torsdag, november 15, 2012

Rötter


Jag har pratat om det här förut, om att ge Alfred rötter. Hur han, som hälften svensk, hälften engelsk och född i Tyskland, kanske kommer få svårt att få en egen identitet när han blir äldre. För det spelar ju ändå roll det här, med vad man identifierar sig med. Som igår, jag blir ju glad ända in i själen när supersvenska Zlatan gör ett alldeles fantastiskt mål. Mot England av alla lag. Ni fattar ju. Mitt svenska hjärta bultar fortfarande. 

Men sen finns det ju andra tillfällen, då man inte behöver identifiera sig med någon nationalitet. Mia uppmanar oss att börja snacka om det. Och jag håller med. För även om det är viktigt att få vara stolt över sin nationalitet så får man aldrig använda den till att trycka ned andra, oavsett om de är av samma nationalitet eller någon annan. Eller som Alfred, lite av varje. Soran sätter bra ord på det: "Påståendena att Sverige inte skulle vara även mitt land, och att jag inte skulle vara svensk, är däremot åsikter som symboliserar en stor del av problematiken med att kunna integreras.Dessa åsikter är så mycket svårare att punktera. Som att folk blandar ihop etnicitet med nationalitet. Som att de gör sig till uttolkare över vad som är och inte är svenskt beteende. Det är dessa argument som sprider främlingsfientliga föreställningar. Som skapar utanförskap, och alienerar."

Vi bor mitt i historien, i München frodades naziströrelsen, inte långt härifrån ligger ett gammal koncentrationsläger och Engelsmannens farmor kan berätta historier om hur det var när London bombades under andra världskriget. Allt det leder till att vi idag ska kunna leva i en fri värld, där alla får plats. För jag tror det. Alla har en plats, oavsett nationalitet eller etnicitet. Och det är det vi måste prata om. För vår skull och för våra barns skull.

20 kommentarer:

Lotta sa...

Absolut! Enormt viktigt. Sorans ord går rakt in.

Jag har en Österrikisk pappa. Min farmor hade två små barn när hela Wien bombades och hon fick fly.

Vi vill ha en värld där alla får plats. Som utlandssvensk och med föräldrar från två olika länder, tänker jag ofta på det här. Kan bara hålla med dig. Det är enormt viktigt att vi alla kan fungera tillsammans, respektera varandra för dem vi är och oavsett var vi kommer ifrån.

meerle sa...

Ja det är jätteviktigt! Soran har så rätt. Jag har just börjat skriva en essä om SD och den debatten som kom nu gör att det känns ännu viktigare.
Jag är uppväxt i en del av Sverige där väldigt många röstar på SD och jag har känslan av att fler och fler börjar tycka att de är helt okej. De vet vad de står för men tycker inte att det är så farligt. Men det är just det de är.

Alla är vi lika mycket människor på jorden!

Jonna sa...

Jättebra och intressant inlägg, har också tänkt lite extra på det där - särskilt sedan gårdagens nyheter.

Anonym sa...

Tror inte du behöver vara orolig för att Alfred ska känna sig vilsen. Han har ju världens finaste mamma! Men visst jag har samma oro fast vad gäller 2sprâkigheten. Det gnager... Tänk om inget av hans sprâk blir tillräckligt flytande? Och tänk om han inte lär sig alla "kultur"koder. Han pratar flytande men vet inte hur man "beter" sig.

Sahra sa...

Väldigt bra sagt av Soran. Att skilja mellan etnicitet och nationalitet. ag vill bo i en värld där alla respekteras och behandlas lika. Jag vägrar tro att det är en utopi. Jag tycker det är skrämmande att det växer upp en generation som bara nuddar vid andra världskriget och nazismen i historieböckerna idag. Jag hoppas att mitt genuina historieintresse ska föras vidare till barnen. Jag kommer aldrig sluta berätta sådana här saker för dem. Jag tänker till och med gå så långt att jag tar med dem på resa nästa sommer till Frankrike och Tyskland så att de kan få se historien livs levande.
Kram

Anonym sa...

