tisdag, januari 08, 2013

Flygvett


Det är inte enkelt att flyga med småbarn, det ska ni veta, och de flesta föräldrar gör sitt bästa mot de andra medpassagerarna.

Men det finns undantag, såklart.

Jag tycker det finns två kardinalregler när det gäller att flyga med småbarn.

1. Man har såklart med sig leksaker. Men dessa leksaker får INTE låta. Inget blip-blip, tjing-tjong, eller ii-ii-ii.
2. Man byter blöjor på toaletten. Helst den toaletten med skötbord på, men sitter det en kille på den toan med skötbord i 20 minuter och man står med en nybajsad Alfred över axeln, ja, då får man helt enkelt göra sitt bästa på en vanlig toalett. Inte kul, I promise.

Så igår hade vi en familj bakom oss. Så fort de satt sig på plats började nån melodi spelas. Tänk er en sån här gammeldags ringsignal till mobilen, ungefär. Så lät den, over and over and over again. Genom taxi, take-off och uppe i luften också. Till slut tröttnade väl ungen på den så de stängde av den. Tack och lov.

Sen ser jag i ögonvrån hur de lägger ned ungen på sätet... och börjar byta blöja! Flygvärdinnan skyndar dit och förklarar att det finns ett skötbord i toaletten där bak, men mamman förklarar att det ju bara är en kissblöja så den kan de byta där på sätet. Sen försöker de pracka på flygvärdinnan blöjan så att hon skulle slänga den, men det ville hon såklart inte utan hämtade en plastpåse som de fick slänga den i. Jag skulle inte vilja ta i nån annan unges blöja jag heller!

För det första är det ohygieniskt att byta blöja på en flygstol men sen tycker jag också att det är respektlöst både mot flygvärdinnorna och passagerarna , ja, faktiskt mot det lilla barnet också. Äckligt är det i vilket fall som helst, för jag tror inte det finns en bebis i hela världen som aldrig har kissat under tiden man byter blöja...

Överreagerar jag?

23 kommentarer:

Sahra sa...

Nope. Du överreagerar inte.

Sofia sa...

Nej du överreagerar verkligen inte. Vi hade en liknande flygresa till Stockholm innan jul med leksaker som lät och spelade samma melodier om och om igen samt blöjbyte i stolen. Det var ett litet SAS-plan vi flög med och kön till toaletten var lång så jag antar att föräldern inte orkade vänta men jag tycker som du att det är hänsynslöst både mot andra passagerare samt barnet!

Anna-Lena sa...

Nej jag tycker verkligen inte att du överreagerar! =)
Jag har själv inga barn och känner ofta att jag inte har "får" klaga på sånt som avser barn och barnuppfostran. Men jag måste säga att jag tycker att det finns många föräldrar som inte bryr sig ett dugg om sina medpassagerare. Om de har en bebis som skriker hela resan så förstår jag att det är jobbigt för dom, självklart, men det är ju även jobbigt för medpassagerarna och om de skulle resa sig upp och säga "ursäkta att mitt barn skriker jag hoppas att ni kan ha överseende med det" till de som sitter runt omkring åtminstone så skulle i alla fall jag bli mindre irriterad. =)

Anonym sa...

Jag blir inte ett dugg irriterad på att barn skriker. Tycker bara synd om barnet och föräldrarna. Men när det tjatas, bråkas, piper och typ sparkas på säten osv... Nä fy fan. Angående blöjbyten har jag blivit förvånad på många platser att föräldrar bara byter var som helst (caféer, hemma i soffan, på golvet), även bajsblöjor, och torkar med lite wipes och sen är det klart. Vad tusan? Ohygieniskt så det är inte klokt!/T

Miss Marie sa...

Sahra - känns skönt att du håller med! :)

Sofia - jamen orkar inte vänta, en vuxen människa skulle ju inte sätta sig o kissa i gången bara för det?! Nej, ibland vet jag inte vad vissa föräldrar tänker med!

Anna-Lena - ja, man måste ju komma ihåg att alla har betalat för att få sitta på det där planet o att man måste tänka på alla andra! Det är ju skitjobbigt när barn skriker, både ens egna o andras! :)

T - ja, skrikande bebisar kan man ju inte göra så mycket åt, men precis som du säger, småbarn som gnäller o håller på är verkligen jobbigt, särskilt om föräldrarna ignorerar dom!

