torsdag, november 20, 2014

Miljönissar


Det slutar aldrig att förvåna mig hur många engelsmän som inte har något miljötänk överhuvudaget. Inget. Noll. Vi känner ett kompispar som bor ihop och arbetar på samma ställe men ändå samåker de aldrig till jobbet (en resa på 15-20 minuter) utan kör alltid i varsin bil. Även om de ska någonstans på sin lediga tid tar de ofta varsin bil, den ena kanske känner för att lämna fem minuter tidigare än den andra? Vem vet. De är ute och reser mycket också plus att de inte har något närodlat eller ekologiskt tänk när det gäller mat. För mig är det helt oförståeligt. Vi är knappast några helgon, vi gör många fel vi också, men vi tänker åtminstone på det och försöker påverka det vi kan. Vi har bosatt oss så att Engelsmannen kan cykla till jobbet och Alfred och jag kan gå eller cykla dit vi ska, vi har bil men den använder vi bara vid utflykter, den kan stå i veckor utan att bli använd. Vi flyger en del men vi flyger nästan hälften så mycket nu som vi gjorde i München, fast där hade vi å andra sidan ingen bil överhuvudtaget. Vi har försökt bli bättre att få in ett miljötänk i de val vi gör, för helt ärligt så funkar det inte att fortsätte så som vi människor gör just nu. Det är inte hållbart. Och ni vet vad man säger, många bäckar små... Det handlar om att återvinna, köpa second hand, kanske välja bort solsemestern i Thailand för något äventyr närmare hemma och så vidare. Alla kan vi göra något!

Jenny skrev ett intressant inlägg om hur människor kan bli provocerade om man berättar om ens miljötänk, att man istället för att bli inspirerade av andra känner sig påhoppad, som att man inte gör tillräckligt. Tänk tvärtom! Jaha, hon gör så, det funkar inte för oss men kanske kan vi göra si istället? Jag tror vi kan om vi vill!

11 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Jag håller så med dig! Jag FATTAR INTE varför vissa inte bryr sig ett jota, inte ens försöker sopsortera eller köpta lite ekologiskt?! T o m många som har barn bryr sig inte trots att det är deras barns framtid. Vi, liksom ni, gör inte allt rätt, vi flyger också, har bil (använder den inte varje dag men mer här i Bryssel än i Stockholm), jag är inte så bra på eko-kläder och hygienprodukter, MEN vi köper nästan bara ekologiskt mat, i alla fall när de alternativen finns, och vi källsorterar och försöker köpa ok leksaker. Men jag tycker som hon du länkade till att ibland får man försvara det. När det borde vara de som inte försöker leva miljövänligt som borde försvara sig!

meerle sa...

Jag håller också helt med dig! Jag känner igen det där från värmländska landsbygden. Jag har haft många diskussioner med mina föräldrar om detta. Att de inte behöver ta bilen för att åka till mina morföräldrar som bor 2 km bort. Att min Syster kan ta bussen till sin pojkvän som bor 5 mil bort istället för att någon ska köra henne fram och tillbaka (händer jämt). Att de inte behöver åka in till byn tre gånger om dagen för att handla, utan planera inköpen bättre. Jag VET att det är svårt på landsbygden där man måste ha bil för att kunna leva, men alla kan göra något.
Och som du skriver, alla gör inte allt rätt. Det gör inte jag heller. Jag åker bil extremt sällan, men däremot flyger jag betydligt oftare. Jag undviker ofta att äta kött men använder fortfarande hygienprodukter som innehåller både det ena och det andra. Men jag är medveten om det och gör så gott jag kan.

På något sätt verkar många i byn jag växt upp i leva i någon slags "Här i vår lilla by i obygden kan vi ändå inte påverka något, så om jag åker bil en gång extra om dagen gör ingen skillnad". Det där tänket gäller tyvärr även fler ämnen än miljön.

Anonym sa...

Har själv levt "rent" en livstid... men, Tyvärr blir det svårare när det är ”modernt” - eftersom det då fuskas så mycket (tex proveniens och innehåll) är Super Allergisk mot mkt, synteter i synnerhet... äv. om iaf jag hoppas att NU, den här gången, denna ”våg” stannar.

