måndag, september 29, 2014

Punkter och reflektioner* Femte säsongen av Downton Abbey är över förväntan! Jag tycker att de senaste säsongerna har varit lite njae, men nu är de tillbaka på topp! Den här säsongen kretsar kring de nya tiderna och hur alla invånarna i Downton försöker komma tillrätta i den moderna världen efter världskrig. The Dowager och Isobel Crawley har några riktigt roliga meningsutbyten, överlag är det mer humor i det hela och Lady Mary (som fortfarande inte är helt sympatisk) är på jakt efter en ny make! Kolla in när ni har möjlighet!

* Varför är svenskar så dåliga på att skicka tackkort? Eller snarare icke-britter, för det är inte bara svenskar! Britterna, särskilt den äldre generationen, har stenkoll på när kort ska skickas, och även om jag tycker det är lite överdrivet ibland (skicka tackkort för tackkort till exempel...) så tycker jag att man ska göra det vid vissa tillfällen. Bröllop, dop och stora födelsedagar tycker jag är självklara tackkorts-händelser, men även om man får presenter exempelvis när ett barn är fött eller någon annan särskild händelse tycker jag att ett tackkort är en fin gest. Eller är jag bara gammaldags?

* Alfred har vuxit en hel del över sommaren, så den senaste tiden har jag fått lägga undan en hel del plagg. Jag blir alltid lite nostalgisk när jag lägger undan kläder som har blivit för små, jag tänker på första gången han bar dom och andra särskilda händelser, kläder kan verkligen bära med sig en massa minnen!

* Vädret i England går verkligen inte att klaga på just nu, vi har haft en underbar sensommar och höst med ljumma temperaturer, det känns inte som vanligt att kunna gå i shorts och kortärmat så här års! Jag kommer ihåg att vi hade en fin höst här även förra året, precis efter att vi flyttat från München, och den följdes av en kall, blåsig och regnig vinter, men jag hoppas det inte behöver betyda att den här vintern blir likadan! (Please!)

* Och ja, nu har det gått ett år sedan vi flyttade till England! Jag tror jag får reflektera över det i ett annat inlägg...

13 kommentarer:

Desiree sa...

OMG! Redan ett helt år sedan ni flyttade till England. Tiden flyger sin kos. Jag håller med dig om att tackkort är väldigt trevligt och hör till lite större tillställningar i livet som du nämner. Folk ids inte länge ens skicka mail eller många orkar inte ens skicka någon enstaka personlig hälsning på FB heller. Den moderna tekniken finns men det är inte alltid som det blir lättare att hålla kontakten ändå.
Jag laddade ner fjärde säsongen av Downton Abbey men tyckte den var seg. Jag kände att jag kanske hade tröttnat men det låter lovande att femte säsongen är riktigt bra. Kanske ska jag hoppa till den på en gång?
Kram!

storasyster sa...

Ett år har gått fort! Med upp o nergångar som sig bör. Håller m om att det sitter mkt minnen i kläder. Tänker att vid en brand vill jag nog få m mig en del kläder, låter kanske knäppt men så mkt av en själv finns i klädena. Tackkort?! Det får man bara från England!!! ;)

Miss Marie sa...

Desiree - ja, det har gått fort! :) Nej, jag tycker folk överlag är dåliga att tacka för saker, förstår inte varför, det är ju så lätt som du säger med teknikens under! Tycker nog du kan genomlida fjärde säsongen av Downton o sen se fram emot att femman blir bättre (hittills iaf!) ;)

Storasyster - mycket fort! Buuu, nu får du börja skicka tackkort! ;)

Anonym sa...

Vad underbart med Downton och vilket tips. Ska kollas in!
Tycker tackkort, fôdelsedagskort, julkort är jättetrevligt men vet att det var lite jobbigt med tackkorten när vi hade en nyfödd och att det kändes tufft att vi glömde nâgon vän till svärmor som blev jättesur sâklart...
Tänker att man ger en present men kanske inte ska förvänta sig ett tackkort...
Vi har babyboom bland vâra vänner och har fâtt kort med foto pâ bebisen men inga direkta tackkort för presenter vi skickat utan snarare sms. När vi överlämnat presenten personligen har vi inte förväntat oss tackkort det antar jag man inte behöver?
Sâ jag är nog lite mittemellan. Inte helt kass men inte superduktig pâ att komma ihâg födelsedagar, mors dag o s v... Och att det viktiga är att man tackar men att alla glömmer det ibland?