Desiree sa...

Tycker inte alls att du överreagerar. Det är ju hur ÄCKLIGT som helst att byta blöja på sätet. Ohygieniskt. Usch borde finnas en regel mot detta precis som man inte får röka vid sitt säte. Leksaker med ljud borde också inte fås tas med. Önskar att alla föräldrar hade gott flyg vett och etikett som du har då skulle flygningar vara betydligt trevligare för alla passagerare.
Kram!

Jenny sa...

Nu har ju inte jag barn, men jag har jobbat en hel del med barn genom åren. Och spontant vill jag lägga till en sak: låt inte ditt barn skrika! och då menar jag inte om det gråter eller så. utan skriker i lek, eller skriker för den är arg och bara ignorerar det (om det är din pedagogik hemma att ignorera tills de tystnar så får du strunta i den på flyget, för vissa av oss har grov tinnitus redan). Eller?
Jag kan tänka mig att du är en flyga-med-barn-proffs-mamma. Du kanske kan inspirera puckona?
Kram!

storasyster sa...

Håller fullt med dig. Men sen är ju inte alla så flygvana som du är så att de tänker på allt. Men det klart att man ska respektera medpassagerarna. Sen om barnet inte slutar skrika, det kan man inte göra så mkt åt som förälder tyvärr. Ibland, speciellt med första barnet, blir man ju helt svett av att man inte kan tysta sitt lilla barn.

Annika sa...

Nej, det gör du inte.
Jag skriver under på allt du säger.
Levde själv efter de reglerna då K var liten. Alltid.
Likaså tycker jag inte att barn ska springa i gångarna då de är lite större.
GAAAHH!!!
Skärpning gäller för många fldrar på flyget.

Anonym sa...

Vad gäller leksaksljud tycker jag det kanske är lite av en kompromiss mellan hur mycket ljud, hur länge. Att kolla en Pippifilm med ganska nedskruvat ljud tycker jag är helt okej.
Sedan har jag bytt en kissblöja i ett hörn av gaten med barnet liggandes i paraplyvagnen. Handikapptoaletten var 'ur funktion' och det var kö till damtoaletten. Vi var skymda så jag hoppas ingen såg. Däremot har vi alltid bytt inne i flygplanstoaletten. Men jag har sett andra föräldrar byta i sätet. Jag reagerade inte lika starkt som du men jag tyckte inte heller att det var riktigt okej. Jag har även bytt blöja på bänken i en busskur en gång. Men vi var ensamma där och det var mitt ute i ödemarken så vi hade inte så mycket val. När vi flyger har vi alltid en liten vikbar skötdyna i plast med oss. Tycker det är bra om man tvingas byta på ett toalettgolv typ. Men jag håller verkligen med dig om att vi borde bli bättre på att visa mer hänsyn som föräldrar som reser med ganska störande barn. Samtidigt önskar jag ibland att medresenärerna skulle vara lite vänligare och mer förstående.

brysselkakan sa...

Nu flög jag aldrig med barnen när de var små och numera, de gånger vi flyger ihop, oroar jag mig mer för att de ska bli för onyktra ;-)
Men till ämnet!
Barn som gråter och är ledsna får man nog ha överseende med, i alla fall när föräldrarna gör vad de kan för att få tyst på sitt barn. Men barn som bara ylar och gnäller och ingen förälder ens försöker, nä de gillar jag inte. Sedan brukar vi lösa det med att skoja med barnet, oftast går det ju över om de får annat att tänka på men det går inte över om man som vuxen bara gnäller ;-)
Det där med blöjbyte funderar jag på om det är typsikt svenskt? Kan inte minnas att jag någonsin in i Europa sett någon byta på barn offentligt. Men jag kan ha fel!

kalaslotta i usa sa...

Du överreagerar absolut inte! När vi flög hem från Geneve så var det en familj med två kids, den ena var lugn som en filbunke och satt med pappan. Dottern satt med mamman, dottern fick allt hon ville, drog av sig alla kläder, bytte plats med brorsan, kastade ut allt som låg i stolsfickan, vägrade säkerhetsbältet..ja typ allt. Mamman valde att låta henne leva rövare medans hon kollade film. Sen kom maten, den passade förstås inte och då tjatade mamman till sig glass från flygvärdinnan..och två desserter. Sockertoppen kom och det blev ett sjuhelskotta livat race på tjejen. Sen blev hon trött...och då skrek hon konstant, ville sitta här, där och ingenstans, vägrade allt som de bad henne. Jag tyckte så synd om den lilla tjejen. Hennes föräldrar skapade detta helt själva, lät henne hållas och gick med på allt..fram tills det inte passade längre. Då skulle hon plötsligt lyda...