Fast har (såklart) även jag div. plast saker (mm) - vissa produkter går inte att undvika, som laptop/data :)

Kanske har Du redan sett denna NASA film - http://youtu.be/x1SgmFa0r04

Jaroq

Anonym sa...

Känner igen hur du tänker. Samtidigt är det ganska lönlöst att förklara sina val för människor som inte har ett intresse av ämnet. Man tar sitt ansvar och andra tar sitt ansvar och sâ fâr man vara stolt över sig själv.
Bara för att vi konsumerar ekologiskt förhindrar ju inte att vi i västvärlden har mycket större koldioxidutsläpp än "en person" i fattigare delar av världen som inte ens känner till begreppet ekologi. Vi är ju de största miljöbovarna? Jag vet att jag skulle kunna göra oändligt mycket mer... Varför gör vi inte det?
Jag har samma funderingar kring homofobin, de traditionella könsrollerna mm här i Frankrike. Vad gäller miljötänk tycker jag faktsikt det har blivit bättre! Lite trendligt nu. Men en majoritet av befolkningen i Frankrike är homofob/katoliker? Jag mâste ignorera deras val nästan bara för att orka bo här... Det är fegt? men jag vet att jag inte kan prata dem till rätta. De är lika övertygade om att de har rätt som jag är att de har fel. Homosexualitet ses som en sjukdom. Men det är tufft...
"Vi kan inte köpa ""regnbâgsfärgade"" solstolar hahaha" var en kommentar jag hörde i veckan...
Jag gnäller av mig bakom ryggen men försöker vara artig och trevlig när vi träffas. Säger inget. Jag undviker känsliga ämnen om det inte blir en direkt frâga...
Att jag inte ât vissa fiskarter(utrotningshotade) var jättekänsligt i svärfamiljen när jag lärde känna dem. Att jag ville amma brâkade vi om. Jag orkar inte bli sedd som en slags galen hippie varje gâng vi träffas? Ligger lite lâgt när de äldre släktingarna använder uttryck som "de smâ negrerna".
Jag vet att jag skulle kunna göra oändligt mycket mera själv. Varför gör jag inte det när jag bryr mig om miljön? Jag skulle tro att vi lever ganska lika. Flyger till Sverige ett par gânger om âret. Konsumerar nästan enbart ekologiskt eller närproducerat eller begagnat även vad gäller möbler, kläder... Har en snâl bil. Använder bara bil till utflykter och aldrig i vardagen. Helt okej för att vara västvärlden. Galet stor miljöpâverkan om man ser globalt... Antagligen är inte min livsstil heller hâllbar. Jag skulle vilja se mer beslut pâ EU-nivâ... och jag tror det kommer. Det gâr bara för lângsamt?

Desiree sa...

Det är klart att man både vill och bör tänka på miljön. Vi har bil men använder den i stort sett bara helger. Vi har lyckan att kunna cykla till jobbet vilket jag tycker är helt undebart. Man slår många flugor i en smäll, rör på sig, värnar om miljön och tar sig fram på snabbaste och smidigaste sättet.
I Alabama hade vi dock behövt varsin bil inser jag i efterhand. Även om vi inte jobbade långt från varandra utan bara något kvarter så ville jag ofta träna innan jobbet eller efter jobbet och då hade det varit skönt att kunna ha den friheten utan att behöva samåka med C. När det gäller semester så drar jag mig faktiskt inte för att flyga någonstanns. Jag flyger inte så ofta så det känner jag att det får jag göra även om det kanske inte är så bra för miljön. Men helt rätt att vi alla kan göra något för miljön. Om alla bidrar lite så blir det ändå en hel del.
Kramar!

Jenny sa...

Ja låt oss inspireras av varandra istället, och imponeras av de som gör "mer" än oss själva. Herreminge. Kul att du också har funderat kring detta. Kram coh trevlig helg!

Madeleine Åström sa...

Något som jag försökte med min svärmor ang rättvisemärkt kaffe var att prata om miljögifterna som arbetarna på plantagen utsätts för, nu vet jag inte om det gick fram. Annars håller jag med dig, själv blir jag nästan provocerad av folk som inte köper ekomjölk, men tar mig inte för att ta det till diskussion. Nåväl man får väl göra så gott man kan själv

Anonym sa...

