onsdag, augusti 13, 2014

Hur kan det hända igen?


På senare tid har vi fått vänja oss vid krig och hemskheter lite överallt i världen. Det verkar som om den här sommaren inte bara kommer att bli ihågkommen för det varma, vackra vädret, utan också om all oroshärdar och tragedier som hänt. Det är svårt att reagera längre, det är svårt att engagera sig när så många på så många ställen far illa.

Men vissa saker får en att stanna upp. Titta en gång extra, känna en kall hand krama ens hjärta och bli övertygad om att den här gången måste man hjälpa till. Jag såg den här videon från CNN, där en helikopter kommer med förnödenheter och samtidigt lyckas rädda med sig några människor från Shingalbergen. Dit har flera tusentals kristna yezidier tvingats fly, efter att ha fördrivits från staden av ISIS, de muslimska jihadisterna, som gav yezidierna ett ultimatum: konvertera till islam eller dö.

Och dör upp på berget sitter människor, unga och gamla, kvinnor och män. De som inte lyckades fly är döda, genom massavrättning eller genom att bli levande begravda, och är de kvinnor blir de sålda som slavar eller gruppvåldtagna och sedan släppta med uppmaning om att berätta vad de tvingats utstå. Ett barbariskt vapen som Ala Riani skriver om här.

Och här sitter jag, med tårarna rinnandes, och undrar hur i hela friden sånt här kan hända? Har vi inte lärt oss något av världskrigen? Balkankriget? Ytterligare ett folkmord håller på att hända, mitt framför våra ögon.

7 kommentarer:

Ullis sa...

Usch ja, visst är det hemskt. Hur kan människor vara så hemska mot varandra.

Desiree sa...

Väldigt mycket hemskt som händer. Man blir chokad, arg, ledsen och bedrövad. Krig är bringar ingt gott alls utan tar bara fram det värsta och det grymaste.

Miss Marie sa...

Ullis - ja, man undrar...

Desiree - ja, inget gott har väl någonsin kommit ur krig?!

Anna-Lena i Frankrike sa...

Ja eller hur? Hur kan sånt här hända - igen??
Just nu känns det som om det är extra mycket i hela världen dessutom, inte bara i Irak, utan Ukraina/Ryssland, Israel/Palestina, Turkiet/Syrien ett tag så när vi kollade på nyheterna så kunde man tro att vi var på gränsen till ett tredje världskrig. Kanske fortfarande?

Det verkar som om vi inte har lärt oss av våra misstag tyvärr, det finns fortfarande så mycket hat i den här världen...

Miss Marie sa...

Anna-Lena - ja, det är så mycket som händer, man blir nästan lite avtrubbad. Men just den här konflikten får mig verkligen att må illa, särskilt när man ser bilderna som kablas ut från berget.

Annika sa...

Jag vet, jag vet...
Rent för jävligt, överjävligt.
Ukraina, Hamas, Irak. OCH sen det grymma som vi inte hör mkt om, men som är så vidrigt att det knappt går att ta in. Listan kan göras milslång.
Nej, jag tror aldrig människan kommer att lära. Det är det som är så ofantligt grymt.
Och ISIS,gissa om de skrämmer mig.

Miss Marie sa...

Annika - ja, när kvinnor och barn används som vapen i krig, som börjar bli mer och mer vanligt, då måste resten av världen göra något! Vad blir det av barnen som inte bara får uppleva ett krig, utan även blir med i det som vapen, när de växer upp?!