lördag, april 26, 2008

Förbannad!

Jag är riktigt förbannad!


Jag gick för att få min ring polerad i fredags. Eftersom den varit lite lite för liten ända sedan jag fick den, sa bestämde vi oss för att det var dags att göra ringen lite större på samma gång. När juveleraren kollar på ringen så upptäcker hon att... EN BIT AV DIAMANTEN HAR BRYTITS LOSS! Va? Que? What?

Jag trodde att diamant var ett av världens hårdaste ämnen som endast kunde brytas av en annan diamant. Men tji fick jag! Tydligen så kan den gå sönder om man kommer emot något hårt i en särskild vinkel på ett särskilt sätt. Så tydligen har jag någon gång gjort något i en särskild vinkelsom fått en bit av diamanten att brytas av. Man ser det inte direkt med blotta ögat men man kan känna det med fingret. Excuse me, men om man har betalat så pass mycket för en ring med en DIAMANT så tycker man ju ändå att den borde hålla i mer än ett par år? Jag blev hyffsat förbannad när de berättade det, och jag är fortfarande förbannad. Jag åkte ju hem från England igår så idag har Engelsmannen fått springa runt bland juvelerare för att höra om detta är något som är normalt. Juveleraren som har gjort ringen sa att hon hade varit med om att 7 diamanter hade brytits sönder på det här sättet under hennes 37-åriga karriär, så det var inte vanligt men det kan hända.

Jag tycker ju att juveleraren ska visa lite goodwill och byta ut diamanten medan de tycker att jag ska kräva det på försökringen, men självrisk då förstås! Lite riskabelt för juveleraren eftersom det kan visa sig att de sålt oss en dålig diamant från början.

Om jag hade vetat att jag har varit oförsiktigt med ringen och dunkat in handen i en tegelvägg eller nåt (inga brutna fingrar här, så tror inte det!) så skulle jag kanske ha förståelse för det, men jag har ingen aning om när diamanten kan ha gått sönder! Och det är inte något jag bara säger, jag hr verkligen ingen aning. För den kan ju inte gärna brytas sönder när man tar på sig en vante, eller?

Jag har aldrig hört talats om att en DIAMANT har gått sönder förut, har ni hört om det? Berätta gärna om det isåfall!

bild: min diamantring innan diamantkrasch

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Här har du en *pekar på mig själv* som lyckats "slå sönder" diamanten i vigselringen. Jag märkte det då jag plötsligt tyckte att stenen fått en "raspig" kant, men kunde inte se nåt. Jag tog ringen till juveleraren som sa att det "gått en flisa i diamanten". Kan lova att jag reagerade som du - Hur FA-AN kan jag har lyckats slå sönder nåt som är det hårdaste som finns?!

Nå, det var bara att hosta upp pengar för självrisken (resten gick på försäkringen), men det var det väl värt med tanke på att att stenen var många gånger dyrare än självrisken.

/ Sanna

Anonym sa...

Inte kul med en sånna dyra saker!! Akira

Desiree sa...

Fy vad trist! Vilken extrem otur. Ringen var ju jättesnygg. Jag har varit med om att tappa en diamant i en ring där det satt tre stycken. Själva fattningen kring diamanten släppte och då lossnade själva diamanten. Jag upptäckte det inte förrän det var ett hål där diamanten suttit. Fick höra att man regelbundet ska lämna in sin ring för att kolla just fattningar. Det hade jag ju ingen aning om och det var jättetrist. Den saknade diamanten saknas fortfarande i den ringen som jag för övrigt fått av min farmor. Jättetrist. Jag vet precis hur du känner. Jag hoppas att det ordnar sig och du slipper betala allt för mycket.

Miss Marie sa...

sanna - det är konstigt nog skönt att höra en som har varit med om samma sak! jag antar att du inte heller hade någon aning om när du gjorde det? jag hr verkligen iiiingen aaaning. man tycker ju att man borde märka något sådant. ja, diamanten är ju värd betydligt mer än självrisken, så jag antar att man får göra det!

akira - nope!

desiree - jag visste att man ska kolla fattningen, det har vi gjort regelbundet sen vi köpte den, så därför känns det så trist att något sådant här händer! det måste vara jättetråkigt att tappa en diamant en ring från din farmor, även om man skulle ersätta den så skulle det ju inte vara detsamma tyvärr!

Lisa Christensen sa...

Nej, vad tråkigt!! Det som var en sådan fin ring. Trodde diamanter var det hårdaste som fanns... Men ibland när jag slår i min är jag också rädd att den ska gå sönder. Nu ska jag passa på den lite extra. Hoppas det fixar sig för dig och din ring!

Anders Fors sa...

Hej Miss Marie,

Alla vet nog att diamant är världens hårdaste material, men det innebär inte att en diamant inte kan krossas, slå ur en flisa eller skadas på annat sätt.

Jag har över 40 års erfarenhet som guldsmed och det är inte ovanligt att man ser vigselringar där diamanten fått en nagg i kanten eller större skada.

Normalt täcker hemförsäkringen skador av detta slag och då med en självrisk på 1.500,-

Är man försiktig med sin vigselring och inte utsätter den för slag så är risken betydligt mindre.

mvh
Anders Fors
Guldsmed
Etabl. 1977
www.vigselring.nu