Och det är när du skriver sådana här saker som jag vet precis varför jag älskar dig. Precis som jag påminns om det när vi skvallrar, eller äter macarons eller provar kläder. Det spelar som ingen roll om det är på ytan eller om det är på djupet, du är precis en sån människa som jag är så otrolig tacksam över att jag har i mitt liv. Oavsett hur sällan vi ses så har du alltid en bit av mitt hjärta.

Annika sa...

Mkt bra skrivet.
Älskar din blogg och din blandning.
Visst, jag förstår precis vad du menar.
Har själv tänkt i de banorna. Men förstår nu, med många år på nacken, att Karolina hör hemma i två länder. Att hon själv identifierar sig så.
Fint.
Jag vet att allt kommer att bena ut sig för Alfie-boy!

Saltistjejen sa...

Otroligt fint skrivet Marie! Verkligen på pricken! Att ha rötter. Att vara stolt över sin kultur och sina traditioner. MEN att samtidigt vara en del av världen. En världsmedborgare. DET är verkligen det man önskade att alla skulle kunna få känna sig som. och tyvärr tror jag att det till största del handlar om trygghet. Är man trygg i sig själv behöver man inte "hävda sig" och då spelar det mindre roll med etiketter och dylikt. Då räcker det att man ÄR. Att man är en bra PERSON. Man behöver inte bli någon på någon annans bekostnad.
Sådant tänker jag å ibland när jag funderar över min roll som mamma också. vad ger jag mitt barn? Jag vill ge henne en bit av Sverige. Såklart. MEN det bästa jag kan ge henne är en bra grundtrygghet i sig själv. Att hon känner att hon duger som hon är. Att hon t o m kan vara stolt över den hon är. :-)
KRAM!

Lotta sa...

Ps. Finaste Marie....lite love så här på fredagen vill jag ge dig. Titta gärna in hos mig när du har tid.

Kram och ha en fin helg
Lotta

Millan sa...

Sa sant som det var sagt!

Miss Marie sa...

Lotta - visst är det så! Och kanske vi som utlandssvenskar tänker lite extra på det? Tack för utmärkelsen! :)

Meerle - intressant skrivuppgift du har! På min hemort finns det också många SD-sympatisörer!

Jonna - ja, tror det är många som förhoppningsvis tänkt lite extra på det!

Anonym - ja, det är ju också en sak att oroa sig över! Även om nu Alfred lär sig prata både svenska o engelska så är det ju mycket annat som måste till också!

Sahra - ja, tror att vi i Sverige kom "lätt undan" under andra världskriget, så därför har vi inte samma historia som tex England, Frankrike o Tyskland, där finns ju påminnelser om det var man än går!

T - puss på dig!

Annika - härligt att K-girl känner sig både svensk o amerikansk!

Saltis - helt klart! Är man trygg i sig själv behöver man inte trycka ned andra människor genom att hävda sin egen rätt över andras.

Millan - :)

Martina sa...

Fint och intressant inlägg.
Det kan vara lite knepigt det här när man har rötter fran ett land, bor och har fatt barn i ett annat, lever med nagon som har helt andra rötter osv osv. Man är ju liksom lite utanför normerna och standardmallarna, men samtidigt blir det ju mer och mer vanligt. Det finns ju inga rätt och fel. Man far ga mycket pa magkänslan när det gäller att guida sina barn vad gäller rötter och ursprung.

Visst skulle man vilja att alla nationaliteter och etniciteter skulle kunna leva fridfullt tillsammans oberoende pa hur och var man väljer att leva. Tyvärr vet vi ju att sa inte riktigt är fallet. Mycket spelar in. Inte minst historian. Det känner man av mer i Frankrike än i Sverige. I alla fall vad gäller andra världskriget. Här finns det ju fortfarande manga som lever och som minns den hemska occupationstiden. Och det är klart att det sätter djupa spar.

