fredag, maj 17, 2013

Maten i VenedigÅker man till Italien så förväntar man sig bra mat. Så är det bara. Vi blev bortskämda när vi var i Toskana på smekmånad, så nu jämför vi all mat med den vi åt där och det kanske inte är riktigt rättvist. Vi hittade lite god mat i Venedig och en del inte lika bra. Spaghetti Vongole är ju alltid gott, men bläckfiskrisotton är kanske inte något jag längtar efter att äta igen. I Venedig äts mycket fisk och skaldjur, så väljer man det på menyn så brukar det bli gott. Oftast har restaurangerna levande krabbor och humrar som man får välja av, och fisken ligger också synlig så man ser vad det är man äter.  


Aperol Spritzer och Bellini är något som förknippas med Venedig, och jag föll pladask för Bellini, den perfekta kombinationen av syrligt och sött! Glass smakade vi såklart också, italiensk gelato är verkligen hur smaskigt som helst, det tyckte Alfred också!


Något att tänka på är att italienarna gillar sina skatter. Som turist måste man betala en så kallad turistskatt till hotellet när man checkar in (måste betalas kontant, hmm...), och väljer man att sitta på en restaurangs eller cafés uteservering så får man betala en extra avgift för det, plus att det ofta är en serviceavgift också. Så bara två drinkar kan bli ganska dyrt! Venedig vet hur man pressar turister på pengar...


12 kommentarer:

Ullis sa...

Vad gott det ser ut. Allt utom bläckfiskrisotton. Gelato är ju inte dumt heller.

Anna, Fair and True sa...

Låter skumt med turistskatt. Gäller det italienska turister också? Annars tror jag EU skulle klaga.

eastcoastmom sa...

Vi har ätit underbar mat i Italien, men också mat som var bara knappt ok... i Rom hade vi tur eftersom vi fick jättebra restaurangtips från en kollega till maken som bor där, sånt är ju toppen. Så du har helt rätt i att det finns en del lågvattenmärken även i Italien vad gäller mat!
Men gelato, wow!

Freedomtravel sa...

Vi har varit i Venedig tre gånger, och alla tre gångerna blev vi besvikna på maten. Glassen är god, men det är det enda. Resten är dyrt och tråkigt! Jag tycker absolut att Venedig är värt ett (eller flera) besök, men det är inte pga maten... ;)

Desiree sa...

Underbara bilder från marknaden med allt frukt och grönt men även från charkbutiken. Det där med skatter minns jag från då jag var med mina föräldrar i Rom. Det var en hel del sådant där också då samt serviceavgifter. Det känns inte så kul. Man känner att det är lite rip off på det hela som turist ibland.
Jag frågade dig om maten eftersom vi upplevt precis samma som ni. Vi var i Toscana (ja samma delar ni preics varit i under er smekmånad)och upplevde allt vi åt som otroligt gott. Även det enklaste smakade helt fantastiskt. Nu när vi sedan åkte till Comosjön så hade vi höga förväntningar som inte uppfylldes. Därför var jag intresserad över hur ni upplevt kvalitén på maten. Men det är nog så att Toscana tillhör en av top områdena för riktigt god mat. Är intresserad över att nosa upp fler sådana smultronställen då det gäller mat och dryck i Italien. Blir dock både väldigt sugen och nyfiken på Vendigs Bellinis. Det lät så gott. Gelato som Alfred fick äta mycket av är ju aldrig fel heller.
Kram!

myhrans sa...

Jag var inte heller imponerad av maten, att fika godsaker var dock en annan femma! Mmm! Men den där turistskatten/avgiften att betala kontant på hotellet slapp vi, men det kanske var för att vi bodde på ett litet hotell på Lido, och inte mitt i smeten..?

Miss Marie sa...

Ullis - gelato är aldrig fel! :)

Anna - skatten gäller alla icke-bofasta så det gäller för italienare också.

Eastcostmom - ja, hittar man bra ställen är det oftast fantastiskt bra mat!

Freedomtravel - håller med! Maten är inte värd ett besök, men staden är underbar! :)

Desiree - Venedig är värt ett besök bara för Bellinins skull! ;) Håller med, Toskana har fantastisk mat!!!

Myhrans - så som jag förstått det gäller det för alla turister som bor i Venedig, men Lido kanske räknas som en egen ö?

Lotta i USA sa...

Å, Marie. Det ser underbart ut, även om det inte motsvarade förväntningarna alla gånger. Miljön vägde säkert upp kan jag tänka mig ;)

Jag åker dit om inte annat för Bellinis och gelato!

xo

Martina sa...

Som sagt, Venedig är verkligen dyrt! Jag kommer ihag att vi fick betala extra för bestick (!), bröd... när vi at ute i Venedig. Hur tänker dom, att man ska äta med händerna eller ta med sig egna bestick kanske?!
Kramar

Miss Marie sa...

Lotta - miljön väger upp, o så länge det finns gelato o bellini är allt bra! ;)

Martina - galet!

Sofia sa...

Mm en Bellini sitter aldrig fel!

petchie sa...

Näe, maten i Venedig är verkligen ingen höjdare och när jag var student åt vi på klostret (!) där vi pluggade (försök att tänka dig skolmat i Venedig... inget att skriva hem om!!).
Coperto- och brödavgift är det väl på de flesta italienska restauranger, inte bara i Venedig?
Problemet med att äta i Italien är att allt är så strikt regionalt när det gäller maträtter, så det är lätt att man blir besviken (om man inte är i typ Toscana). Italienska restauranger utomlands blandar ju de bästa maträtterna från olika regioner. Det klassiska brödet i Veneto är en torr, hård historia men i Padova där jag pluggade efter Venedig fanns det vissa bagerier som "importerade" bröd från andra regioner där man bakar godare bröd!? (I Toscana bakar man bröd utan salt..)