! Ger så enormt mycket.

Miss Marie sa...

Anna - ja, visst är det lite underligt att både jobba för och bo hos en familj man aldrig träffat innan!!! Inte alltid roligt, men det är alltid värt det. Är man sugen på att åka utomlands o jobba eller resa ska man absolut göra det, jag tror aldrig man ångrar att man gjorde det men att man alltid ångrar sig o man inte vågade!

Millan - nu har jag inte bott utomlands alla dess tio år, pluggade i Sverige, men visst är det så att allt startade där o jag tror inte jag hade varit i München idag om jag inte hade åkt till Paris! :)

Annika - ja, tänk, där sitter du! :) Man vet aldrig var livet leder om man vågar följa stigen, riktigt häftigt att se! :) När man är ung har man ju inget att förlora, det blir svårare sen med familj, barn, hus osv, då kan man inte bara släppa allt o bosätta sig i ett annat land! Eller, klart man kan, men det är lite svårare! :)

storasyster sa...

Du, de byxorna hänger fortfarande i garderoben!!

Miss Marie sa...

Storasyster - :)

Anonym sa...

Mina månader i Paris var det absolut bästa jag kunnat gjort också, vid den tidpunkten.

Drömmer lite om att uppleva staden med dig igen faktiskt, den där weekendresan borde vi kanske kika på...

Hur som helst, fantastiskt lycklig över att du var min granne och knackade på min dörr den där dagen! <3

Sofia sa...

Tänk vad många val man gjort genom åren. Det jag lärt mig är dock att endast ångra det jag inte gjort. Resten kan man inte göra så mycket åt iaf.

Anna, Fair and True sa...

Jag var ju aupair i USA ett år så kan också rekommendera det!

Vad är det du har pluggat nu igen som du inte tycker är rätt för dig?

Anna sa...

kul att lära känna dig lite bättre!
Paris har jag bara varit en helg i men jag är sugen på att åka tillbaka...

Anonym sa...

[p]It茅聢楼忙陋職 an already well-known fact that the attire that one wears determines an individual茅聢楼忙陋職 [url=http://www.ppoloralphlauren.co.uk]ralph lauren polo shirts[/url] personality to a greater extent . The Pandora Bracelet, which is nourished in the dainty beads and Pandora Charms with your care and minds, will be not only a charming bracelet, [url=http://www.ralphlaurenoutletonlinee.co.uk]ralph lauren outlet[/url] but also your token of your thoughts and style . Special collections for the [url=http://www.ppoloralphlauren.co.uk]cheap ralph lauren polo[/url] US Open tournaments . However as the particular slogan for a political movement says, "Farms Feed Cities," and also in a variety [url=http://www.ralphlaurenoutletonlinee.co.uk]ralph lauren outlet online[/url] involving ways . The internet has made people very lazy and no one wants to use [url=http://www.ppoloralphlauren.co.uk]polo ralph lauren uk[/url] the conventional methods of shopping any more . The same alluring, black [url=http://www.ralphlaurenoutletonlinee.co.uk]cheap ralph lauren polo shirts
[/url] Ann Taylor spandex gown that you purchased for $35 . We can wind up buying the ralph lauren polo in many [url=http://www.ralphlaurenoutletonlinee.co.uk]ralph lauren outlet uk[/url] when investing in a deep discount within the factory release . [url=http://www.ppoloralphlauren.co.uk]discount ralph lauren polo shirts[/url] com/story.[/p]