fredag, december 01, 2017

Första decembergnällEn liten myspys-bild är väl passande så här första december? Dock är den kanske inte helt representativ för allmäntillståndet just nu, det är mest gnäll, känns det som! Jag hade liksom glömt hur mörkt det är i Sverige på vintern. Alfred börjar skolan 8.10 vilket betyder att vi stiger upp mitt i natten när det är kolsvart, och cyklar till skolan innan solen har gått upp. Klockan åtta släcks all belysning också, för då har solen gått upp tydligen, fastän det fortfarande är mörkt. Vem som tvingar skolbarn till skolan i mörkret och släcker belysningen när det är mörkt, har jag ingen aning om, men må den människan ruttna i helvetet. 

Och säga vad man vill om engelska skoluniformer, men det gjorde onekligen livet enklare. Man visste vilka skor och byxor som gällde, här är det ett ständigt tjat på morgonen om att en viss ung herre inte vill ha vinterskor, vinterjacka eller överdragsbyxor. Jag tycker han bara borde acceptera det, men icke! Gud giv mig styrka.

Men tjipp tjipp, idag är de första dagen på jul, typ! Ät lite pepparkakor och bli snäll!

7 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Måste vara allmänt mörkare i Linköping för i morse väntade jag på bussen strax efter kl 8 och de släckte lamporna men det var inte mörkt :) Men visst är det kortare dagar här än i Bryssel, soluppgång är samma tid men på eftermiddagen är det ca 1,5h skillnad. Jag kollade förresten tiderna nu för Linköping och solen går upp 08.22 i Linköping idag och 08:03 i Liverpool men de där 19 minuterna gör skillnad kanske! :) men nu ska jag inte vara sådan, man måste få ösa ur sig lite klagan!
Vi väljer kläderna på kvällen men ofta ska de ändra sig på morgonen, så jobbigt!

Anonym sa...

Just mörkret hade jag också svårt att vänja mig vid när vi kom tillbaka till Sverige för även om det är mörkt mer på vintern även i Bryssel, precis som Anna skriver, så fick vi ändå mer ljus under vintern.
Förstår att det blir mycket bråk och gnäll kring kläder när det plötsligt finns val. Att välja på kvällen är nog en bra idé och sedan då försöka vara med på att det är de som gäller. Små bekymmer som kan förstöra en hel dag.

Annika sa...

Vad säger din käre make om mörkret då?
Peter brukar vara golvad av mörkret de jular vi varit hemma. P brukar säga att han skulle ha väldigt svårt att tåla mörkret om vi nånsin skulle flytta till Sverige.
Själv skulle jag nog inte ha ngn större svårighet med det.
Ja, märkligt att de släcker er belysning innan soluppgången ...???
Ser på min iPhone att solen går upp 8:19 i Sthlm nu, så ungefär samma hos er, tänker jag.
Finns säkert stora stora stora fördelar med skoluniform. Du slapp ju verkligen tjafset med dem.
Här går solen ner 16:46 nu, och upp 7:10. Rätt stor skillnad mot hemma. OCH stor skillnad under dagen också eftersom solen står så mkt högre på himlen.
Men, ja, jag gillar ju det där svenska mörkret på ngt sätt.
Klaga på du, kan tänka mig att du har ett och annat som du verkligen kan klaga på efter hemflytten :-)

Anonym sa...

Kolsvart och iskallt. Jag saknar snö men annars är det ju bara skönt att ha milt väder. Jag kände flera franska expats i Stockholm. Svenskt vinterväder var inte populärt... Jag köpte en jacka till min son som var väldigt snarlik kompisens jacka. Nu är det den enda jackan han vill ha. Lovar inte att det skulle funka hemma hos er. Barn är outgrundliga ibland :o) Här kämpar jag med fingervantar, snälla älsklingen använd vantarna... :o) Mössa har jag gett upp! Luvan uppdragen och att faktiskt knäppa jackan känns som tillräckligt att tjata om... Men han är inne i en gullig period. Är det annars sant att tjat inte funkar. Hur gör man om man aldrig tjatar :o) Fjärrkontroll hade varit bra? Franska skolan börjar 8:30. Men nu är det faktiskt iskallt här med. Brrr.

Miss Marie sa...

Anna - fast om solen går upp 8.20, då är det ju fortfarande mörkt vid åtta! Särskilt när vi åker tjugo i åtta! Största skillnaden är väl att skolan började normal tid i England och inte 8.10 som här... Tycker knappt det känns som att solen når över horisonten här, medan i England såg man den! Men det är väl en sån sak som märks mer ju längre man varit borta, jag har ju inte bott i Sverige på åtta år. Kläderna i sig väljer vi kvällen innan och de ändras sällan, men det är ytterkläderna som han inte gillar!

Brysselkakan- ja, det känns som att solen knappt kommer upp på himlen här? Tycker verkligen det känns... 😴 Det är mest ytterkläder som det gnälls om här hemma, han gillar inte termobyxor!

Annika - Mike är mer positiv överlag om Sverige, visst känner han av mörkret också, men tror inte det bekommer honom. Däremot tycker han Systembolaget är lite jobbigt, han gillar själva affären och utbudet, men han känner sig naughty när han går dit och köper alkohol, särskilt om han har barnen med sig!😁

Anonym - vet inte hur man gör det utan tjat! 😁 Alfred har en favoritjacka, men den är inte vattentät och inte så varm, han skulle säkert vara ok i den mesta tiden, men jag känner mig som en dålig mamma! 😂 Mössa och vantar fattar de själva att de behöver, kallt utan, så det behöver jag som tur är inte tjata om!

Anonym sa...

Det är lite konstigt faktiskt för det står att solen går upp 08:20 men jag väntade på bussen kl 08 och det var inte mörkt, man märkte att solen var på väg upp, men det borde ju varit mörkt egentligen. Men vi bor ju i stan så mycket ljus från fönster och affärer kanske. Vi behöver dock aldrig åka så tidigt som ni. Eller ibland gör vi det men oftast går vi hemifrån 8. Fritids öppnar kl 8 men skolan börjar först 08:30 vilket är skönt.

/Anna (kan inte logga in som vanligt??)

Anonym sa...

Kanske vore idé att impregnera favoritjackan? Då blir den ju i alla fall lite tåligare mot vätan.