Måste säga att jag inte håller med dig. Jag och min Engelsman använde oss alltid av kollektivtrafik, tog tåget när vi kunde välja mellan bil/tåg/flyg, återanvände grejer, gick till återvinningen med vårt skräp och köpte mat från marknader där det fanns "local farmers" som sålde närodlat. Nu när jag vi bor på olika håll (pga jobb och studier) och jag bor i ett 'shared house' (bara jag som inte är engelsk) så är det fortfarande så, vi köper nästan aldrig nytt (mycket eBay och gumtree), syr om gamla gardiner till kuddfodral, etc, lagar mat tillsammans (så att vi sparar på elen/gasen genom att inte alla lagar mat på olika tidpunkter), vi har installerat ekologiska toaletter (som inte använder lika mycket vatten som vanliga toaletter) och har inte på värmen då ingen är hemma. Alla lampor är lågenergi och vi köper nästan all mat närodlad och "när-fiskad". Hela Devon uppmuntrar till samåkning och när jag kör in till uni (pluggar i en annan stad) så ser jag nästan aldrig någon som bara sitter själv i bilen. Själv samåker jag med en tjej som bor nära mig (som är engelsk) och vi turas om vems bil vi kör. Känner desto fler i Sverige som åker bil överallt, som aldrig skulle tänka sig att åka kollektivt och som inte köper ekologisk mat och knappt vet vart deras mat har kommit ifrån.

Miss Marie sa...

Anna - ja, visst är det underligt hur vissa inte bryr sig ett dugg? Vissa vill man bara ge en örfil...

Meerle - haha, det där känner jag också igen, vad är det med folk på landsbygden?! ;) Min familj är bra på det hela, men jag vet många släktingar o bekanta som åker bil fram o tillbaka utan en tanke på miljön o att kunna samåka... Så tröttsamt!

Jaroq - ska kolla in den filmen! Visst fuskas det en hel del, det är svårt som konsument att faktiskt veta om det verkligen är eko eller bara heter något som ska få en att tro att det är eko! Jobbigt att vara allergisk, då gäller det ju att ha stenkoll!

Anonym - visst går det långsamt! Men jag tror ändå att om vi som personer börjar att göra valen på vår "nivå" så kommer det komma på EU-nivå så småningom också. Visst är vi i västvärlden de stora miljöbovarna, men det kommer inte ändras snabbt, men jag tror att även de små valen är viktiga i längden! Och jag håller med, så jobbigt att ha "svenska" värderingar bland människor som inte har det, konflikterna kan bli många, precis som du har jag lärt mig att "pick my battles", för det går inte att vinna alla!

Miss Marie sa...

Desiree - nej, vi privatpersoner är ju oftast inte de som flyger mest, däremot är det ju många som flyger otroligt mycket i jobbet! Man tycker ju, i dagens samhälle, att många möten skulle kunna hållas via Skype o liknande, men det verkar inte som så! Vet många bekanta och kollegor till maken som flyger mycket, förstår inte varför det måste vara så!

Jenny - ja, och det är ju ingen tävling!

Madeleine - ja, ekomjölk känns som det minsta man kan göra! Som du säger, eko handlar ju inte bara om vad vi får i oss, utan även de som arbetar på odlingarna! Svärmödrar kan vara ganska så........ ;)

Morningtear - det måste vara annat tänk söderöver, här uppe, när vi åker till flygplatsen i rusningstid tex, ser man bara en människa i 98 av 100 bilar, tror ingen förstår sig på begreppet samåkning här! Här har ju heller folk inte på värmen i onödan eller lampor i rum där de inte är i, men det är mer en ekonomisk fråga snarare än en eko-fråga. Skönt att höra att det finns eko-tänk på vissa ställen i England!

Bara brittiskt sa...

Något av det första vi fick lära oss på föreläsningarna i miljövårdsteknik var just att inte tjata på släkt och vänner för det skulle få motsatt effekt. Idag när jag jobbar med miljö så märker jag att de som istället frågar själva får veta dubbelt så mycket. :D

Jag tycker det varierar när det gäller England. De var ju före Sverige med plastpåsar i butiken vilket är ett jätteproblem, Cyklar på tåg är också lättare där. Sedan beror det lite på var man bor men visst, något Tyskland är det inte...