Anonym sa...

Och beundrar verkligen Alfreds "hängslebyxshorts". Supersöta!

Annika sa...

Amerikaner också, skitbra på att skicka tackkort. OCH det är verkligen ngt man lär barnen direkt. Du vet, efter varje barnkalas skulle tackkort skickas till vännerna som kommit. Bra grund, kan jag tycka. Nej, det är nog sällsynt att se dem hemma. TRIST nog. Vet folk som inte ens fått tackkort efter bröllop...
Ser inte på Downton, I know, MY LOSS!! Har säsong 1 på dvd, borde nog absolut kolla.

Miss Marie sa...

Anonym - jag tillhör den utdöende skaran som tycker att tackkort hör till om man blir uppvaktad vid bröllop, dop, födsel osv, stora händelser alltså! Och jo, även om jag gett presenten face to face så tycker jag det är kul med tackkort! :) Har inte fått tackkort från svenskar på flera år nu, det var kanske ett bröllop för några år sedan som vi fick det sist. I England är det mer vanligt, särskilt vid stora händelser. Och Alfred säger tack! Vi tycker också om de där byxorna från Zara, men nu har han nog använt dom för sista gången! :)

Annika - jag kan väl tycka att det är lite väl mycket att skicka tackkort till barnen efter barnkalas, tror inte de uppskattar det direkt, men däremot absolut efter stora händelser! Tackkort vid bröllop tycker jag är ett måste, men har varit på flertalet bröllop i Sverige nu där paret inte skickat tackkort efteråt. Weird! Och ja Downton är bra, oftast, du kan ju spola över de långtråkiga bitarna! ;)

Veronica S. V. sa...

Jag tycker att det är riktigt trevligt att få och skicka tackkort. Det som är allra, allra viktigast är att TACKA vare sig man gör det genom att ringa upp personen, maila, sms:a, skriva ett meddelande på FB. Trist om man lägger ner tid, eftertanke och pengar på presenter och inte ens får höra ett tack. Min bästa kompis är tyvärr sådan som ofta glömmer att tacka för födelsedagspresenter/ julklappar till henne och familjen...och ja, jag blir ju ledsen och tom lite bitter! Vi bor inte i samma land så allt skickas med posten- får ju inte ens en bekräftelse att paketet har kommit fram. Känns mycket nonchalant att inte tacka.
Efter första barnet tog det lååång tid att få iväg tackkorten (2 månader), pinsamt men vi fick helt enkelt inte till det. Efter barn nr 2 var vi betydligt mindre 'omtumlade' och kunde skicka iväg våra kort riktigt snabbt. Faktist beställde jag dessa hos Tiny Prints som du har tipsat om i bloggen! :)

Miss Marie sa...

Veronica - håller med! Särskilt när de inte nämner det med ett ord, då börjar man ju undra om den ens har kommit fram! Tycker inte 2 månader är särskilt länge, huvudsaken är att man gör det. Och Tiny Prints har vi också använt, så mycket fin design ju! :)

Jenny sa...

Downton: ååååååh vad bra! Tycker som du om de senaste säsongerna så vad bra att det blir bra igen. Såg av en händelse att Homeland börjar igen på måndag också, visste inte ens att det skulle bli en säsong 4!

Tackkort: Håller med! och min mamma skulle hålla med till 100%. Hon är jättearg på människor som får presenter av henne och inte tackar. Det kan jag förstå, men det verkar inte vara kutym längre.. och bröllopstack då! De flesta jag har fått har jag fått ett år eller senare efter bröllopet! Jag försöker skicka tackkort (och det skickar jag ALLTID) direkt efter (senast några veckor) det jag ska tacka för. Jag tycker INTE du är gammaldags!

Ja, tiden flyger. Jag har precis bott i Öret i TVÅ år! galet!

Miss Marie sa...

Jenny - ja, väntar också med spänning på att Homeland ska sätta igång i brittisk tv, ser verkligen fram emot det! Du o jag (och din mamma!) kan vara gammeldags tillsammans! :)

Sandra sa...

Men oj, redan ett år. Ska bli roligt att läsa om hur allt varit såhär lite i backspegeln. Måste ta tag i Downtown Abbey....tänker att jag nog skulle älska det. Det var bara det där med tiden....

Miss Marie sa...

Sandra - ja, vart tar tiden vägen ibland?! :)