onsdag, februari 03, 2016

Let's Talk About Boobs, Baby...Amning räddar liv, enligt WHOs senaste rapport. En väldigt kontroversiell sak att säga i västvärlden, inte minst i Sverige. Men faktum verkar vara att amning är livsviktigt, inte bara i u-världen, där saker som brist på rent vatten gör modersmjölksersättning rent av farlig, men även här hos oss:

Det finns helt klart fördelar med att amma. Om alla svenska mammor ammade så skulle det ge lägre blodtryck och kolesterol i befolkningen som helhet, något som i sin tur skulle resultera i färre som drabbas av exempelvis stroke och diabetes. Därmed inte sagt att det gäller för en enskild individ.

Och det är väl sista meningen som man egentligen borde ta fasta på, för alla mammor kan, av ett eller flera skäl, inte amma och då är det ju väldigt bra att modersmjölksersättning finns! Många verkar tro att amning kommer helt naturligt, men det är tyvärr inte helt sant. Likväl som att vissa har svårare och jobbigare graviditeter än andra, likväl kan vissa ha det jobbigare med att få till amningen. Till skillnad mot en graviditet och förlossning, som man bara får genomlida för att man inte har något val, så har man ett val när det kommer till amning. Vad jag kan känna är att vi inte får så värst mycket information om amning innan det kör igång, och framförallt information om hur bra bröstmjölk är. Den här informationen fick åtminstone mig att tappa hakan:

Bröstmjölk ändras dagligen beroende på signaler som skickas från bebisen. Alltså är bröstmjölken alltid perfekt för bebisen.

- En sjuk bebis får antikroppar från moderns bröstmjölk, eftersom (håll i er) det uppstår ett vakuum kring bröstvårtan under amning, samtidigt som bebisen får i sig bröstmjölk kommer bebisens saliv in i bröstvårtan och mammans kropp får signaler om precis vad som ska produceras för att göra bebis frisk.

- Bröstmjölk är full av hormoner. Mammans kropp producerar olika hormoner beroende på om det är dag eller natt, vilket hjälper bebisen att förstå dygnsrytmen.

- Bröstmjölk tar smak av det mamman äter, vilket underlättar introducering av mat när bebis är större, eftersom hen redan är van vid en massa olika smaker.

Så himla häftigt.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Och mammans sömn blir mer effektiv tror jag? Och skyddar mot cancer hos mamman kanske? Och kan vara mer lättsmält för bebis tarmsystem kanske? Vet inte men andra fördelar jag hört om det nu stämmer. Jo och sist men inte minst tappar man kanske lite snabbare i vikt hoppas jag? Vilket för mig var helt oviktigt efter första graviditeten! men ärligt nu känns som en bonus under andra graviditeten dâ jag är väldigt mycket större och mer otränad denna gângen. Hjälper även livmodern dra ihop sig efter förlossningen väl? Förra amningen lyckades jag inte liggamma men det skulle ju vara underbart att göra nu och kunna slumra samtidigt och knappt stiga upp ur sängen alls. Sedan tyckte jag ibland det var jobbigt med offentlig amning beroende pâ väder och beroende pâ umgängets blickar. Ibland ville jag gâ undan i ett annat rum och blev dâ ifrâgasatt för det; eller sâ satt jag kvar och tyckte att folk glodde lite väl mycket. Jag var bekväm ibland men inte alla gânger och kände mig lite "bunden" av amningen... Hoppas att jag ska vara mer avslappnad denna gâng. Värst var det när bebis blev lite större och lite gnällig och bökade en hel massa vid amning, bet mig ibland, vägrade olika sidor o s v. Det offentligt... Blä? I början däremot var det sâ lätt att vara diskret.

Anna-Lena i Frankrike sa...

Verkligen häftigt!! Och jag måste bara säga; vilken vacker bild. Han ser så rofylld ut =)

Anna, Fair and True sa...

