onsdag, juli 31, 2013

Får, mapp och gatten


Alfred snicksnackar mest hela dagarna. Bla bla bla, engelska, svenska och så ett eget hittepå-språk. Eller är det kanske tyska? Polska? Vem vet.

Lite roligt är det med orden som han inte riktigt kan uttala. Som får, mapp och gatten. Eller för en vanlig svensk; hår, napp och vatten. Jag tror faktiskt inte att det är några engelska ord som han kör fel bokstav på, men ibland blir det ju hittepå när han inte kommer på orden. Han ska berätta för Engelsmannen att han vill äta smoothie och macka, då blir det smoothie and mackus!

Han är artig och säger please och tack, han gillar att räkna på både svenska och engelska men det är inte alltid numren kommer i rätt ordning. Fyra, fem, åtta, nio, tio! Häromdagen pekade han på bokstaven A på sin tröja och sa; Alfreds nummer! Sen pekade han på bokstaven M och sa; mammas nummer! Snacka om att jag blev snopen. Just nu är också I go first! viktigt, man vill ju inte komma efter. Andra små fraser är oh, what happened here? (men Alfred säger det som oh, what 'appened 'ere?) och what a mess!

Han är social och gillar att prata med alla människor. Häromdagen hade vi en man på besök i lägenheten som skulle kolla på något, och då satte The Alfred Show igång. Han skulle visa alla sina saker, vilka låtar han kan och allt möjligt. Ja, han är inte blyg som jag var när jag var liten! Men i helgen, när Alfred cyklade med Engelsmannen i Englischer Garten, var det ett gäng japanska turister där som började ta kort på Alfred. De ville posera med Alfred och Engelsmannen sa ok, så en efter en hukade sig de japanska turisterna bredvid Alfred och tog kort. Alfreds mungipor gick från att peka uppåt till att peka nedåt och sen började han storböla! Inte lätt att vara Big in Japan...

12 kommentarer:

Desiree sa...

Åh sötis Alfred. Extra kul att höra barn som Alfred som är flerspråkiga som ibland lånar och hittar på lite egna ord. Förstår att det blev lite too much med alla dessa japanska turister. Det hade nog jag också tyckt :-)

Miss Marie sa...

Desiree - ja, jag tror det är helt naturligt i Alfreds värld att hitta på egna ord, det är väl alltid nån som förstår vad han säger?! :)

Jonna sa...

haha så fantastiskt gulligt! Måste vara underbart att få följa all utveckling och framsteg stora som små :)

Miss Marie sa...

Jonna - det är det verkligen! :)

Annika sa...

Jättegulligt är det då de lär sig tala, och när det är två språk blir det liksom lite extra. Minns det där :-)
ja, stackars Alfie som skulle posera, jag förstår att han började storgråta.

Miss Marie sa...

Annika - ja, så kul att se hur han utvecklas! :)

Lotta sa...

Underbart! Jag skrev när ord och tankar när barnen var små, så roligt att ha kvar och minnas.

Alfred är så otroligt go och söt!

xx

Miss Marie sa...

Lotta - ja, just särskilda saker han säger måste jag skriva ned, det ändras ju så fort! :)

Anonym sa...

Det är verkligen superintressant att följa de små flerspråkigas språkutveckling! Jag försöker att skriva ner allt V säger, "papatis" = zapatos, skor på spanska, "neno" = navel (vet inte om han mixar navel och ombligo, navel på spanska?), och så att han envisas med att kalla flygplan för "bij" och tomat för "m-ma" (dvs blomma) :-) Än så länge är det få ord som han säger på BÅDE spanska och svenska, förutom hej då som han säger även på franska och spanska. Fortfarande inga två- eller flerordsmeningar men det kommer väl så småningom. Det ska också bli spännande att se hur V och hans lillasyster kommer att kommunicera i framtiden - vilket språk?? Bor vi kvar i Bryssel är det ju mycket möjligt att det blir franskan som tar över men jag hoppas att vi kan fortsätta att umgås med svenskspråkiga barn och hitta några spanskspråkiga. Än så länge känner vi bara en spansktalande familj, engelsk-spansk men deras son är bara 4 månader. Vår mexicanska barnflicka har lärt känna en polsk-mexicansk familj på lekplatsen och hon säger att V och deras son leker mycket tillsammans så vi får kanske odla den kontakten också!

Miss Marie sa...

Petchie - oj, det blir många språk att välja mellan! Antar att du pratar svenska med V? Jag pratar svenska med Alfred men sen umgås vi mest med engelsktalande så jag tror det är därför det går lika bra på båda språken. Tyskan har vi inte brytt oss om!

storasyster sa...

Här hemma pratar 2åringen mest på H. Hatten = vatten, han = kan, hass = glass, hyckla = cykla osv :) det är kul med språkutvecklingen.

Miss Marie sa...

Storasyster - väldigt intressant att få ta del av! :)