onsdag, oktober 01, 2014

40/52Vi har en ram med en bild på mig som gravid, och Alfred vet att det är han som ligger där i min mage. Jag tror han tycker det är lite abstrakt, för han pratar i tredje person om baby Alfred, inte jag eller mig. Häromdagen frågade han mig:

Hur kom baby Alfred in i din mage?

Alltså, jag vet att vi måste prata om blommor och bin med honom så småningom, men jag var inte förberedd på att det skulle ske så här snart, så jag blev lite ställd! Jag tror jag svarade något i stil med att mamma och pappa gjorde baby Alfred, och det blev han nöjd med. Jag måste helt klart läsa på om hur man förklarar det på rätt sätt!

Det känns också helt surrealistiskt att vi nu håller på att kolla upp skolor tills Alfred ska börja skolan till nästa höst. Det är öppet hus-dagar nu i oktober och i januari måste vi ha skickat in ansökningarna. Som svensk känns det udda att hålla på att välja mellan olika skolor för en fyraåring, men det är bara att gilla läget. Närmast till oss ligger en katolsk skola och det kanske inte känns som det bästa alternativet, sexualkunskapen där är troligtvis bara "var katolik och så löser sig allt", ja, för i dagens engelska skola är bara en del av sexualkunskapen obligatorisk. No joke, sir!

Och ja, det känns helt absurt att prata om skolor och sexualkunskap i ett inlägg om min treåring!

Bilder på mitt barn en gång i veckan under ett år. Det här är vecka 40.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Den katolska skolan är säkert jättebra och det är ju alltid guld värt med nära till skolan, men jag vägrar själv katolsk skola till mitt barn än sâ länge, är mycket tveksam till det här i Frankrike men om det är närmsta kanske ni helt enkelt ska besöka den med... Morgonbön, disciplin, avsaknad av genustänk, konservativa föräldrar är mina fördomar, men jag har hört andra som tycker det fungerar jättebra?
Sedan tar det alltid lite tid att vänja sig. Det som för mig är ett bra skolval är väl om barnet trivs och fâr kompisar. Hur ska man veta det? Handlar ju mycket om slumpen känns det som?

Annika sa...

Annorlunda, ja, men du ska se att det blir toppen med skolan även om det säkert är svårt att välja.
Här i den kommun där jag bor, kan man "opt out" när det vankas family-life ed. Haha. SANT. Karolina fick allt gå på alla de lektionerna, här "optades det inte ut".
ett tips om en bra bok, Kärleksboken av Pernilla Stahlfeldt. Den kan du läsa för Alfred, men kanske då han är aningens äldre. Vid fem kanske??
Oh, I don¨t know, you'll work it out :-)

Anna, Fair and True sa...

Vi satte ju våra barn i kö till ett gäng skolor i Stockholm när de föddes och det kändes absurt om något! Men vi behöver ju inte välja skola på ett tag. Och här i Bryssel gjorde vi det enkelt, valde den kommunala skolan som är närmast och också helt okej. Vi kan ju skicka Isolde till Europeiska skolan (med undervisning på svenska) när hon fyller fyra år om vi vill men jag tycker det är bättre att hon passar på att lära sig franska medan vi bor här. Nu går ju Harald på crèche (förskola) men efter nästa sommar kan han också börja skolan (från 2½ år) men vi kan också vänta till februari följande år då han fyller tre år. (Skolan här är lite mindre skola än den engelska från fyra år men ändå mer skola än svenska förskolan och även i klassrumsmiljö redan.)

Anna, Fair and True sa...

Isolde pratar förresten mycket om när hon låg i min mage men hon har inte frågat den frågan än haha!

På Selmas gata sa...

Oj, haha, nu blev jag nervös! Har ännu inte fått frågan av fyraåringen, men det är nog kanske bäst att fundera på hur man ska formulera sig framöver;)

Miss Marie sa...

Anonym - ja, jag vill ju att Alfred ska trivas, men som du säger, hur vet man det?! Jag tycker England är konservativt som det är, så den katolska skolan känns inte som ett alternativ, men vi kanske bör besöka den också...

Annika - tack för boktips, ska kolla upp den! Jag förstår inte hur sexualundervisning kan vara frivillig, hur kan man som föräldrar inte vilja att ens barn vet hur en så viktig del av livet fungerar? Beats me.

Anna - ja, förstår att ni har Isolde på fransk skola när ni har chansen, svenskan får hon ju hemma från er! Jag skulle inte gilla att sätta en 2 1/2-åring i skola, tycker det är bra som de har här i England med preschool, lärande under lek som funkar väldigt bra, iallafall för Alfred!

På Selmas gata - ja, det känns som det är något man måste läsa på hur man bäst lägger fram det till små barn!

storasyster sa...

Jag kör på öppet o ärligt o enkelt. Krångla inte till det 😉

Miss Marie sa...

Storasyster - klart man ska göra det, kommer inte säga att barn kommer med storken, men hur ärligt?! Känns som att han är lite för liten för detaljer...