torsdag, mars 23, 2017

Palmolja i livsmedel


Vissa saker gör mig förbannad! Som förälder, särskilt nybliven förälder, litar man på att de rekommendationer man får är de som är bäst för barnet. Håller ni med? Till exempel om vaccination, jag är inte alls tillräckligt insatt i sjukdomar och vaccinationer för att jag ska kunna ta ett beslut om vad som är bäst, utan jag litar på experterna och vaccinerar mina barn. Andra råd man får är ju kanske inte lika oemotstridda, till exempel om samsovning, så där gör man lite vad som känns bra. Typ.

Men när det kommer till mat, ja, då måste vi faktiskt kunna lita på att det vi ger våra barn är det bästa! Det finns tusen olika anledningar till varför man ger en bebis bröstmjölksersättning, och ja, man förstår säkerligen att bröstmjölksersättning inte är exakt som bröstmjölk, men nog räknar man med att den inte ska vara farlig för barnet? Igår rapporterades det om att Livsmedelsverket gick ut med en varning om palmolja, man ska undvika livsmedel med palmolja i eftersom det innehåller ämnen som kan vara cancerframkallande. I bröstmjölksersättning som innehåller palmolja har halterna av glycidyl och 3-mcpd-estrar varit tio gånger högre än vad som anses vara tolerant dagligt intag! Det är särskilt alarmerande eftersom bröstmjölksersättning är till för så små barn. Skrämmande! Men på grund av byråkratiskt krångel så dröjer det innan lagstiftning kommer som tvingar tillverkarna att tänka om, också skrämmande.

Så till dess, var noggranna med att läsa innehållsförteckningar, inte bara när det gäller bröstmjölksersättning, palmolja finns också i kakor och bakverk. Eller baka kakor själva, då blir det garanterat ingen palmolja!

Inga kommentarer: