torsdag, augusti 22, 2013

Konst på högHärom dagen gjorde vi en liten utflykt och åkte upp på Kvarntorpshögen. Högen är Sveriges största industriminne och är gjord av rester efter oljeutvinningen ur skiffer efter andra världskriget. En väldigt intressant historia bakom högen och Engelsmannen hade aldrig varit där, så han tyckte det var intressant. Både min farfar och morfar jobbade på högen innan den stängdes 1966. Trots att ingen utvinningen har ägt rum på många år är högen fortfarande varm, och här och var pyser rök och vattenånga. Utsikten är också vidunderligt vacker!


För några år sedan började man med Konst på hög, ett gäng konstnärer fick göra konstverk att ställa uppe på högen och det är en kul idé med en hög som annars inte gör någon nytta. Jag tycker också det är ett roligt sätt för människor att få uppleva konst, särskilt för barn är det här en perfekt konstupplevelse. Man får springa, känna och behöver inte vara tyst som på museum! 


En av konstverken är en trappa upp på högen, och den har nu blivit ett välkänt träningsställe där man ska Besegra trappan genom att springa uppför trappan, göra en runda uppe på högen och sen nedför en backe och det ska man göra tio gånger under fem timmar. Då har man besegrat trappan!


Och närkeslätten har sitt eget Hollywood-märke, det står Johansson, och det här kanske är det närmaste jag kommer den riktiga Hollywood-skylten så jag var bara tvungen att posa lite! Jo, lite coolt, faktiskt...

12 kommentarer:

Helenas enkla vardag sa...

Jasså har du varit här och hälsat på! Hur många varv tog du? Jag orkade bara ett förra året, har inte varit där sedan dess..
Kram Helena

Miss Marie sa...

Helena - nej, vi tog bilen upp! ;) Engelsmannen sprang uppför, sen var han slut! ;)

storasyster sa...

Måste upp dit nån dag!! Men trappen... den får allt vänta... läääänge ;)

Miss Marie sa...

Storasyster - ja, särskilt tio ggr! ;)

Anna, Fair and True sa...

Cool grej, både historien och att de gjort något av det nu

Anonym sa...

Har åkt förbi högen 1000 gånger men aldrig varit uppe. Utsikten verkar ju super så det får kanske bli ett stopp i alla fall. Kan man åka bil ända upp alltså? Har inga planer på att springa upp med två små barn hängandes i hasorna... ;) (inte annars heller kanske...) /Susanne

Jonna sa...

Väldigt fina bilder och håller med om att det är en riktig trevligt med konst utomhus :)

Jenny sa...

Ja ibland får till och med brandkåren rycka ut på sommaren, för det tar end av det som kommer upp ur hålen! Jag har ju besegrat halva trappan (5 ggr) men snart är det dags för hela. Och så kanske jag ska stanna och kolla ordentligt på alla konstverk... ;)

Miss Marie sa...

Anna - ja, väldigt kul!

Susanne - samma här! ;) väl värt ett besök!

Jonna - ja, kul att kunna uppleva konst!

Jenny - jag hejar på dig! :)

Anonym sa...

Wow, vilket häftigt ställe, speciellt det där att det fortfarande ryker från högen! Och så klart JOhansson-skylten :-)

Anonym sa...

PS Såg du att din kommentar på min blogg hade hamnat i spamfiltret? Den är godkänd nu, sorry att jag hade missat det!

Miss Marie sa...

Petchie - ja. Riktigt coolt! :) jag verkar ha problem med flera bloggar, trist!