Det är så häftigt! Och att man kan nära och växa ett barn bara med bröstmjölken! Jag är så glad att jag kunde göra detta utan några problem alls. Jag lyssnade mycket på lärdomar från andra innan så jag var beredd på att de skulle vara jobbigt i början och att man skulle få hjälpa barnet mycket med teknik, men med mina bara funkade det på en gång.

Anonym sa...

Önskar det inte var och kanske fortfarande är så himla no-no att inte amma... Jag blev bokstavligen idiotförklarade på BVC när jag inte orkade försöka längre, mitt barn skulle näst intill dö nu när jag var så korkad att jag slutade. Jo tjena, gissa om mjölken försvann som om man tryckt på en knapp efter det... Har inte ammat någon av våra tre så länge; nr tvingades jag sluta vid tre månader pga att jag åt så mycket penicillin som gick rakt över till honom, ungen stank penicillin... och minstingen han vägrade och ville ha gröt redan vid tre månader så det var bara att lägga av.
Men de överlevde ju alla tre och är idag vuxna skäggiga män ;-)
Så precis som du skriver; det är inte alltid så enkelt även om viljan finns.

Annika sa...

Ja, det var mysigt att amma, kanske inte början då det gjorde så j-a ONT, men sen då man själv, och bebin, vant sig.
Smidigt.
K vande av sig själv då hon var 8 mån. Då ville hon inte ta bröstet mer, fine with me.
HÅLLER med Brysselkakan också ovan, tycker inte man ska lägga skuld på de mammor som av ngn anledning inte kan amma. Där barnet är olyckligt och hungrigt, och mamman inte har det som behövs. Då ska man inte ha dåligt samvete att ge flaskan heller.
Men kan man och det känns bra, då är det verkligen toppen!
Jätte, jättefin bild på er två!!

eastcoastmom sa...

jag är så tacksam att amningen funkade så bra med båda våra kids, ammade 9 respektive 12 månader. Man hoppas ju att det har effekt lääänge.

Miss Marie sa...

Anonym - visst, finns ju en massa fler positiva effekter av amning, tror du har rätt i de du räknat upp. Viktnedgång beror väl på, man gör ju av med cirka 500 kalorier mer när man ammar, men man behöver ju också lite mer bränsle! Visst kan det vara jobbigt att amma ute, jag är heller inte alltid bekväm med att langa fram brösten överallt! Men hittills har det funkat. Och jag håller med om att man ibland kan känna sig bunden, ammar man helt så har man ju inget brejk från bebben, det kan vara tufft ibland! Hoppas du får en bra amning denna gång, jag kan rekommendera amningshjälpens slutna grupp på facebook, där får man en massa tips, stöd och hjälp!

Anna-Lena - tack, jag älskar den! :)

Anna - men visst är det häftigt! Jag kan inte wrap my head round it helt, just för att det är så fruktansvärt coolt! Från det att man växer barnet inom sig och sen kan fortsätta föda det även när det är utanför kroppen... coolt! Jag hade lite problem med ömma bröstvårtor i början med Alfred, men den här gången har jag haft det helt problemfritt!

Brysselkakan - jag har ju inte fött barn i Sverige så jag har ingen egen erfarenhet av hur det är där, men här i England är det väldigt vanligt med ersättning, så varje barnmorska eller sköterska man träffar frågar om man ammar eller ger ersättning,. Här försöker de ju snarare få upp amningen på en nationell nivå, just för att det finns så många positiva grejer med amningen. Det är en svår fråga att närma sig, alla känner så personligt för det, alla vill ju det bästa för sina barn, oavsett om det är med ersättning eller amning!

Annika - som jag skrev ovan, känner inte igen det där med att de med ersättning skambeläggs, men däremot är man ju som nybliven mamma så otroligt känslig! Jag kan bli galen på folk som undrar när det är dags för Anders att börja med "riktig mat", det är en riktig press på oss mammor!

Eastcoastmom - ja, otroligt tacksam, för så är det verkligen inte för alla!

Anonym sa...

Vacker bild på er! /T