torsdag, mars 10, 2016

TorsdagsnöjeUndrar när vi kommer kunna öppna dörren till vårt perfekta hem? Och hoppas den dörren är rosa! Bildkälla.

Det är två veckor kvar tills vi åker till Sverige på påsklov, och jag ökar på min Sverige-längtan genom att surfa Hemnet och kolla in vilka hus vi skulle kunna köpa i Sverige för den budget vi har när vi letar hus i England. Jag dreglar över helkaklade, vattentäta (!!!!!!) badrum, fina ljusinsläpp, kakelugnar och vackra trägolv. För att inte tala om trädgårdar och uterum! Nu är det inte så att hus i Sverige är supermycket billigare än i England (om man bortser från sjukt dyra London), men standarden är generellt högre. Och som svensk är det svårt att vänja sig vid den engelska standarden... Jag kommer ihåg ett nybyggt hus vi tittade på här när vi flyttade från München. Där kunde dörren till toaletten inte stängas utan den tog i i golvet. "Det fixar vi innan inflytt", sa mäklaren, och vi ba: "nä, thank jo". Diffar toalettdörren med två decimeter så kan man nog räkna med att andra saker i huset inte heller är som de ska! Men en sak jag saknar med svenska hus är en suites, alltså att the master bedroom har ett eget badrum med toalett och dusch, typ som ett hotellrum. Det tror jag aldrig jag har sett i Sverige, men det tycker jag är trevligt! Tror det är vanligt även i USA?

Men jag har egentligen inte så höga krav på mitt framtida hem. En sak jag saknar från München är de härliga fönsterna och allt naturligt ljus vi hade där, det har vi verkligen inte här vi bor nu, så det skulle vara härligt att ha i vårt framtida hem. Och ja, ett vattentätt badrum är ju alltid bra, men ligger vårt framtida hem i England får vi nog räkna bort det!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Underbar färg på den där dörren!
Men visst finns det en suites i Sverige! Vi byggde nytt 2004 som hade det (på originalritningen som vi i och för sig ändrade en del på men badrummet blev kvar), sjukt praktiskt med tre tonåringar och mängder av kompisar i huset 24/7! Och här, där vi bor nu, har vi också det och då fanns det redan när vi flyttade in. Kan också komma på minst fem vänner som har det. Kanske inte så vanligt i gamla hus som inte renoverats men som sagt; de finns!

Vattentäta badrum är rent ut sagt komiskt utomlands, försöker man förklara hur vi bygger i Sverige och regler bara stirrar hantverkarna på en som om man var dum eller kom från Mars. Så det är inte bara England som har så, finns även i Belgien med andra ord. Men belgarna tar detta med vatten väldigt lugnt och bara fixar till det när det läcker in. Vi hade tre vattenläckor på 3,5 år och ingen var upprörd över det...

Ljusinsläpp är svårt att leva utan och jag är så tacksam över alla fina höga och djupa fönster vi har här!

Önskar dig en fin dag från ett soligt Strängnäs!

Anna, Fair and True sa...

Jag gillar att kolla på brittiska inredningsprogram och sådana där husaktionsprogram och jag förundras alltid över hur billigt det är att renovera i UK jämfört med Sverige. Men så är det ju både billigare med material (större land så mer priskonkurrens) och arbetskraft generellt. Men en anledning är ju att vi bygger med högre standard (både pga smak och regler) och då blir det ju dyrare. Dessutom kan man i UK ofta vara elektriker, rörmokare m m, alltså samma person medan i Sverige är det svårare att få dessa kvalifikationer och oftast är man specialiserad på något, och då måste kunden anlita flera och ofta betala mera.

Sofia sa...

London är så SJUKT dyrt. Dulwich där vi bor blir bara dyrare o dyrare, jag var precis ute på promenad med en kompis som precis sålt sitt radhus för £1,3 miljoner...o köpt ett annat , större för £1,5 miljoner.... Sjukt mycket pengar! Vi kommer flytta från London snart då vi också drömmer om något eget, att hyra hus i UK är så osäkert och dyrt så det är inte något vi vill fortsätta med.... Jag drömmer om ett hus med tre-fyra sovrum och trädgård , har inte så höga krav.... Det kan man ju inte ha när man bor i det här landet!

Desiree sa...

Master Suite är jättevanligt i USA. Det råkar vi faktiskt ha här i denna lägenhet i Schweiz (men annars är det inte så vanligt här) men det gillar jag jättemycket. Standarden är hög i Sverige på hus och hem. Den känns hög här i Schweiz också. I USA fanns många stora fina hus men det var ganska mycket MacMansions över dem. Dålig isolering och annat. Det är alltid kul att drömma om nya hem.

Jo idag bakade jag din citronkaka, mmmmms så god!
Kram!

Miss Marie sa...

Brysselkakan - har ALDRIG sett eller hört talats om en suites i Sverige! Men jag tillhör inte överklassen så kanske därför! ;) Håller med om att just badrum är en sån grej som folk inte fattar, varför ska badrum vara vattentäta liksom? Det går inte ens att få dem att förstå varför!

Anna - i England verkar det vara komiskt enkelt att bli rörmokare/elektriker mm, de verkar inte behöva kunna mycket, high school drop outs, typ. Flera gånger har maken fått berätta för "hantverkare" vad som är felet och vad de borde göra, också en sån sak som jag inte är van vid!

Sofia - herrejösses! Iofs är alla storstäder dyrare, vi har kompisar som tittar på hus omkring München, och deras budget ligger på 800 000 € och det är ju också ganska mycket pengar!!!

Desiree - ja, isoleringen är inte tipptopp här i England heller!!! Härligt att du gillade citronkakan! :)

Anonym sa...

Överklass!? Nä, är jag det? Nä, igen. Tror det blir vanligare och vanligare med badrum som hör till master bedroom dock.

Och nu började jag fundera på vad överklass innebär...

Miss Marie sa...

Brysselkakan - haha, nä, jag vet bara att ingen jag känner har en suite, så jag hör definitivt inte till överklassen! ;)

emelie - Berlin, Berlin sa...

Tack och lov har tyskar ratt hog standard pa husen. Med undantag for koket da som ju idiotiskt nog raknas som inredning. Why oh why?!
Jag trodde aldrig att jag skulle bli avis pa kompisar som har en koksflakt hemma! Eller annu battre, en kompis som har en inbyggd garderobslanga i sitt sovrum! Jag tror faktiskt inte att jag sett nagon annan inbyggd garderob i det har landet under alla dessa ar. Hur gjorde ni med det i Munchen? Tex. att kunna stalla undan dammsugare, torkstall till tvatten, eller verktygsladan och pantflaskor? Tyskar verkar ju bara liksom stalla det i ett horn dar det finns plats men det vagrar jag. Jag vill ha det snyggt!

Jag kan inte heller saga att jag sett nagra suites i Sverige. Nagra fa i nyrenoverade lagenheter har i Tyskland.