Kramar

Miss Marie sa...

Martina - likadant här i Tyskland, här märks andra världskriget mycket mer och man påminns ofta om det. Och just att makens farmor var en av de bombade, ja, då får man ju en mer personlig koppling till det. I Sverige blev de ju väldigt förskonade, som tur är, men det kanske därför som människor inte känner igen vad som händer i samhället nu?

Anonym sa...

Jag tror inte att vi aldrig någonsin får bort SD så länge det råder ”locket på” –mentalitet i Sverige. Får man inte tala om invandringens problematik öppet då gör man det bakom ryggen på våra politiker i alla fall. Och folk proteströstar SD därför att de är så jävla trötta på hyckleriet hos politikerna/etablisemanget.
Folket har för länge sedan sagt stop och belägg. Det räcker med invandrare SÄRSKILT när man inte ens erbjuda någon vettig sysselsättning för de som redan finns inom landets gränser. Bättre att hänvisa alla somalier till något annat land i stället.
Om man inte får prata om de höga siffrorna när det gäller kriminalitet. Inte höga siffror när det gäller barnafödsel. Inte höga siffror om arbetslöshet. Inte höga siffror om analfabetism. Inte höga siffror när det gäller ofillan och oförmågan att integreras i samhället. Då kommer folket att tvinga politikerna att se sanningen genom att rösta på SD.
Någon gång måste man säga som det är. Att invandringspolitiken är totalt misslyckad. Att man låter folk flytta hit och sen passifierar dem genom att låsa in dem i olika flyktingförläggningar i ÅRATALS utan ett besked. Efter ett positivt besked flyttar de flesta till orter (typ Södertälje) där man knappt kan höra svenska längre. Hur i helskuta hade man tänkt att dessa människor skulle bli arbetsföra och inte evig belastning för samhället?
Man talar om att SD är kvinnofientlig och rasistisk. Titta på invandrarna. Hur är deras kvinnosyn? Vilka flickor är det som mördas av deras egna släktingar/bröder/fäder – i hederns namn dessutom? Vilka barn får inte delta i simning? Vilka får inte delta i sexualundervisningen? Vilka ska helst njuta av "hemundervisning” istället för att lära känna andra ungar?
Och inte nog med detta, vilka är det som är mest rasistiska om inte invandrare själva. Det uppstår ständiga gängslagsmål olika grupperingar emellan. Man kommer hit som flykting, men förutsätter att det svenska samhället skulle acceptera och legalisera det egna landets hemskheter – som könsstympning av små flickor. Varför kommer man hit ifall det egna landet var så himla bra? Stanna där eller åk dit istället!
Jag tror inte att SD har förlorat många röster i och med denna skandal. Folk bryr sig inte. Man är så trött på den rådande tramspolitiken att vad som helst är bättre än detta. Moderaterna har bara fortsatt sossarna huvudlösa slöseri med svenskarnas skattepengar. Någon måste göra slut på detta. SD är ett alternativ i brist på andra.

Miss Marie sa...

Anonym - jag tycker det är lite roligt att du (och andra SD-sympatisörer) ser Sverige som det här perfekta landet som alla vill bo i. Så är det verkligen inte. Jag ser gärna att du redovisar var du har hittat statistiken för vad alla invandrare kostar, annars kan det ju lika gärna vara något som du hittat på.

Anonym sa...