Nä, jag tycker det är tragiskt att se hur vissa väljer att vara föräldrar. Hemskt. Framför allt är det synd om kidsen för ingen kan skylla på dem.

Blöjbyten på sätet...japp det klarade denna mamman av också, la sedan blöjan under stolen...så lovely!

KRamen

Miss Marie sa...

Desiree - nej, man undrar lite hur dom tänker!

Jenny - jamen så tycker jag folk borde tänka när man vistas på offentliga ställen överhuvudtaget! Egentligen ingen skillnad på flyg eller restaurangbesök, skrikande barn är inte kul!

Storasyster - ja, oj! Jag har haft många svettiga stunder när Alfred var mindre o bara skrek o skrek på flyget... usch, usch. Men sånt kan man ju inte göra nåt åt, förutom att försöka trösta!

Annika - nej, det verkar som föräldrar bara tänker på sitt barns bästa o inte andra passagerarna! Spring, skrik och skoj funkar inte på ett flygplan!

Anonym - absolut, det beror ju på ljud o ljud! Ett flygplan är ju ganska ljudligt så som det är, men just irriterande ljud, särskilt på ett kvällsflyg som detta var, då blir jag faktiskt irriterad! Och byta blöja, ja det har man ju gjort på alla möjliga ställen, ibland får man inte vara kräsen! Men just på flygplan eller restaurangbord eller liknande, det är bara ett stort nej på det! En sån där vikbar skötdyna har räddat oss många ggr, det är inte alltid det finns skötbord!

Brysselkakan - det här paret var holländskt/östeuropeiskt så det är inte enbart en svensk grej! Jag har inga problem egentligen med blöjbyte offentligt, men i Sverige borde det ju inte behövas då det finns skötbord överallt.

Miss Marie sa...

Lotta - nämen mysigt, smidigt att stoppa blöjan under stolen...! Ja, det är med att stoppa till barnen mer o mer socker under flygresan är ju knappast en bra grej. Nu flyger vi aldrig mer än dryga två timmar, så jag har ingen erfarenhet av det, men på långflygningar blir det ju jättejobbigt för alla!

Veronica S V sa...

Håller med till 100%! Har själv varit med om det rätt många gånger och irriterad mig. Vet inte hur ofta jag har suttit på ett café där flertal mammor (har faktiskt inte sett pappor göra det;) har bytt blöja på sina barn i liggdelen av barnvagnen....fine, inte lika ohygiensikt som på en allmän yta men ändå störande med doften och nakna rumpor. Tycker att det faktiskt är lite integriteskränkande för barnet! Men: det värsta, värsta av allt är att vissa har mage att lägga den använda blöjan på en tallrik på bordet eller lämna in den på brickan tillsammans med porslinet...? Otroligt drygt och otrevligt mot personalen tycker jag. Och ja, vanliga cafégäster som bara sitter i närheten stör sig också.

Miss Marie sa...

Veronica - nämen, blääää! Usch vad äckligt! Jamen, just det där med att de tror att andra människor vill hantera deras barns blöjor?! Jag menar, hur tänker man där? Man lägger väl åtminstone blöjan i en påse? Men det har hänt flera gånger att jag har kommit in på en toalett i Sverige o så har nån bytt en bajsblöja där och den ligger o stinker i sopkorgen, har svenska föräldrar inte ens med en påse de kan lägga blöjorna i?! Blää, äckligt!

Martina sa...

Haller fullständigt med dig!
Vissa människor har verkligen ingen som helst vett och etikett och verkar inte ta den minsta hänsyn till andra.

Visst, det är skitjobbigt att sitta nära nagon som har barn som skriker under en hel flygresa. 2 tim gar väl an man när man har flygningar pa 10 timmar eller mer da är det inte sa kul längre. Men vad ska man göra?! Man kan ju inte strypa barnet och tro mig, det är minst (om inte mer) lika jobbigt för föräldrarna.

