torsdag, december 05, 2013

"Pojkar är ju sådana..."


Det var någon gång på lågstadiet. Ett gäng pojkar kastade mask på mig. Fröken förklarade att de gjorde det för att de tyckte jag var så söt, med mitt långa blonda hår. Pojkar vet ju inte hur de kan visa känslor på annat sätt! Jag var inte ens tio år och fick veta att män visar kärlek genom att förtrycka och kränka.

Spola fram till nutiden, och en sexåring jag känner kommer hem till sina föräldrar och berättar att en något år äldre kille tagit stryptag på henne. Jag hoppas hennes lärare inte viftade bort det med ett; "du vet hur pojkar är!" Och det här är inte enstaka fall, det finns fler exempel där unga pojkar systematiskt kränker flickor. Vi snackar om barn som begår övergrepp på andra barn, men de ser inget fel i det för de har inte lärt sig hur man beter sig och respekterar andra människor. Fruktansvärt.

Det här inlägget tipsade jag om i söndagssvepet, men kolla in det igen. Viktigt. Bloggaren citerar bland annat Magdalena Graaf, som berättade i Mama nr 12-13 att hon gärna ville ha en dotter, för att hon inte känner någon connection med sina fyra söner. För att de har snoppar. För det vet väl alla (?) att snoppar bara kan förstå snoppar och snippor bara förstår andra snippor. Nej, precis, man kan ju respektera och förstå varandra oberoende om man har snopp eller snippa! Tycker jag iallafall. För jag tror inte att pojkar föds med ett behov av att förtrycka och kränka flickor, och jag tror inte flickor föds för att bli förtryckta och inte ta plats. Det är något de lär sig allt eftersom, av hur vuxna beter sig och hur samhället ser ut. Och det måste ändras!

Det här inlägget borde ni också kolla in:

"Jag säger inte att jag menar att alla killar slår tjejer varken som barn eller vuxen. Men vi måste våga prata om det. Att vi tillåter pojkar att vara aggressiva, för tydligen vill många av oss fortsätta att envisas med att det ligger i deras natur. Att vi samtidigt tystar ner flickorna om de tar för mycket plats, men om de råkar ut för ett brott då är det helt plötsligt deras eget fel att de inte tog plats."

Kunde inte sagt det bättre själv.

Nu reagerar polisen mot ungas attityd mot sex, barn har blivit så avtrubbade att de inte vet var gränsen går, vad som är ok och vad som inte är ok. Och pojkar i grupp vågar inte säga nej. Det är kanske där som vi måste börja, som de säger i klippet: flickor har fått lära sig i flera år att prata om saker, självförsvar och våga säga nej, och nu är det pojkarna som måste lära sig att säga nej till grupptryck och att respektera andra människor.

För snälla, nu kan vi väl ändå sluta med att skylla på att pojkar är sådana? Och att flickor ska vara tysta och skötsamma? Ok? Ok.

4 kommentarer:

Sahra sa...

Väldigt bra inlägg. Jag blev så jäkla förbannad på mellansonens skola tidigare under hösten. Tjejerna får 3-4 sex i samlevnadssamtal. Killarna ett. Då fick de några länkar att själva kolla på nätet. Inget om respekt. Inget om känslor. Inget om kränkningar. Nada. Nej. De fick några länkar att själva kolla hur snippa o snopp fungerar. På nätet. Ingen möjlighet till tankar, funderingar, samtal. Och detta var i samband med den uppmärksammade domen med gruppvåldtäkten som inte var en våldtäkt. Skamligt.
Ha en härlig helg

Annika sa...

Nej, det är verkligen så förlegat. OCH jag hoppas verkligen att ingen lärare idag skulle sopa ngt sådant under mattan. jag vet att om ngt liknande skulle hända här skulle det bli stort pådrag med lärare, föräldrar etc.
Igår var jag på svenneglögg, och vi pratade om M Graafs inlägg. Mkt konstigt resonemang, tyckte vi alla. Mkt konstigt sagt.
Sahras kommentar ovan är ju bedrövligt sorglig. Blir beklämd att det går till så i skolan. Trodde, i min enfald, att man kommit längre i Sverige. Men, det har de alltså inte.

Miss Marie sa...

Sahra - det är precis det jag menar! Vi tjejer har fått lära oss prata om det, medan pojkar fortfarande förutses veta allt om sex o samlevnad på något konstigt sätt- Trist att höra att den svenska skolan inte kommit längre än så!

Annika - ja, vet inte riktigt vad Graaf försökte säga med det?! Tror hon hennes liv skulle bli mkt bättre om hon hade döttrar? Konstigt...

lisa sa...

Valdigt bra skrivet och jag haller med till fullo!