Uppenbart är inte Sverige det ”perfekta landet” för dig. Du äter hellre från de tyska köttgrytorna. Men trots att du själv väljer den tyska skattepolitiken framför den svenska vill du ändå att vi som bor kvar i det perfekta invandrarlandet ska fortsätta att visa vår solidaritet gentemot invandrare – du själv slipper ju.
Tyskland är faktiskt fantastiskt. Allt är ca 30% billigare. Inte minst boendet. Bilar ska vi inte tala om. Och maten är alltid är en glad överraskning när man handlar i en affär. Ändå är lönerna höga. Inte mycket att klaga om med andra ord.
Kanske borde man höja skatterna för att även ni utlandssvenskar skulle kunna bidra lite till? Var lite mer solidariska – vetja.
Det rimmar så illa när du som inte bidrar till de svenska invandrarnas försörjning snackar om solidaritet därborta. Det är nästan som om jag skulle snacka med en politiker. De också visar med hela handen och talar om för oss undersåtarna hur vi måste dela med oss. Själva skatteplanerar de.
Jag förstår mig inte på invandrare som flyr sitt forna hemland från förtryck och förförjelse för att sedan i Sverige utöva kvinnlig könsstympning. Jag skiter i ifall det tillhör deras kultur. Den som vill lagstifta om barbari i Sverige hör inte hemma här. Åk tillbaka! Det är fritt för dem att stanna och anpassa sig – annars får de sticka.
Det är exempelvis detta som SD menar inte hör hemma i svensk kultur. Må hända att även vi har varit grymma och obetänksamma i det förflutna, men civilisationen i Sverige har gått framåt. Vi vill inte flyttas tillbaka till medeltiden oavsett att många invandra inte tycks känna till något annat sätt att leva.
Det blir så konstigt när kritiker frågar ”med vad är svensk kultur”. Det är svårt att svara uttömmande men alla vet likaväl att ovanstående exempelvis INTE tillhör svensk kultur och sedvänja. Det behövs inte förklaras närmare.
Alla analfabeter som flyttar hit och vill bli hjälpa får befinna sig i att anpassa sig till de nya reglerna som råder i samhället. Inget dalt och inga extra förmåner. Och passar det inte att arbeta – stick!
Så enklet är det.
Du själv kan låtsas vara en god människa och njuta av den höga levnadsstandarden långt borta från den svenska vardagen, ekonomin ja invandrarproblematiken.

Anonym sa...

Vilka otrevliga och agressiva inlägg av anonym!? Inte bara invandrare får sig en släng av sleven utan även utlandssvenskar som ska "bidra".

Personligen tycker jag att filmen med SD:s toppolitiker verkligen visar ett och annat. Att gå omkring och säga "Det är MITT land" till personer som uttrycker sig intelligent, empatiskt och korrekt - och dessutom är svensk i passet - det är bara sjukt patetiskt.

Miss Marie sa...

Anonym - så du menar att Tyskland inte har någon invandring, eller vad menar du? I dina ögon är väl jag en inandrare här i Tyskland o jag borde väl sticka hem till Sverige, eller vänta, där kanske såna som du ser mig som invandrare igen?! Nu vet inte jag vilket Tyskland du åsyftar, men här i München är inte mycket billigare än det är i Sverige. Mat, boende mm är dyrare, bil vet jag inte eftersom vi inte har någon så jag känner faktiskt inte igen mig i den utopi du målar upp Tyskland som. Visst, lönerna är kansk högre men så är också skatterna. Men det är ju inte ens poängen. När jag säger att det finns en plats för alla, så menar jag såklart inte att alla ska bo i Sverige, det vore ju befängt. Men det borde du väl farta, eller?

Annan anonym - ja, förra anonym verkar gilla att pådyva sina åsikter på andra! ;) Ja, det läskigaste i filmen är ju att Soran är svensk o pratar svenska, ändå säger Almqvist att det inte är hans land?!? Vaddå, ska alla vara blonda o blåögda o heta Andersson i efternamn för att vara svenska, eller!?

Anonym sa...

Ja! VIKTIGT Marie! För våra barns skull! /Susanne

Anna, Fair and True sa...

Vilket bra inlägg!

Tror att rötterna kan finnas på flera ställen och Alfred inte nödvändigtvis kommer bli rotlös. Snarare tvärtom, mer berikad och ett hem på flera ställen.

Soran är bra!