torsdag, oktober 12, 2017

Sura svenskar


"You don't like Sweden very much, do you?" frågade Engelsmannen idag efter att jag hade klagat inför honom. Men jo, Sverige gillar jag, men svenskarna alltså, finns det några mer miserabla människor?! I Tyskland var folk sura och blängde på en, i England var folk övertrevliga och artiga, men här i Sverige försöker människor helst låtsas om att det inte finns några andra människor omking dem. De går runt med hörlurar och stirrar antingen i en mobil eller ned i backen. Står du i vägen säger de inte "ursäkta mig" utan de står och bligar och är sura för att du inte fattar att du står i vägen (det borde man ju verkligen fatta) och i trafiken klarar de inte av att ligga bakom någon annan trafikant utan måste om till varje pris, om det så må vara en omkörning i en kurva som inte enbart sätter dem själva i fara men alla andra bilar också! Vi har kört bil i många länder, men aldrig har vi sett så många, dumma omkörningar som här! Jag antar att förare i andra länder är mer vana vid trafik och att man faktiskt kan ligga bakom andra bilar ( i England går det inte att köra någonstans utan att det är en bil framför en!) och det är väl något som ändrats de åren jag bott utomlands, att det faktiskt är mer trafik på vägarna nu, men ingen vet hur man hanterar det!

Cyklister är också en grej. Linköping är en riktigt bra stad för cyklister, många bra cykelvägar runt om hela staden, men cyklisterna är helt galna! Vi cyklar till och från skolan med Alfred, och han är verkligen duktig för att vara så ung, men varje dag ser vi cyklister som cyklar mot rött, mot enkelriktat eller på trottoaren. Bara första dagen såg vi två cyklister, vid två separata tillfällen, som nästan kolliderade med bussar för att cyklisterna åkte mot rött. Galet! 

Annars då? Jorå, det funkar.

6 kommentarer:

Ullis sa...

Välkommen till Sverige 😚

Ullis sa...

Välkommen till Sverige 😚

Åsa sa...

En grej jag tänkt på är att svenskar (inkl jag själv) aldrig säger "Åh ursäkta" om man t ex går in i någon, råkar haka i sin kundkorg i någon annans etc etc. Vi säger bara "Oj!". Har du märkt det?

Givetvis säger man "ursäkta" oxå, men inte ALLS som engelsmännen som ber om ursäkt till höger och vänster och är sjukt artiga. Vi svenskar har lite at lära oss där :)

Miss Marie sa...

Ullis- haha, tack😘

Åsa - jamen precis! Liksom, oj, stod du där? Inte ursäkta, vilket jag inte fattar! Jag fattar däremot att du, liksom jag, generaliserar, klart det finns svenskar som är artiga och trevliga också! 😁

Anonym sa...

Haha, folk tror nog jag är halvgalen när jag är hemma i Umeå för jag tittar folk i ögonen, säger hej, håller upp dörrar, börjar prata med främmande människor i affärer och cafeer, vinkar till andra bilister osv.
Byfånen från Kent (aka Helena)

Miss Marie sa...

Helena - haha, samma här! De konstiga blickar jag fått när jag börjat småprata med någon i affären, det är som om jag hade föreslagit något oanständigt! :D