lördag, mars 07, 2009

Kvinnor

Ni vet väl att det är internationella kvinnodagen söndagen den 8 mars. Man behöver inte vara feminist för att uppmärksamma den, även fast jag tycker att alla kvinnor borde vara feminist. Feminism är en intellektuell och politisk rörelse för kvinnans fulla ekonomiska, sociala och politiska jämställdhet med mannen, enligt Svenska Akademiens ordlista. Nog borde det var något att sträva efter?

Jag såg som sagt Män som hatar Kvinnor på bio i onsdags, en skrämmande film och inte alls byggd på verkliga händelser, men det skulle det lika gärna kunna vara. Visst, det är lätt att skaka på axlarna och säga att det bara är fiktion, men verkligheten är skrämmande nog som den är. De senaste dagarna har jag följt rättegången mot den man som dödade
Carolin Stenvall. Jag blir nästan illamående när jag läser om vad mannen gjorde mot Carolin och har svårt att överhuvudtaget ta till mig vad som har skett. Det ter sig fullkomligt ofattbart hur någon kan göra sådant mot en annan människa. Det är heller inte någon enstaka störd människa, bara de senaste åren har vi också lärt oss namnen Anders Englund och Hagamannen som båda har begått fruktansvärt grova brott mot kvinnor.

Män som hatar kvinnor.

SIDA varnar för att det är kvinnorna som drabbas hårdast i finanskrisen. Fler kvinnor tvingas ut i prostitution och våld mot kvinnor tenderar att öka i kristider. På Amnestys hemsida kan man läsa i siffror hur våldet mot kvinnor ser ut. I krigsdrabbade länder i Afrika och Asien används våld mot kvinnor som en del av krigsföringen. Massvåldtäkter används systematiskt som ett vapen. I vissa fall skär soldaterna sönder kvinnornas underliv, med knivar eller flaskor, efter våldtäkten. Under folkmordet i Rwanda 1994 våldtogs upp emot 500 000 kvinnor. I Bosnien och Herzegovina våldtogs mellan 20 000-50 000 kvinnor under kriget 1992-1994. I en del byar i Kosovo våldtogs 30% - 50% kvinnor i fertil ålder av serbiska styrkor.

Män som hatar kvinnor.

Våld i hemmet, av män mot kvinnor, är också ett stort problem i samhället. Det finns ett stort mörkertal om misshandel mot kvinnor, men 8 av 10 kvinnor som polisanmäler att de blivit utsatta för våld har blivit utsatta just i hemmet och av en man som de har en relation till eller en avsluta relation till. En av de senaste veckornas stora nyheter är Chris Browns misshandel av sin flickvän Rihanna. Han misshandlade henne i en bil. Dunkade hennes huvud mot vindrutan, slog henne i ansiktet, bet henne, tog struptag och hotade att döda henne. Efteråt såg hon ut så här.

Män som hatar kvinnor.

Man behöver inte se så långt för att se att kvinnor är missgynnande i världen. I Sverige
har kvinnor generellt lägre lön än männen. Även fast vi har en av de mest jämställda föräldralagstiftningarna i världen så är kvinnorna ändå de som är mest hemma med barnen.

"There's a place in Hell reserved for women who don't help other women" sa Madeleine Albright och jag håller med. Det är många kvinnor som inte vill att andra kvinnor ska lyckas. Hellre att andra kvinnor misslyckas om jag också gör det, verkar många kvinnor tycka. Kvinnlig konkurrens verkar var hårdare än annan konkurrens. Helt sjukt, tycker jag. Varför inte hjälpas åt? Livet är svårt nog som det är. Man borde hjälpas åt. Men kanske vi också är färgade av männen som hatar kvinnor? Eller vad tror ni?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra sagt!!

Mia sa...

Håller helt med dig. Uppmärksammat det jag med. Och precis som du säger, hur kan man vara tjej och inte vara feminist! Min pappa är en man och feminist. Men begreppet har blivit så infekterat att folk tror man är någon bh-brännande terrorist om man säger det. För mig handlar det helt enkelt om att vi ska ha samma rättigheter och att båda könen ska dömas på lika grunder. Svårare än så är det ju inte.

Kram Mia

Miss Marie sa...

mia - visst kan vem som helst vara feminist! för mig är det detsamma som att vara humanist, inget konstigt alls. som du säger, svårare än så är det inte!