onsdag, mars 27, 2019

Industrisemester och veckonummer


Nu när vi ändå är inne på det här som är konstigt med Sverige, då kan man ju inte annat än att prata om den industrisemester som fortfarande betyder att många företag vill att deras anställda ska ta typ all semester mitt under sommaren. Det är Engelsmannen inte alls van vid, han har alltid kunnat ta semester när han velat (i princip, visst har det funnits tillfällen då jobbåtagande förhindrat semester) och det har passat oss bra, vill vi till exempel åka och hälsa på familjen på höstlovet så har det gått bra, har han velat ha några dagar ledigt när vi haft besök har det också gått bra. Men i Sverige ska "alla" ha ledigt under sommaren, alla myndigheter och liknande stängs i princip ned. Blir du sjuk? Aj då, du får vänta till september. Ska du föda barn? Hoppsan, vi vet inte om det finns plats för dig.

Vi hade några vänner på besök från Tyskland i helgen, och de blev lite förvånade när de insåg att de flesta mataffärer har öppet som vanligt på söndagar, i Tyskland (åtminstone i München med omgivning) är alla stängda röda dagar. Så man kan ha mataffärer som är öppna jämt i Sverige, men gud nåde den som vill ha semester någon annan gång än vecka 26-31! Som sagt, one size ska passa alla i Sverige, undantag undanbedes!

Och där kommer vi till en annan sak jag irriterar mig på. Veckonummer. Finns det något annat land som kör med veckonummer istället för datum?! "Jag har semester 1-21 juli" är för mig glasklart, medan "jag har semester vecka 26-28" får mig att klia mig i huvudet och börja räkna på fingrarna. Jag vet att jag inte är ensam om det som fd utlandssvensk heller!

Men ja, det tog mig väl ungefär två år att vänja mig vid både Tyskland och England, nu har det gått ungefär ett och ett halvt år i Sverige, så till hösten kanske allt känns glasklart för mig...

5 kommentarer:

Anna sa...

På mitt jobb får vi har vår semester när vi vill. Nu vill väl de flesta ha under sommaren då vädret förhoppningsvis är bra här i Sverige, men det är några som tar sin i september och någon redan i april och maj.

Brysselkakan sa...

Tror det där med semester varierar på företag och beror nog också på verksamheten. Jag jobbar ju inte så har inget att jämföra mer än hur det är hos maken och sönerna. Och de kan välja som de vill, bra det.
Och kan bara hålla med om veckonummer! Hade stenkoll när barnen gick i skolan, man blev så illa tvungen, men under åren i Bryssel tappade jag det helt och trots över sex år i Sverige nu har jag fortfarande inte kommit in i det igen. Säger ett butiksbiträde att "den kommer in i butiken v 23 igen" ser jag helt förvirrad ut... Men vet att jag fyllr år v 18!!! Och det är nog den enda vecka jag har koll på.

"Klippa" sa...

Håller med! Jag har dock bara bott i Sverige hela mitt liv. Men jag slutade ha koll på veckorna så snart jag gått ut skolan. Så nu blir jag väldigt förvirrad så fort någon pratar om veckor och jag finner mig själv ofta be folk att säga datumen i stället för veckonumren.
Enda veckan jag har koll på är v.10, som är sportlovsveckan i de norra delarna av landet. Resten faller totalt bort för mig.

Ja, jag har funderat en hel del på det här med semester. Varför ska alla ha den under sommaren? Jag kan ju tycka att om man vill ha den under vintern, för att kunna ta tillvara på ljuset, eller resa utomlands, så borde man ju få det? Eller?
Men på mitt jobb får man ta den när man vill. Och uppmuntras att ta den när det passar en själv, oavsett när på året det är. Vilket jag tycker är jättebra :)

Annika sa...

Veckonummer, ett sant och evigt ofog, om du frågar mig ...
GAAAH.
Jag måste alltid kolla datum, eller fråga om det, när folk börjar snacka veckor. Slopa det, hehe.
Semestertider, ja det verkar nog som om många tar sin semester just då. Men det kanske beror på vädret och den korta sommaren i norden? kanske. Ett ofog dock att så mkt stänger i Sverige under sommaren, och att sjukhus och andra går på sparlåga då. Inte bra. ALLS.
Älskar då du skriver om skillnader som dessa.

Anonym sa...

Haha. Min sambo blev jättepopulär när han erbjöd sig att jobba under midsommar! Och jag ângrar att jag aldrig passade pâ att ta en promenad i Stockholm city under Kalle Anka pâ julafton... Jag tycker att lyxen är att man kan sluta ganska tidigt i Sverige men vi har ju faktiskt inte sâ mycket semester. I Frankrike har min sambo i teorin sex semesterveckor. Men han har upptäckt att alla hans kollegor tar ut 8 veckor... Bara sâdär... OCH det är mânga fransmän som tar ut typ 8 veckors semester! Och under lunchen kan de vara borta i 2 timmar. När skolan börjar tar de ledigt. De kommer inte till jobber före 10:00... MEN vabba kan man ju inte göra om inte barnet ligger pâ sjukhus typ.
OCH JA veckonummer är superjobbigt.