Däremot sa finns det ju manga saker som man KAN göra nagot at. Som att bara ha "tysta" leksaker, säga till barnen och se till att de inte sparkar pa sätet framför, byta blöjor pa toaletten...

Svart att sätta regler, men man tycker ju att folk borde ha lite sunt förnuft.
Kramar

Saltistjejen sa...

Men FYYY!!! Jag håller med dig! Man får ha överseende med mycket hos små barn men fräldrarna måste ändå kunna sköta saker som blöjbyten på ställen där blöjbyten ska ske. Okej om det är ute i naturen (typ i en stor park på en medhavd filt eller handduk för ändamålet, eller rent av bara ståendes på marken, men absolut inte inomhus på offentliga ställen. Och särskilt inte på ettplan som ju är supertrångt!!!!!! Uäck!
Sedan tycker även jag att man måste tänka på ljudnivån på leksaker till barn. Gäller även iPads och iPhones eller liknande som ju många barn har nu (särskilt BRA för långa flygresor kan jag ju säga!) MEN man får ha volymen lågt och allra helst ha hörlurar till barnet. Vi skaffade lurar till E och hon har dem alltid på sig när hon kollar eller spelar ngt då vi är ute. Med undantag på kortare bussresor etc. Men då har vi koll på volymen och på att det inte ska störa andra.

Miss Marie sa...

Martina - ja, det handlar ju bara om sunt förnuft! Jag skulle inte vilja sitta på ett säte som precis innan använts som skötbord! Barn har också rätt att vara på flygplan, men som förälder gäller det faktiskt att tänka på andra också!

Saltis - ja, har man iPad eller iPhone så är det ju superbra, bara att plugga in hörlurarna så kan barnen kolla på nån film eller spela nåt spel!

Lisa sa...

Haller helt med dig! Lite sunt fornuft kommer man langt med skulle jag saga...

Men det har med blojbyte. Jag har bytt blojor pa alla mojliga stallen. Kanske är det mest här i Polen som det kan vara svart att hitta riktiga skotrum? Sjalvklart skulle jag ALDRIG byta bloja pa en flygplansstol, eller mitt pa ett cafe eller en restaurang. Vi gar undan sa att andra inte ska bli störda självklart och vi har alltid nagot typ av underlägg med oss. Och påsar att lägga blöjorna i. Finns det heller ingen papperskorg sa far den smutsiga blöjan följa med oss. Skulle aldrig drömma om att lämna den på ett bord eller dylikt..
Men ibland maste man byta, och ofta (i alla fall utomlands: Polen, Frankrike etc) så finns det inga skötrum. Eller så är toaletten så liten att man knappt kan komma in och stänga dörren om sig... Vad gör ni andra då?

Miss Marie sa...

Lisa - jag tror alla har behövt byta blöjor lite varstans, grejen är väl att man försöker vara lite diskret och inte göra det på ett flygplanssäte, cafébord etc!

Anna, Fair and True sa...

Håller med! Kan ju uppstå kris ibland men inte på ett flygplan där det faktiskt finns toalett!

Anonym sa...

[p]combat trousers baggy combat trousers cotton combat trousers . deep . Regardless of the Tiffany ring, earrings, bracelets, necklaces and bracelets and pendants, crystals [url=http://www.tiffanycharmbracelets.com]tiffany charms silver[/url] can be called a fashion classic . There are four kinds of face shapes and selecting the best match of prescription glasses regarding either heart formed, oval, round or perhaps square face styles . Classic design is Tiffany (Tiffany) of work definition, this means that each one amazing perfect masterpiece can be passed down from generation to generation, [url=http://www.tiffanycharmbracelets.com]tiffany charm bracelets[/url] the eternal charm . But, umteen critics bonk titled these [url=http://www.tiffanycharmbracelets.com]tiffany charm necklace[/url] shoes a . ' If you offer seminars, can you offer the extra of a free e-newsletter [url=http://www.tiffanycharmbracelets.com]tiffany charms[/url] subscription or mini-seminar? - Embrace the I-cushion . Jewellery specialists even alert that you need to be cautious with polish, since it can use away some of the silver . In [url=http://www.tiffanycharmbracelets.com]tiffany and co charms[/url] 1853, Tiffany acquired the entire firm (known as Tiffany & Co.[/p]