fredag, april 25, 2014

Svenskar?


Ni har säkert hört att prinsessan Madeleines nyfödda dotter,prinsessan Leonore, måste bo i Sverige från 6 års ålder för att få vara en svensk prinsessa?

Vad säger vi om det?

Är det så att svenska barn som inte går i skola i Sverige helt enkelt är inte lika svenska som de som går i skola i Sverige? Det känns nästan som något som Sverigedemokraterna skulle ha kunnat hitta på... Att hon ska kunna svenska och ha lärdom om svensk historia och kultur, tycker jag ska ses som självklart för alla svenska medborgare, oavsett var de bor, men i dagens internationella värld känns det trångsynt att tvinga in folk inom särskilda gränser.

Att två prinsessor som lever lyxliv på Manhattan inte ska ha apanage från Sverige är ju en hel annan femma som kan diskuteras. Eller vad tycker ni?

7 kommentarer:

eastcoastmom sa...

Det är väl nån gammal lag. som känns aningen förlegad.

meerle sa...

Tror knappast det är möjligt att hon inte skulle lära sig prata svenska och inte kunna svensk historia eller kultur. Det känns lite som att säga att alla svenska barn som inte tagit studenten i Sverige inte är lika andra svenska barn. Tror att i vissa fall kan barn utanför Sverige bli mer medvetena om Sveriges traditioner eftersom de även kan relatera till andra länders traditioner. Idag är allt så globaliserat ju. Men tydligen hänger inte allt med på det.

Annika sa...

Apanage ska de ju INTE ha, det tycker jag till 100%.
Ja, du vet att jag inte är rojalist alls.
Hon kan väl ha kvar sin titel, om det är viktigt. Exilprinsessa eller vad det kallas…
Bryr mig inte. Men jag hoppas verkligen att hon kommer att lära sig svenska och att pappa Chris är öppen för det, att han är en bra pappa som har all förståelse för det eftersom han har ett barn som är till hälften svenskt.
Skrämmande med de pappor jag sett hos vissa (väldigt få, men de finns) som jag känner som faktiskt, till viss del, är emot det. Att de känner sig avundsjuka och utanför när mamman och barnet pratar svenska. GROW UP!!
Men Madde verkar smart, så hon lär säkert sin sin lilla svenska. Vilken rikedom med två språk, det vet ju vi som sitter med facit i hand.
trevlig helg, Marie!! Sert fram emot ditt svep på söndag :-)

Anonym sa...

Är det titeln hon förlorar eller att inte vara med i tronföljden? Inte för att det spelar roll? Jag hâller med. Tycker att hon ska fâ vara svensk prinsessa och kunna ärva tronen... oavsett hon pratar svenska överhuvudtaget eller nâgonsin besöker Sverige. Men samtidigt kan jag förstâ att det kanske är en fördel att hon har vissa kunskaper om Sverige och svensk kultur om hon ska representera Sverige och att det inte är nâgot som hör till läroplanen i en amerikansk skola. Men drottningen har ju inte gâtt i svensk skola till exempel...

Desiree sa...

Håller med Annika om att jag tycker att de inte ska ha apanage. Hon är inte bosatt i sverige, hon jobbar inte i sverige och har dessutom en rik man som kan försörja henne och dottern. Däremot tycker jag att det är löjligt att hon inte skulle kunna bli svensk princessa om hon inte går i skolan i sverige.
Kram!

Miss Marie sa...

Eastcoastmom - visst gör det!

Meerle - jag håller med i det du skriver! Tror man uppskattar mer svenska saker som utlandssvensk än om hela sitt liv bott i Sverige.

Annika - ja, tror inte det är möjligt att hon inte skulle lära sig svenska! Det tror jag kongen skulle bli upprörd över annars! Du vet ju väl att barn kan bli svenska även om de inte bor i landet!

Anonym - jag tror det är både titel och tronföljden det handlar om, tror det hänger ihop o antar att det är därför som hon måste bo i Sverige. Chris o Madde har ju alla möjligheter (tänker ekonomiskt) att ha privatlärare o allt man kan tänka sig. Estelle har ju exempelvis en au pair som pratar engelska med henne, borde ju vara lätt att göra tvärtom med Leonere!

Desiree - ja, jag tycker det är löjligt att det är just boendet som gör någon betydelse! Hade man mer insyn i hur apanaget utdelas så vore det ju bra! När de representerar Sverige ska de ju få apanage, men inte boende o dylikt i utlandet.

Anna, Fair and True sa...

Jag tycker ändå att är man i deras position och har den rollen så ska man ändå bo till största delen i Sverige. Trots vår nutida globala värld. Jag tror verkligen man kan bli svensk och kunna språket, historien osv. genom att bo utomlands, men ändå. Det är ändå en priviligerad ställning och då får man anpassa sig lite. Sedan kan man kanske vara lite flexibel och säga att hon i alla fall måste flytta till Sverige från 18 år. Tycker med samma princip att egenligen borde ju Madeleine bo i Sverige så småningom också. Inte jämt men ha det som huvudbas. Det är ett modernt, globaliserat samhälle vi bor i, ja, men monarkin i sig är ju inte något modernt egentligen. Inte detta med tronföljd osv.